Liiga alkaa tänä vuonna jo 8:s syyskuuta – olympiatauko aikaisti starttia

Jääkiekon SM-liiga alkaa syyskuussa viikkoa aikaisemmin kuin päättyneellä kaudella.

– Perjantaina 8. syyskuuta startataan. Heti perjantaina ja lauantaina pelataan täydet kierrokset eli yhteensä 14 ottelua, SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä vahvistaa.

Syynä aikaiselle aloitukselle on helmikuussa Etelä-Koreassa käytävät olympiakisat, joiden jääkiekkoturnaus pelataan ensimmäistä kertaa 2000-luvulla ilman NHL-pelaajia. Se merkitsee sitä, että pelaajavalinnoissa Euroopassa, myös SM-liigassa, pelaavien asema vankistuu.

– Olympiakisojen aikana pidetään viikko breikkiä, Järvelä sanoo.

Neljä vuotta sitten Sotshissa Leijoniin mahtui kolme pelaajaa kotoisesta SM-liigasta. Mukana olivat Kärppien Juhamatti Aaltonen ja Lasse Kukkonen sekä Ossi Väänänen Jokereista. Helsinkiläisseura nähtiin tuolloin viimeisen kerran Suomen pääsarjassa ennen siirtymistä KHL:ään.

– Karjala-turnauksen aikana ei pelata Liigaa ollenkaan. Joulua edeltävän Moskovan turnauksen aikana pelataan kahtena päivänä, mutta ei niinä päivinä, kun Suomen maajoukkueella on ottelu, Järvelä kertoo.

Liigan otteluohjelmaa laadittaessa mukana vaikuttamassa on monia muitakin tekijöitä kuin A-maajoukkueen ottelukalenteri. CHL:ään osallistuvat viisi suomalaisseuraa Tappara, KalPa, JYP, HIFK ja TPS ovat varmuudella kiinni europeleissä lokakuun alussa.

– Otteluohjelma on nyt lausuntokierroksella seuroissa. Konsertteja ja muutama muu hallivaraus, jotka vaativat sumplimista. Tavoite on, että koko ensi kauden ohjelma julkaistaan viimeistään juhannusviikolla, Järvelä taustoittaa.

Päättyneellä kaudella mukana ollut ja paljon puhetta herättänyt Tapaninpäivän täysi kierros on liigakalenterissa myös kaudella 2017–18.

– Kyllä, Tapanina pelataan edelleen. Se on hyvä pelipäivä, ja kaikki seurat haluavat, että silloin pelataan, Järvelä sanoo.

Liigassa on tuttuun tapaan mukana 15 joukkuetta, mikä tarkoittaa sitä, että täysi seitsemän ottelun kierros merkitsee aina yhdelle "parittomalle" joukkueelle vapaapäivää. Tällä kertaa toisen joulupäivän "vapaavuorolainen" selvisi helposti, sillä liigajoukkueista HPK osallistuu joulun ja uudenvuoden välissä pelattavaan Spengler Cupiin Sveitsissä.

Välipäivien kalenteri on ahdas, mutta sen täyttävät ensisijaisesti hajapelit.

– Tapaninpäivän lisäksi täysi seitsemän ottelun kierros on ohjelmassa 30. päivä joulukuuta. Uudenvuodenaattona ei pelata, mutta muuten pelejä on myös 27:s, 28:s ja 29:s päivä, Järvelä kertoo.

Ensi kaudella sekä 60 ottelun runkosarja että pudotuspelit pelataan nykyisellä muodollaan.

Runkosarjan päätöskierros on ohjelmassa lauantaian 10. maaliskuuta. Paras kolmesta -systeemillä pelattavan Villi kortti -kierroksen ottelutahti on aavistuksen aiempaa kevyempi. Pääsystä puolivälieriin pelataan nyt pelipäivä–välipäivä-rytmillä, eli aikaisintaan kesäloma kutsuu "vasta" kolmantena päivänä. Aiempina vuosina lauluun lähtö on voinut tulla jo kahdessa päivässä, mikä on ollut pitkän ja raskaan runkosarjan jälkeen sääli.

"Säälipleijareien" pelipäivät ovat ensi keväänä tiistai 13.3. sekä saman viikon torstai ja lauantai eli 15. ja 17. maaliskuuta. Puolivälierien aloituspäivä on tiistai 20. maaliskuuta.

Oliko viime kevään playoff-urakassa muuta valittamista kuin se, että matka mitalipeleihin päättyi liian aikaisin?

– Heh, ei kai mitään muuta ollut. Eli kyllä me menemme nyt ihan samalla kaavalla kuin tänäkin keväänä, Järvelä sanoo.

Edellisenä olympiatalvena eli kaudella 2013–14 Liiga oli myös tauolla olympiaturnauksen aikaan. Silloin sarja alkoi syyskuun 12. päivä eli neljä päivää tämänkertaista myöhemmin.

Viime kaudella sarja starttasi 16. syyskuuta, toissa kaudella eli vuoden 2015 syksyllä aloitusajankohta oli 11. päivä ja syksyllä 2014 jo 10:s päivä syyskuuta.