Kuusi uutta Jääkiekkoleijonaa

 

Palkitut Eino Honkanen (vas.), Jukka Hentunen, Toni Lydman, Päivi Virta, Harry Harkimo, palkitsija Veli-Pekka Ketola, Gordie Baizley, Miikka Kiprusoff sekä toinen palkitsija Jari Kurri. Kuva Matti Hannula

Suomen jääkiekkoilulla oli taas tähtihetkensä, kun ennen maaottelua nimettiin kuusi uutta jäsentä Tampereen jääkiekkomuseon Hall of Fameen. Neljä näistä oli pelaajia ja kaksi vaikuttajia. Lisäksi Helsingin Jäähallissa jaettiin Yrjö Salminen -palkinto pitkäaikaisesta vaikuttamisesta.

Päivi Virta tunnettaan paremmin nimellä Päivi Halonen. Hän pelasi yli 20-vuotta kestäneen uran SM-sarjassa ja kuului pitkään myös maajoukkueen tukipilareihin. Hänen pelipaikansa oli puolustaja. Virta teki siinä mielessä huikean uran, että oli mitaleilla jokaisen kauden jälkeen. Näistä peräti 15 oli kultamitaleita. Hänen seuransa olivat Ilves, Shakers, Kiekko-Espoo ja Blues. Naisten SM-sarjan parhaan puolustajan palkinto on nimetty hänen mukaansa.

Jukka Hentunen pelasi SM-liigassa yli 400 ottelua HPK:ssa, Jokereissa ja KalPassa. Kauden 2009-10 hän voitti maalipörssin tehtyään 28 maalia. NHL:ssä hän pelasi yhden kauden Calgaryn ja Nashvillen riveissä. ”Joroisten härkä” voitti niin Sveitsin mestaruuden Luganossa kuin KHL:n mestaruuden Kazanissa. Hentunen pelasi 10 kautta maajoukkueessa voittaen mm. olympiahopeaa ja kaksi MM-hopeaa.

Miikka Kiprusoff saavutti suurimman kuuluisuutensa lempinimellä ”Kipper”, kun pelasi Calgary Flamesissa. Hänet palkittiin niin NHL:n parhaana maalivahtina Vezina Trophylla kuin sai vähiten maaleja päästäneenä maalivahtina Jennings Trophyn. Suomessa Kiprusoff voitti TPS:ssä kaksi Suomen mestaruutta ja sai parhaan maalivahdin palkinnon. Maajoukkueessa hän voitti mm. kaksi MM-hopeaa.

Toni Lydman pelasi peräti 12 kautta NHL:ssä seuroinaan Calgary, Buffalo ja Anaheim. Hänen ottelumääränsä 847 on viidenneksi eniten suomalaispelaajista. Suomessa hänet valittiin vuonna 2000 SM-liigan parhaaksi puolustajaksi. Maajoukkueessa Lydman voitti mm. yhden olympiahopean ja kaksi MM-hopeaa.

Valituista vaikuttajista Don Baizley sai aikanaan suurta mainetta suomalaispelaajien agenttina ensin WHA:ssa ja sitten NHL:ssä. Hän hoiti mm. molempien palkinnonjakajien Veli-Pekka Ketolan ja Jari Kurrin asioita. Kanadalainen Baizley on jo edesmennyt, mutta poika Gordie oli mukana torstaina tilaisuudessa ottaen vastaan isänsä kunniaplakaatin.

Toinen valittu vaikuttaja Harry ”Hjallis” Harkimo tunnetaan hyvin. Hän on nykyisin kansanedustaja, mutta saavutti jääkiekossa suurta kuuluisuutta niin Jokerien pääomistajana kuin Hartwall Areenan rakennuttajana.

Jääkiekkoleijonia on nyt 240.

Entinen erotuomari Eino Honkanen sai Yrjö Salminen -palkinnon pitkästä työstään niin erotuomarina kuin myöhemmin niin ottelutarkkailijana kuin erotuomarikouluttajana.