Kun Jursinov Koo-Veessa pelasi... – Vanhat Jääkiekkokirjat ja ottelupöytäkirjat nyt verkossa

Konkari-ikään ehtineille kiekkoilijoille ja muille takavuosien jääkiekon ystäville on auennut melkoisen kattava kesän lukupaketti. 

Urheilumuseo on digitoinut Jääkiekkoliiton arkistoon kuuluvat A-maajoukkueen ja naisten maajoukkueen ottelupöytäkirjat. Myös Jääkiekkokirjat vuosilta 1961­–1977 ovat luettavissa netissä.

Koukuttavaan aineistoon perehtyminen tempaisee kiekkoilun historiasta kiinnostuneet mukaansa. Kauden 1973–74 Jääkiekkokirja esimerkiksi muistuttaa mieliin, että turkulaisen kiekkolun 1990-luvun suuriin valmentajanimiin lukeutuva Vladimir Jursinov edusti tamperelaista Koo-Veeta pari vuosikymmentä ennen Suomeen palaamistaan. "Jursi" kokosi 35 SM-sarjaottelussa 26 (13+13) tehopistettä ja oli SM-sarjan pistepörssissä sijalla 35.

Matti "Mölli" Keinonen, Reijo Leppänen, Veli-Pekka Ketola, Juhani Tamminen, Martti Jarkko ja Jorma Vehmanen puolestaan päätyivät huipputasaisessa pistepörssissä kaikki samaan lukemaan eli 41 tehopisteeseen. Kuusi tulevaa kiekkolegendaa löytyivät pörssistä sijoitla 8.–12.  

Mutta kuka muistaa heidän seuransa? Raumalaiset Keinonen ja Vehmanen edustivat HJK:ta, Leppänen TuTo:a, Tamminen HIFK:ta, Ketola luonnollisesti Ässiä ja Jarkko Tapparaa. 

Vanhoista Jääkiekkokirjoista on helppo koostaa monenlaisia kiekkovisoja – tai vaihtoehtoisesti etsiä varmistusta sille, ketkä kaikki siinä tai tuossa C-juniorijoukkueessa silloin pelasivatkaan tai tuliko keväällä 1977 E-juniorien(!) SM-kultaa voittaneesta Jokereiden joukkueesta muita maailmantähtiä kuin Esa Tikkanen... F-junioreissa SM-arvo oli sentään epävirallinen.

Jos kirjoja innostuu lukemaan, muutama katse kannattaa uhrata myös mainoksille. Niissäkin on oma retrohenkinen hohtonsa.

Maajoukkueiden osalta  digitoitiin kaikkiaan 732 miesten peliä vuosilta 1953–1998 sekä 67 naisten peliä vuosilta 1989–1998. 

Aineiston digitointi ja sitä kautta sen tunnettuuden vahvistaminen auttaa täydentämään Jääkiekkoliiton arkiston puutteita lähivuosien aikana eri lähteistä. Urheilumuseon yksi tavoite on saada kansallisesti merkittävien urheilumuotojen, kuten jääkiekon, kansainvälinen kilpailutoiminta monipuolisesti ja kattavasti talteen erilaista nykypäivän ja tulevaisuuden käyttöä ajatellen.

Osa historiallisista ottelupöytäkirjoista ei ole päätynyt vielä arkistoon, mutta Urheilumuseossa ollaan toiveikkaita, että maaotteluaineistoja on edelleen tallessa eri kohteissa.

Digitoituja ottelupöytäkirjoja pääsee katselemaan ja vaikka lataamaan itselleen Urheilumuseon Dropbox-tilin kautta:

Suorat linkit ottelupöytäkirjoihin:
Miehet: https://goo.gl/cKqICt
Naiset: https://goo.gl/pw4oNq

Urheilumuseo on digitoinut myös muita jääkiekkoon liittyviä aineistoja, kuten:

Jääkiekkokirjan vuosilta 1961­–1977: http://www.urheilumuseo.fi/Default.aspx?tabid=3751

Suomen jääkiekon mestaruussarjan ottelupöytäkirjat (n. 2600 peliä): https://goo.gl/1HZLzS

Vielä paperisena olevia arkistoaineistoja pääsee tutkimaan avoimesti Urheilumuseolla. Jääkiekkoliiton arkisto käsittää kaikkiaan yli 700 koteloa asiakirjoja. Maaottelujen osalta se sisältää esimerkiksi nykyaikaiset Final statistics -raportit arvoturnauksista vuosilta 1990–2011.