Lainion lämäri sinkautti A-nuorten pronssit Raumalle

Lukon A-nuorte päättivät kautensa pronssimitalit kaulassa Oulun Raksilan jäällä.

Raksilan pelikello näyttää aikaa 67.39, kun rangaistusaition ovi aukeaa vasta toista kertaa koko A-nuorten pronssipelissä.

Kärppien Tuomas Vartiainen astuu sen ovesta sisään miettimään, kannattiko Lukon Valtteri Ylitalo niitata selästä laitaan.

Käytännössä kaikki tietävät, mikä on homman nimi. Lukko laittaa jäälle Eetu Koivistoisen, Jere Fribergin, Matias Lainion ja Roni Seväsen.

Jatkoerä on ollut kärppähenkinen, mutta nyt oululaisten uhaksi liukuu taitava keltapaitainen kvartetti.

Oululaisten puolustustaistelu ei kestä minuuttiakaan. Matias Lainio saa paikan ja ampuu lujan lyöntilaukauksen.

Kiekko painuu Kärppien maalivahdin Aleksi Aution taakse. Peli on ohi, samoin molempien joukkueiden kausi.

Lukko aloittaa villit juhlat. Se on voittanut pelin 1–2.

– Lähdin vain luistelemaan täysillä, kamat lensivät jonnekin. Ei oikein hienommin voi laittaa kautta pakettiin, Lainio puhalteli voitonjuhlien keskellä.

– Kun sitä ylivoimaa lähdettiin pelaamaan, sävelet olivat aika selvät. Tiedettiin, että nyt on se paikka. Päätettiin, että väkisin ei tehdä, mutta pakko tehdä silti.

Valmentaja Erik Hämäläinen antoi nelikolleen kehut. Osuma syntyi sillä kaavalla, joka fläppitaululle oli piirretty.

– C-junnuissa tehtiin tämä sama. Nyt päätettiin, että tullaan uudestaan kairaamaan täältä pronssi mukaan, Lainio hehkutti.

Lainio tarkotti kevättä 2012, jolloin raumalaiset löivät C-nuorten pronssipelissä Kärpät Raksilassa.

Tuossa joukkueessa pelasivat tämän kevään pronssiyhdistelmästä myös Niko Peltonen, Otto Rehelmä, Niklas Murto, Mattias Selinkoski, Matias Rauvola, Juho Mäkelä, Aleksi Saarinen ja Eero Korsi.

– Mun mielestäni pelasimme tänään tosi hyvän pelin. Toinen erä oli mun mielestäni kauden paras, Lainio arvioi.

– Jatkoerään lähdettiin sillä mielellä, että nyt kairataan mitali kotiin. Tiedettiin, että jaksetaan pelata paremmin kuin kaveri.

Siinä missä pudotuspelien pistekärki huusi jo jäällä äänensä käheäksi, Hämäläinen maisteli voittoa maltillisemmin. Lainiolta oli turha pyytää analyysiä pelistä:

– Ei pysty. Tällä hetkellä ei kyllä pysty, hän naurahti.

Hämäläinen taas purki peliä rauhallisesti:

– Ensimmäinen erä oli tunnusteleva. Se oli seesteinen erä, vaikka maalit tehtiinkin siinä. Mitä pitemmälle peli sitten eteni, tunnettakin alkoi tulla mukaan, hän mietti.

– Toinen erä oli meidän aivan täysin. Meillä oli siinä sellaiset paikat, että meidän olisi pitänyt naulata peli. Kolmas erä oli tasaisempi, ja lopussa Kärpät oli paineistavampi. Ehkä päätössummeri pelasti meidät.

Varsinaisella peliajalla Lukon maalin teki puolustaja Antti Palojärvi. Hän tasoitti pelin, sillä illan ensimmäisen osuman viimeisteli Kärppien Antti Kalapudas.

Lukko oli välierien jälkeen uusinut kokoonpanoaan. HPK-sarjassa pelanneet liigamiehet Aaro Vidgren ja Joonas Niemelä eivät pukeneet lainkaan.

– Mä halusin antaa nuorisoketjulle tämän pelin kiitokseksi, Hämäläinen paljasti.

Hän tarkoitti Jesse Leppikoskea, Erno Hännistä ja Erkki Laihoa, joiden peliaika oli jäänyt pudotuspeleissä vähäiseksi.

– He ovat pyyteettömästi tehneet hommia koko kauden ajan. Ei sen kummemmasta ollut kyse, kuin että halusimme antaa heille palkinnon.

Peli oli yksi palkinto, ja se päättyi toiseen palkintoon: Lukon 2000-luvun neljänteen A-nuorten pronssimitaliin. Edelliset pronssijuhlat Raumalla on koettu vuosina 2000, 2009 ja 2013.