Lempäälän iglusta Leijonien kaatajaksi

Uskomaton tuhkimotarina. Lempäälän Kisan Mestis-joukkue oli jo lähettämässä Valentin Claireauxia kotiin, mutta ranskalainen jäi Lempäälään ilmaiseksi. Nyt hän on Suomen kaataja. Kuva: HSP.

Hymy nousee herkästi valmentaja Juha Juujärven huulille, kun hän muistelee Leijonia kurittaneen Valentin Claireaux'n ensiaskeleita Suomessa.

Pienellä budjetilla operoiva Lempäälän Kisa pestasi ranskalaishyökkääjän Mestis-joukkueeseensa syksyllä 2014.

– Claireaux'sta kaavailtiin aluksi ykkössentteriä. Ranskalaista yritettiin istuttaa sille paikalle, mutta ei siitä tullut mitään. Tontti oli hänelle liian iso ja vaativa, Juujärvi muistelee.

Kun Claireaux vaipui syksyn mittaan työmiesten harmaaseen massaan, LeKi oli jo lähettämässä ranskalaisen takaisin kotiin.

Ja olisi lähettänytkin, mutta hyökkääjä oli valmis pelaamaan loppukauden puoli-ilmaiseksi... Tai – rehellisesti sanoen lähes ilmaiseksi.

Niinpä hän sai jäädä.

– Kokonaisvaltaisen pelaamisen oppiminen tuotti paljon ongelmia, mutta hän teki kovasti töitä. Joku kirjoitti osuvasti twitterissä, että asenteen pitää olla kohdallaan, jos joku haluaa pelata Lempäälän iglussa ilman palkkaa, Juujärvi virnuilee.

Kun Ville Nieminen otti KeuPan Mestis-joukkueen valmennusvastuun kaudeksi 2015–16, hän kysyi Juujärveltä mielipidettä Claireaux'sta.

– Sanoin Villelle, että "ota vaan, jos haluat hyvän työmiehen – johtavaa sentteriä et hänestä saa", Juujärvi muistelee.

Mestis-starttiin lähden Ranskan omistamalla Saint Pierre ja Miquelonin saariryhmällä varttunut Claireaux on raivannut tiensä yllättävän pitkälle.

Vajaan 6000 asukkaan saariryhmältä lähtenyt hyökkääjä lähti jo 15-vuotiaana Kanadaan kiekkoilun takia ja kantaa nyt niitä hedelmiä. Claireaux pääsi Keuruulta Lukon liigajoukkueeseen ja sai vielä jatkosopimuksen tulevaksi kaudeksi.

On varmaa, että sunnuntai-illan maalista puhutaan ensi talvena useaan otteeseen Rauman torin ja jäähallin liepeillä.

Duunari teki osuman toisen erän lopussa – kyllä – ylivoimalla.

– En olisi uskonut ikinä, että Claireaux pystyy pelaamaan sentterinä liigatasolla. MM-tasosta puhumattakaan, Juujärvi hämmästelee.

Nyt Claireauxia noituu puoli Suomea!