Legenda Leppänen sai ansaitsemansa arvostuksen – Turussa riittää vielä kunniaa jaettavaksi

TPS on nyt jäädyttänyt viisi pelinumeroa. Kuva: Jani Mesikämmen

TPS:llä oli lauantai-iltana yhden työn sijaan kaksi olennaista tehtävää hoidettavana. Seurayhteisönä TPS onnistui upeasti, vaikka se joukkueena kompuroi näytönpaikassa mittavan ja innostuneen kotiyleisön edessä. Lukko vei sarjapisteet Raumalla, mutta TPS nettosi tyylipisteet Reijo Leppäsen paidannostajaissa.

Näkökulmasta riippuen pelinumeron jäädyttäminen on suurin kunnia, jonka yksittäinen pelaaja voi Suomessa saada. TPS rakensi Leppäselle sen arvoiset juhlallisuudet. Tätä ei uskalla pitää itsestäänselvyytenä, mutta lauantain seremonia oli kestoa myöten kansainvälistä tasoa. Tosin juuri siitä kestosta voisi omaleimaisuuden nimissä hieman tinkiä, kuten katsomosta hiljaisena hetkenä muistuteltiin.

Leppänen itse kuittasi puheet minimalistisen lyhyesti, muilta osin juhlakalun uroteot tuotiin sitäkin kattavammin esiin. Lajikulttuuri ja pitkään Turussa perään kuulutettu menneiden pelaajasukupolvien kunnioitus olivat tyylikkäästi läsnä Turkuhallin illassa.

TPS:llä on pian takanaan kahdeksan vuosikymmentä kunniakasta jääkiekkohistoriaa, ja Leppänen oli vasta viides tämän kunnianosoituksen saanut mustavalkoinen pelaaja. Toimitusjohtaja Mika Eskola perusteli juhlatervehdyksessään vähäistä määrää sillä, että Turussa kaikki numeronjäädytyksen kohteet ovat sen varmasti ansainneet.

Tämä on totta, eikä etenkään Leppäsen kohdalla kenenkään tarvitse tätä epäillä. Näytöt ovat pelkkien numeroiden valossa selviä niillekin, jotka eivät koskaan ole "Pärreä" tositoimissa nähneet.

Vaikka halu pitää rimaa muuta Suomea korkeammalla on sinänsä ymmärrettävää, TPS:llä riittää juhlia järjestettäväksi jopa rimaa laskematta. Kun Palloseura on päässyt henkisesti niin pitkälle, ettei Reijo Leppäsen TuTo-tausta ollut enää este vuosia viivästyneelle huomionosoitukselle, seurayhteisö voisi juhlistaa vielä pariinkin otteeseen vanhempia sukupolvia ennen kuin katse käännetään kultavuosien tuoreempiin tähtiin. 

Hunajaiset triplamestaruudet ja kahisevien kansitakkien menestysmarssi eivät syntyneet Turussa tyhjästä. Menestyksen sekä seura- ja lajikulttuurin rakentajat ovat usein jääneet suotta historian hämäriin, riman voi nostaa ylitettäväksi silläkin saralla.