Kultasormi palaa areenalle - "Leijonat on sinänsä instituutio"

Jukka Jalonen valmentaa tämän kauden rauhassa Jokereita. Kaksi seuraavaa talvea hän komentaa Suomen A-maajoukkuetta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jukka Jalonen on toistaiseksi ainut suomalainen päävalmentaja, joka on valmentanut maansa jääkiekossa aikuisten maailmanmestariksi.

Lisäksi hän kuuluu siihen erittäin harvalukuiseen valmentajien kerhoon, johon pääsee voittamalla sekä aikuisten että nuorten maailmanmestaruuden.

Jalosen lisäksi siihen kuuluu vain kanadalainen Mike Babcock.

Kahden kultamitalin seurana Jalosen palkintovitriinissä lepäilevät myös yksi MM-pronssi ja yksi olympiapronssi.

Nyt on jälleen olemassa mahdollisuus, että mitalit saavat lisääkin lajitovereitaan. Jalonen on jälleen Jääkiekkoliiton palveluksessa, suomalaisen jääkiekon paraatipaikalla.

Hän on seuraavien kahden vuoden ajan A-maajoukkueen päävalmentaja.

– Leijonat on sinänsä instituutio. Aika vaikea on valmentajan kieltäytyä, kun pyydetään valmentamaan A-maajoukkuetta, Jalonen kommentoi Kiekkoareenalle puhelimitse.

– Kaiken lisäksi tässä alkaa ikääkin tulla. Täytän ensi kuussa 55, joten tämä on viimeisiä kertoja, kun saan mahdollisuuden valmentaa Leijonia. Onhan tämä spesiaalipaikka.

Jääkiekkoliitto tiedotti valmentajavalinnastaan keskiviikkona iltapäivällä. Jalonen ottaa viestikapulan vastaan kevään MM-kisojen jälkeen.

Jo elokuun alkupuolella varmistui, ettei maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Lauri Marjamäki jatka tehtävässään. Hänen seuraajansa nimellä on spekuloitu, mutta selvää ykkösehdokasta ei ole löytynyt.

Jalosen paluuseen ei uskottu. Esimerkiksi Hannu Jortikka kertoi viikonvaihteessa STT:n haastattelussa tietävänsä, ettei Jalonen enää lähde leikkiin.

Samaa hän sanoi muista tuoreimmista leijonaluotseista eli Kari Jalosesta ja Erkka Westerlundista.

– En usko, että valmentajat eivät haluaisi valmentaa Leijonissa, vaikka tässä on puhuttu mitä, Jalonen toteaa.

– Maajoukkuevalmentaminen on kunnia-asia ja tiedän, että A-maajoukkueen valmentaminen kiinnostaa kaikkia eturivin valmentajia.

Jalonen ei silti antanut heti myöntävää vastausta, kun häneltä tiedusteltiin halukkuutta ottaa Leijonat siipiensä suojaan.

Jääkiekkoliitto pyysi jo neljättä kertaa Jalosen palveluksia. Kolmella edellisellä kerralla päätös oli heti kysyttäessä selvä, mutta nyt asioita piti miettiä kuukauden päivät.

Jalonen olisi voinut jatkaa myös Jokerien päävalmentajana. Hän sai nykyiseltä työantajaltaan sopimustarjouksen, mutta päätti lopulta palata isänmaallisiin töihin.

– Maajoukkueeseen tulee nyt uusi sukupolvi. Tulee uusia näkökulmia, uudenlaista ainesta, uusia mahdollisuuksia, Jalonen luettelee.

Sitä sukupolvea Jalonen on jo ehtinyt valmentaa. Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho ja Olli Juolevi olivat tähtiä joukkueessa, jonka Jalonen vei nuorten maailmanmestaruuteen 2016.

Jalonen vietti keskiviikkoiltapäivän haastatteluja antaen. Tuoreen leijonaluotsin ajatukset luonnollisesti kiinnostivat mediaa, ja nyt Jalonen oli niitä valmis jakamaan.

Seuraavaksi hän haluaa puhua maajoukkueesta vasta ensi kesänä. Nyt on Jokerien aika.

– Jokerien kausi on vasta alussa ja keskityn täysillä joukkueeni valmentamiseen.