Kun mailat olivat puuta ja luistimet nahkaa

Kun mailat olivat vielä puuta ja luistimet nahkaa, Kimmo Rintanen oli johdattamassa Lukon C-nuoria SM-kultaan, KooKoo pelasi SM-liigassa, nuori Mika Alatalo aloitteli pääsarjauraansa Kouvolassa ja joukkuetta valmensi legendaarinen maalivahti Urpo Ylönen, jonka jääkiekkojuuret ovat sekä Raumalla että Turussa.

Turku-hallikin oli tuolloin vasta nippu paperia suunnittelutoimiston pöydällä.

Nyt Rintanen valmistautuu yhtenä valmentajana TPS:n tämän iltapäivän kotiotteluun kasvattajaseuraansa Lukkoa vastaan. Kouvolan jälkeen Lukkoon siirtyneestä Alatalostakin on ehtinyt tulla paitsi MM-mitalisti ja NHL-pelaaja, myös sellainen mustavalkea legenda, että Palloseuran D-juniorien yksi peliryhmä on nimeltään TPS Altsit.

No, mitä tekemistä tällä kaikella on tämän iltapäivän TPS:n ja Lukon liigaottelun kanssa? Aika paljon. Kun Turku-halli oli uusi ja sen ensimmäinen sponsorinimi Typhoon, tupa yleensä täysi, kun Lukko tuli kylään.

Kasitietä pitkin paahtoi parhaimmillaan yli kymmenen bussin letka ja pikkuautot päälle. Rintanen, Alatalo ja muut Lukon nuoret tähdet kiinnostivat raumalaisia kiekkofaneja. TPS:llä puolestaan oli oma Jursin akatemiansa, ja seurattavaa riitti siinäkin leirissä.

Niin riittää nytkin.

TPS on eilisestä KooKoo-tappiostaan ja nollille jäämisestään huolimatta jälleen Liigan kärkipään joukkue. Lukko on ollut sitä jo monta kautta putkeen. Ei ihme, että kasitien titaanien taistossa on jälleen hohtoa.

Sarjataulukossa Lukko on pienen tappioputkensa jälkeen nyt neljäntenä, TPS kuudentena. Yhdessä asiassa joukkueet ovat sarjan kaksi parasta: ylivoimassa.

TPS oli viime kaudella koko Liigan toiseksi huonoin ylivoimajoukkue. Kolmen päävalmentajan johdolla ylivoimaprosentiksi jäi 14,51, vain Pelicansin pakkopeli pyöri huonommin kuin Tepsillä.

Tällä kaudella turkulaisten ylivoima on ollut… miten sen nyt sanoisi? No, ylivoimaista. Ari-Pekka Selinin, yv-velhona tunnetun Rintasen ja Jarno Pikkaraisen komennossa TPS on pyörittänyt koko sarjan vaarallisinta ylivoimaa.

Heikosti ei kulje sinikeltaisillakaan. Ennen tätä viikonloppua Lukko oli latonut ylivoimalla 18 maalia eli yhtä monta osumaa kuin kehuttu TPS. Samoissa asetelmissa joukkueet ovat lauantain jälkeenkin, sillä kumpikaan ei osunut lauantaina yv:llä – TPS tosin ei muutenkaan.

Lukko on jatkanut vastustajien jäähyjen hyödyntämistä siitä, mihin viime kaudella jäi. Viime kaudella Ville Vahalahti, Aaron Gagnon, Toni Koivisto ja kumppanit jauhoivat vajaata vastaan 21,4-prosenttisesti. Tänä syksynä yv on pyörinyt prosenteilla 21,69.

Eteenpäin on siis menty, sanoisi varmaan moni muukin kuin Virmasen Matti.

Tilastot ovat toki vain tilastoja, mutta TPS:n ja Lukon yv on ollut molemmille ase ihan silmämääräisestkin katsottuna.
Viime kaudella Lukko tarvitsi keskimäärin 7.01 yhtä yv-maalia kohden, tällä kaudella 7.23. TPS tuulettaa keskimäärin 7.03 pakkopelin jälkeen.

Kasitien titaanien viimeistelyvastuu on kasaantunut kahden kokeneen laiturin harteille. Tomi Kallio on osunut neljästi. Lukon Toni Koivisto on kihauttanut kiuasta viidesti ja jakaa yv-maalipörssin kärkisijan KalPan tutun Janne Keräsen, SaiPan Chad Raun ja Pelicansin Juha Leimun kanssa.

OHO! Kasitien kamppailuissa nähdään tällä viikolla pörssikärkiä oikein urakalla – ja vieläpä niin, että johtopaikka vaihtuu ilta toisensa jälkeen. Vielä viikolla koko sarjan parhaan pistemiehen titteli kuului TPS:n Eric Perrinille, mutta nyt vaihteeksi kärjessä keikkuu maalieron turvin Lukon Toni Koivisto.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Joukkueet ovat kohdanneet tänä syksynä vasta kerran. Lukko otti Aleksis Kiven päivänä runollisella 3–2-jatkoaikavoitolla kaksi pistettä.

TÄTÄ ENNEN: Lukko on hävinnyt kolme peliä putkeen. Saaliina on vain eilinen piste Ässiltä. TPS on ottanut pataan kahdesti peräkkäin (KooKoo ja Ässät) ja voittanut kuudesta viime matsistaan vain kaksi.

SITAATTI: ”Ottaa tämä tappio totta kai koville, mutta kyllä me päätettiin että huomenna olisi kiva tulla voittajina takaisin Raumalle”, kauden avausmaalinsa laukonut Lukko-pakki Antti Jaatinen puntaroi sunnuntain Länsi-Suomessa.

SEURAA NÄITÄ:

  1. Lukon orastava tappioputki. Kolme ottelua on putkeksi tynkä, mutta raumalaiset haluavat pitää tämän kauden pisimmän häviöhistoriansa lyhyenä.
  2. Ylivoiman ylivoimaiset. Taistelupariksi on syytä nostaa Liigan kaksi parasta viivamiestä. TPS:n Petteri Nummelin ja Lukon Janne Niskala ovat siniviivan todellisia aatelisia. Laukaus, syöttötaito ja sulava luistelu tekevät kaksikon pelaamisesta jääkiekkotaidetta.
  3. Alivoima. Lukko on tälläkin osa-alueella sarjan kärkeä, tällä hetkellä jopa koko Liigan paras alivoimajoukkue. TPS:n av on kahdeksanneksi parasta – tai heikointa, miten vain.
  4. Avausmaalin merkitys. TPS:n viimeistely on ollut parhaimmillaan todella väkevää, mutta marraskuin maalinteon tuska on aistittavissa Turkuhalin yläparvelle asti. Häntäpään KooKoota ja Ässiä vastaan syntyi yksi ainoa osuma.
  5. Sheldon Brookbank vs. Ilkka Pikkarainen. Stanley Cup –voittajan ja järkälemäisen rymistelyssä saattaa joustokaukalo joustaa. Fyysisyys on yksi aspekti, jonka merkitystä ei voi tiiviin otteluviikon päätöspelissä muutenkaan vähätellä.