Lauantaina Liigassa pari huippupeliä

Roope Hintz on pelannut viime pelit huikeasti saatuaan rinnalleen Joonas Raskin ja Juuso Puustisen. Kuva Europhoto/Jukka Rautio,.

Pisteet ovat samanlaisia niin kauden alussa kuin sen lopussa, mutta ne tuntuvat paljon tärkeämmiltä nyt. Vaikka kaikissa peleissä on panosta, niin silti lauantain kierroksella kaksi peliä on ylitse muiden. Tärkein on Raumalla, kun Lukko kohtaa Ilveksen, mutta kovat panokset ovat myös Oulussa, jossa HIFK on Kärppien vieraana.

Jos kovakuntoinen Ilves voittaa Lukon, niin se pudottaa käytännössä sen pudotuspeleistä. Nyt eroa joukkueiden välillä on kuusi pistettä. Jos se kasvaa yhdeksään, niin Lukkoa ei auta enää edes seuraavan lauantain keskinäinen ottelu Tampereella eikä yksi pelattu ottelu vähemmän. Mutta jos ero putoaa kolmeen, niin tilanne on täysin auki. Runkosarjan pelin tärkeys lähestyy huippuaan.

Tietysti Lukon pitäisi pudotuspeleihin päästääkseen ohittaa myös Jukurit, joka pelaa lauantaina kotonaan KooKoota vastaan.

Koko kauden aikamoisena alisuorittajana ollut HIFK on äitynyt viime kierroksilla kovaan vireeseen, mutta niin on myös toinen alkukauden alisuorittaja Kärpät. Kumpikin pelaa niille vaatimattomilla sijoilla, mutta nyt panokset ovat kovat.

Tilanne on kiperä, kun kuudentena olevalla Ässillä on 87, Pelicansilla 85, Kärpillä 84 ja HIFK:lla 80 pistettä. Kaikilla näillä on neljä ottelua pelaamatta. Huomisen Oulu-pelin lisäksi keskinäisiä otteluita ovat seuraavana lauantaina HIFK-Ässät ja Pelicans-Kärpät.

HIFK on kahdesti voittanut Oulussa, mutta nämä olivat alkukauden pelejä. Sen jälkeen Kärpät on kohentanut huimasti otteitaan ja onkin selkeä suosikki. Viimeisestä seitsemästä kotipelistään se on saanut peräti 20 pistettä. Tämän jakson ainoa pistemenetys tuli, kun Ässät kaatui vasta voittolaukauskilpailussa.

Mutta vailla mahdollisuuksia HIFK:kaan ei ole. Se on voittanut neljä viidestä viime pelistään. Torstain voitto Pelicansista varmisti käytännössä pääsyn pudotuspeleihin. Hyvä vire on paljolti uuden ykkösketjun myötä. Roope Hintz sai rinnalleen Joonas Raskin ja Juuso Puustisen juuri tuohon Sport-peliin, josta joukkueen hyvä jakso alkoi. Tänä aikana Hintz on tehnyt neljä, Puustinen kaksi ja Rask yhden maali. Viimeksi Pelicansia vastaan Rask sai kolme maalisyöttä.

Loppuhetkien vahvistusten kohdalla Kärpät on onnistunut selvästi paremmin kuin HIFK. SaiPasta tullut Brock Trotter on Kärppien ykkösketjussa saanut kuudessa pelissä kovat tehot 3+5. HIFK nappasi KooKoosta paperilla kovan kolmikon eli puolustaja Ryan O’Connorin, keskushyökkääjä Jarkko Malisen ja laitahyökkääjä Kai Kantolan. O’Connor teki onnekkaan voittomaalin KooKoota vastaan, mutta muut ovat vielä maaleitta. Pisteitä kolmikolla on seitsemästä ottelusta yhteensä vain 1+4.

Kiekollisena puolustajana O’Connor on hyvä lisäys HIFK:n takalinjoille. Malinen ja kovasti maalia yrittävä Kantola saivat Pelicansia vastaan rinnalleen Juhamatti Aaltosen, joka on pelannut maaleitta jo viisi peliä. Tavalliselle liigapelaajalle tuo ei olisi mitenkään erikoista, mutta liigan supertähdelle se on jo paljon. Ketjun olisi jo syytä saada tehoja runkosarjan tärkeimmillä hetkillä.

Maalissa voidaan nähdä kaksikko, joista kumpikin on saavuttanut Kärpissä mestaruuden ja pelannut NHL:ssä. HIFK:n Niklas Bäckströmin saavutukset ovat vielä paljon suuremmat kuin Kärppien Jussi Rynnäksen, mutta toisaalta Rynnäs on lähes kymmenen vuotta nuorempi.

Jos HIFK voittaa, niin se nousee vakavasti kamppailemaan ainakin kotiedusta ensimmäisellä kierroksella. Jos Kärpät ottaa kolme pistettä, niin HIFK:n tilanne on vaikea.

Tietenkään ei pidä unohtaa lauantain muitakaan pelejä. Niistä Turussa on kärkiottelu TPS:n ja juuri runkosarjan voittaneen Tapparan välillä. Mutta mitenkään aliarvioimatta otteluita Jukurit-KooKoo, JYP-Sport, KalPa-SaiPa tai Ässät-HPK todelliset isojen panosten pelit ovat Raumalla ja Oulussa.