Leijonien ex-GM Kurri kritiikistä: Olemme turhan kärttyisiä

Jokereiden johtoporras eli GM Jari Kurri (kesk.), päävalmentaja Jukka Jalonen ja pelaajakoordinaattori Janne Vuorinen olivat kuukausi sitten Mikkelissa seuraamassa Suomen ja Tanskan välistä harjoitusmaaottelua. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Leijonien General Managerina ennen Jere Lehtistä toiminut Jari Kurri on seurannut Suomen MM-joukkueen ympärillä vellovaa keskustelua tarkasti. Sävy ei ole yllättänyt, eikä miellyttänyt.

– Itse olin 12 vuotta maajoukkueen mukana, ja onhan se valitettavaa, että sama "homma" jatkuu. Kirjoitusten kriittisyys ja arvostelun sävy menevät monesti yli, Kurri sanoo päätään puistellen.

Vaikka pesti Jääkiekkoliitossa ja Leijonissa jäi kauden 2013–14 jälkeen, Kurrin kiinnostus A-maajoukkueen seuraamiseen ei ole kadonnut mihinkään.

Kurri aloitti mittavan kiekkoammattilaisen uransa jo 1970-luvun lopulla, joten hänellä on neljän vuosikymmenen perspektiivi arvioida, miten maajoukkueen esityksiä on tavattu arvioida.

– Olemme turhan kärttyisiä, vaikka Suomi-kiekossa on paljon hyvää. Pitäisi osata olla myös ylpeä menestyksestä, Kurri sanoo.

Kurrin karriääri on todellakin mittava myös maajoukkuepaidassa, vaikka uraa tarkastellaan yleensä NHL-meriittien valossa.

Kurri kuului vuonna 1978 alle 18-vuotiaiden EM-kultajoukkueeseen ja pelasi jo tuolloin SM-liigassa. Vuonna 1980 hän oli voittamassa U20-kisoissa historiallista ensimmäistä MM-mitalia ja kuului juniori-ikäisenä Lake Placidin olympiakisoissa neljänneksi sijoittuneeseen A-maajoukkueeseen. 

"Olemme turhan kärttyisiä, vaikka Suomi-kiekossa on paljon hyvää."

Kurrin GM-vuosina Leijonat oli kolmesti olympiakisoissa mitaleilla. Torinon 2006 kisojen hopea sai jatkoa VAncouverin ja Sotshin pronssimitalseista. MM-tasolla tuli kevään 2011 maailmanmestaruuden lisäksi kasa himmeämpiä mitaleita.

Kurri ei Leijonia koskevan keskustelun sävystä puhuessaan tarkoita, että kehitettävää ei löytyisi. Kansainvälisen huippukiekon vaatimukset ovat kivikovat.  

Pelitavallisesti Suomi-kiekossa on opittu kuromaan taitovajetta kiinni kurinalaisella joukkuepelillä. Joukkueet koostuvat kuitenkin yksilöistä, ja monissa puheenvuoroissa on pohdittu aidosti huolestuneina sitä, onko suomalainen pelaajakehitys parasta mahdollista.

Millä mallilla yksilöiden kilpailukyky on muihin huippumaihin verrattessa?

– Asia nousi edellisen kerran esille Vierumäen seminaarissa – tai millä nimellä sitä nyt kutsuttiinkaan – seitsemän-kahdeksan vuotta sitten. Silloin alettiin puhua, että yksilöt pitää nostaa esille, mutta kyllä meillä on vieläkin sen kanssa tekemistä, Kurri myöntää.

– Niin kuin näissäkin MM-kisoissa on nähty, luistelun merkitys on kasvanut viime vuosina valtavasti. Kyllä meidän täytyy saada sinne puolelle, siis luisteluvauhtiin ja -kestävyyteen lisää parannusta, Kurri vaatii.

Luistelu kaikissa muodoissaan oli terävän pelinymmärryksen ohella myös Lauri Marjamäen listan kärjessä, kun Kiekkoareena purki talvella leijonaluotsin kanssa pelin evoluution pelaajille asettamia vaatimuksia.

Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja Kurri on nykyisessä työssään Jokereissa nähnyt, miten jääkiekkotyötä tehdään Venäjällä. Ak Bars Kazanissa monta vuotta maalivahtivalmentajana toiminut Ari Moisanen laukoi hiljattain Kiekkoareenan haastattelussa suoraan tyyliinsä venäläisen harjoittelukulttuurin puolesta.

– Mittakaava on täysin toinen, mutta kyllähän venäläiset kiekkoilijat käyvät aika kovan koulun. Onko se oikea tie, siitä voi olla monta mieltä. Meillä Suomessa on oma tapamme tehdä asioita, Kurri huomauttaa.

– Pitää pystyä harrastamaan monipuolisesti. Välillä tuntuu, että touhu menee totiseksi kovin varhain. Kilpailu on myös lapsiurheilussa kovaa.

Kurri on vuosien varrella nähnyt, että urheilussa vedetyt linjapuheet ja teot eivät aina kohtaa.

– Toive on, että järki pysyisi mukana, eikä suomalaisessa junioriurheilussa lähtisi mopo keulimaan, Kurri korostaa. 

Toppuuttelusta huolimatta käy selväksi, että ilman määrätietoisuutta ei tule menestystä. Viisinkertaisen Stanley Cup -voittajan kehityskohteiden lista ei lopu luisteluun. 

– Laukaisu- ja syöttötaito ovat aivan keskeisiä, niiden harjoittelu on todella tärkeää. Niissä asioissa ei saa lipsua yhtään.

– Vaatimustaso lähtee jo ihan pienistä junioreista. Ei näille asioille enää A-junnuissa, Mestiksessä tai Liigassa pysty juuri mitään tekemään. Niitä on jo nuoresta lähtien kehitettävä, sillä ne ovat asioita, joiden on oltava kunnissa, jos haluaa pärjätä, Kurri vaatii.