Levonen puhalluskunnossa muutaman viikon päästä

Kolmetoista kertaa kultaisella pillillä palkittu Jari Levonen on akillesjänteen katkeamisen vuoksi alkukauden ajan sairauslomalla. Kuva: JP Mikola

Tarkkaavaisimmat "tuomaritarkkailijat" ovat saattaneet erottaa, että Liigan kahdella ensimmäisellä kierroksella tositoimissa ei ole nähty Jari Levosta.

Syy löytyy pitkän linjan palkitun erotuomarin jalasta. Levonen katkaisi akillesjänteensä sulkapallokentällä heinäkuun lopussa. Niinpä eteen tuli pitkä sairausloma.

– Kuuden viikon päästä pitäisi päästä tositoimiin, ennen joulutaukoa nyt ainakin, Levonen sanoo.

Sitten kun tämän kauden liiga-avaus on vuorossa, Levosen raitapaidan selässä on tuttu tuomarinumero 15. Sitä ennen kokenut erotuomari hakee tuntumaa juniori- ja alasarjapeleistä.

– Missään nimessä liigapeleihin ei voi hypätä kylmiltää, peräti 13 kertaa kultaisella pillillä palkittu Levonen muistuttaa.

Levoselle kesä oli urheiluvammasta huolimatta juhlava. Hän meni naimisiin ja täytti tasavuosia. Itse asiassa sulkapallokaverina oli juuri "Japan" bestman, joka sai avittaa kaveriaan vihille keppien kanssa. 

Naimisiin meno ei ole ennenkään ollut este erotuomariuran jatkamiselle, mutta enää sitä ei ole 50 vuoden rajavuoden saavuttaminenkaan. Joskus takavuosina erotuomareilla oli ikäraja, mutta enää vuosirenkaita ei lasketa.

– Jyri Rönn (erotuomarijohtaja) on sanonut. että vaikka mittarissa olisi 70,  niin saa jatkaa, jos homma toimii, Levonen kertoo. 

Myöskään urheiluvamma ei estä kuin alkukauden ottelut.

– Onneksi akillesjänne meni sen verran ylhäältä, että toipumisen pitäisi olla sen ansiosta vähän nopeampaa. Onhan tässä ennenkin kaikenlaista sattunut: välillä on ollut joukkuekuvassa nenä poskella tai silmä mustana, Levonen hymähtää ja lupaa, ettei pilli jää naulaan vamman vuoksi.

– Ei missään nimessä, En todellakaan viitsi heittää pyyhettä kehään, vaan haluan laittaa itseni kuntoon, Levonen pohtii.

Tuomaroinnin osalta kuvio jatkuu entisenlaisena. Liigassa ei ole tehty tälle kaudelle mittavia sääntöremontteja, eikä silläkään pitäisi olla vaikutusta, että raitapaitojen päässä on perinteisten mustien kypärien sijasta tällä kaudella valkoiset päänsuojukset.