Leijonat nollasivat USA:n ja nolasivat lyttääjät

Loistava työnäyte. Paljon parjatun Leijona-valmentajan Lauri Marjamäen luoma taktiikka onnistui nappiin. Kuva: HSP:

Leijona-joukkue on totuttu näkemään MM-kisojen mitalipeleissä, mutta tänä keväänä välieräpaikka muuttui epätodennäköiseksi alkulohkopelien kompuroinnin seurauksena.

Tämän tuskan jälkeen suomalaisten puolivälierävoitto Yhdysvalloista oli jymypaukku.

Leijonat nollasivat suursuosikin lukemin 2–0 ja nolasivat kaikki lyttääjät totaalisesti.

Vaikka kaikkien pitäisi tietää MM-turnauksen ottelujärjestelmä, tämä unohtui hämmästyttävän monilta jo ensimmäisten alkulohkopelien aikana.

On kiistaton totuus, että Leijonat pelasivat Pariisissa useamman heikon ottelun ja saivat ansaittua kritiikkiä.

Loanheitto ylitti kuitenkin kaikki hyvän maun rajat. Alkuturnauksen aikana jopa nimekäs tv-kommentaattori Juhani Tamminen kyseenalaisti päävalmentaja Lauri Marjamäen aseman suorassa lähetyksessä.

Siinä vaiheessa tuli väistämättä mieleen, eikö nuorten MM-kisojen kaaoksesta opittu mitään. Silloin kaksikymppisten päävalmentaja Jukka Rautakorpi sai potkut kesken turnauksen. Tämä prosessi sisälsi paljon kyseenalaisia piirteitä.

Mielenkiintoista nähdä, miten rajusti ruoskittua ja paljon parjattua Marjamäkeä kohdellaan nyt.

Menestys rakentuu tietysti tiimityöhön, mutta ratkaiseva käänne henkilöityy luonnostaan Marjamäkeen. Päävalmentaja johtaa aina orkesteria ja kantaa päävastuun.

Suurimpien kritisoijien lähestymistapa kiehtoo varsinkin torstaisen esityksen jälkeen. Se oli lyhyesti sanottuna mykistävä. Suomi riisui alkulohkossa loistaneen USA:n täysin aseettomaksi. NHL-kaukaloissa loistaneet tähdet tuskastuivat täysin yhtenäisen Leijona-joukkueen paineessa.

Maalivahti nousee luonnostaan isoon rooliin tämäntyyppisissä kamppailuissa. Toijalan kasvatti Harri Säteri kesti upeasti kovan paineen ja napsi kaikki amerikkalaislaukaukset kiinni.

Maaginen veskaripeli on ollut usein Leijonien pelastus, mutta tällä kertaa riitti Säterin normipeli. Toki joukkoon osui muutama mahtipelastus, mutta voittavalta molarilta tarvitaan niitä aina.

Nyt Suomi tukahdutti alkulohkossa myllyttäneen vastustajan vauhdin totaalisesti ja määräsi pelin rytmin ensimmäisistä vaihdoista lähtien. USA:n pelaajat turhautuivat ilmiselvästi, kun tähän asti toiminut sapluuna ei tuonut minkäänlaista tulosta. Tuskastuminen johti typeriin jäähyihin ja älyttömiin ratkaisuihin.

Lähtökohtiin nähden Suomen voitto oli jymypaukku, mutta pelin kulku oli vielä suurempi paukku. Jenkeille ei jäänyt palaakaan Kölnin alkuillassa.

Miksi näin kävi?

Tässä kolme syytä, miksi USA romahti:

1) Ylimielisyys

USA veti alkulohkon läpi loistavasti urakan avanneen Saksa-tappion jälkeen. Putkeen tuli kuusi peräkkäistä voittoa. Näiden joukkoon sisältyi Ruotsin ja Venäjän pehmittäminen. Kun alkulohkon voitto tuli komealla maalierolla 31–14, Pariisissa kompuroineen Suomen kuviteltiin olevan pelkkä suupala matkalla huippumenestykseen. USA kompastui ainakin osittain tähän miinaan.

2) Valmistautuminen

Kuten Tamminen tv-studiossa vihjaisi muutamaan otteeseen, Kölnin yö taisi kiehtoa sittenkin liikaa jenkkipelaajia. Kosteat reissut kuuluivat amerikkalaisten MM-keikkoihin olennaisena osana varsinkin takavuosina, mutta ilmeisesti traditio elää edelleen. Kun seurasi pelaajien ilmeitä ja olemusta, tämä vaikuttaa hyvinkin todennäköiseltä vaihtoehdolta. Varsinkin, kun torstaisen ottelun piti olla vasta alkulämmittelyä tosipelien alla.

3) Pelisapluuna

Pohjoisamerikkalaisia ylistetään usein rajattomasti loistavasta pelisapluunasta ja vastustajan vahvuuksien eliminoimisesta, mutta tällä kertaa Marjamäen johtama valmennustiimi veti selvästi pidemmän korren. Leijonat toteuttivat jäädytystaktiikkaa erinomaisesti ja veivät jenkkien peli-ilon totaalisesti. Kun homma ei toiminutkaan alkulohkon tavoin, koko joukkueeseen iski neuvottomuus valmennusjohdosta lähtien. Niinpä Leijonat olisivat voineet viedä kamppailun selvemminkin numeroin, mutta pudotuspeleissä vain voitolla on merkitystä.