Levitetäänkö punainen matto myös Leijonille?

Näitä hetkiä odotetaan Sloveniaa vastaan. Tässä Valtteri Filppula juhlii Leijonien nopeata avausmaalia Tshekkiä vastaan. Kuva: HSP.

Keskiviikkoillan Slovenia-kamppailu on Leijonille ensisijaisesti kypsyystesti.

Vaikka Slovenia nousi MM-avauksessaan neljän maalin takaa Sveitsin rinnalle, tämä oli seurausta vastustajan kurittomuudesta ja sen aiheuttamasta jäähysumasta.

Seuraavien kierroksien Kanada- ja Norja-pelit näyttivät Nik Zupancicin luotsaamaan MM-hissijoukkueen todellisen tason.

Kanada haukkasi Slovenian kevyenä välipalana – ja myös Norjalla oli helppo ilta, kuten voittonumerotkin 5–1 todistavat.

Slovenian suurimmat ongelmat löytyvät oman maalin edustalta.

Matija Pintaric ja Gaspar Kroselj ovat kokeilleet tolppien välissä vuoron perään – ilman superonnistumisia.

Sveitsiä vastaan Kroselj vaihdettiin neljän takaiskun jälkeen Pintariciin. Nyt tehtiin päinvastoin kolmen norjalaisosuman seurauksena: Pintaric ulos ja Kroselj sisään.

Veskareita on käynyt lähinnä sääliksi, koska puolustajien apu on jäänyt hyvin vähäiseksi. Slovenian maalin tuntumasta on löytynyt poikkeuksellisen paljon vapaata tilaa.

Tässä on ilman muuta Leijonien iskun paikka.

Toki Slovenialta löytyy KHL:ssä karaistunut ykkösketju Jan Mursak (TsSKA Moskova)-Rok Ticar (Avtomobilist Jekaterinburg)-Robert Sabolic (Admiral Vladivostok). Nämä miehet osaavat panna kiekon reppuun, jos pääsevät tekopaikkaan.

Slovenia saa eturiviinsä myös kolmannen KHL-hyökkääjän Ziga Jeglicin. Hän vapautuu kahden ottelun pelikiellosta MM-kaukaloon. Panna tuli avausottelussa, kun Suomessakin piipahtanut Jeglic ojensi jalkansa uhkaavan näköisesti Sveitsin Thomas Rufenachtin kaulaa kohden. Jeglic pelasi Ässien liigajoukkueessa 32 ottelua syksyllä 2013.

Silti levänneenä ja sisuuntuneena kaukaloon tulevan Suomen pitäisi vyöryä ilman NHL-tähteänsä Anze Kopitaria pelaavan Slovenian yli.

Suomi on vienyt aiemmat MM-kohtaamiset voitoin 3–0 ja maalein 21–3.

Vain kevään 2006 MM-kohtaaminen tuotti Leijonille pieniä ongelmia. Silloin kamppailu oli kahden erän jälkeen vielä 3–3, mutta Suomi selviytyi pälkähästä Tomi Kallion ja Mikko Lehtosen osumilla.

 

Thoresenilla oma toimisto

 

Lauantaina Leijonien pitää seurata erityisen tarkasti yhtä hyökkääjää. Norjan kirkkain tähti Patrick Thoresen on näyttänyt suuruutensa paitsi MM-turnauksissa myös KHL-kaukaloissa.

Tiistaina Thoresen perusti oman toimiston Slovenian maalin taakse. Kaksinkertainen KHL-mestari käsitteli siellä mailaansa kuin taikasauvaa ja järjesti kaksi ensimmäistä osumaa gretzkymäisesti.

Ensin mestarillinen syöttö tavoitti Mathis Olimbin ja kohta perään Ken Andre Olimbin. Maalit sammuttivat Slovenian suurimman kipinän.

Thoresen kruunasi iltansa täräyttämällä Norjan viidennen osuman komeasti ylänurkkaan.

Olimbin veljekset muodostivat Norjan tehokaksikon jo viime kevään MM-turnauksessa – silloin ilman kapellimestari Thoresenia. Mathisin saldo oli 2+4=6 ja Ken Andren 3+2=5.

 

MM-tulokset

A-lohko:

Italia-Latvia 1–2 (1–1, 0–0, 0–1)

B-lohko:

Slovenia-Norja 1–5 (0–3, 1–1, 0–1)