Kulta kiersi kapteeni Kauppista kauan

Marko Kauppinen estää Pelicansin tanskalaishyökkääjä Morten Poulsenin mailaa Sami Rajaniemen vartioimalla Jukurien maalilla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jukurit ilmestyi liigakaukaloihin tilanteessa, jossa sillä on ollut esitellä syyskaudella kolme omaa kasvattia. Marko Kauppinen, 37, Antti Jaatinen, 29, ja Mikko Kokkonen, 15, ovat antaneet joukkueelle mikkeliläiset kasvot.

"Työpaikkojen kahviporukoissa kiekosta puhuvat nyt myös monet naiset, jotka eivät miesten väitteiden mukaan ymmärrä lajista mitään."

Kapteeni Kauppiselle paluu kotikaupunkiin on ollut tunteikas. Kaikkia kaupungin kolmea merkittävintä palloiluseuraa, Jukureita, MP:tä ja Kamppareita, juniorina edustanut Kauppinen kiersi maailmalla liki täydet kaksi vuosikymmentä.

- Jo pitkään mielessä oli haaveena palata Jukureihin pelaamaan. Ehkä vasta kesällä 2014 KooKoon voittaessa Mestiksen ja tähytessä Liigaan tuli kuitenkin realistisesti mieleen, että Jukureissa voisi päästä liigapeleihin asti, pohtii puolustaja Kauppinen.

- Olemme viettäneet pelivuosieni kaikki kesät Mikkelissä. Asunto on ollut täällä jo Tapparan vuosista lähtien vuosikymmen sitten. Nikon, 14, ja Oonan, 10, kaikki isovanhemmatkin ovat Mikkelissä.

- On varmastikin helpottanut katsojien tuloa halliin, kun joukkueessa on joku aidosti mikkeliläinen. Useampikin mies on kertonut, että työpaikkojen kahviporukoissa kiekosta puhuvat nyt myös monet naiset, jotka eivät miesten väitteiden mukaan ymmärrä lajista mitään. Olen myös voinut ottaa paineita pois muulta joukkueelta. Kapteenilta media niitä ikäviä kyselee, jos tulee huonoja tuloksia, Kauppinen virnistää.

Puolustaja Mikko Kokkonen debytoi lokakuussa 15-vuotiaana. Eipä ollut Kauppinenkaan kuin 16 vuotta vanha kootessaan Jukureissa kakkosdivarissa kaudella 1995-96 kuusi (1+5) tehopistettä.

Tie vei alaikäisen Jyväskylään. Palkintokaappiin kertyi nopeasti kultaa moninkertaisesti: A-nuorten Suomen mestaruus 1997, poikien Euroopan mestaruus 1997 koko turnauksen pistepörssin voittajana, nuorten maailmanmestaruus 1998 ja vielä yksi A-nuorten titteli Jokereissa jo selkeänä kevään liigavahvistuksena 2000.

Sitten tulikin hiljaisempaa, 16 vuodeksi! Kunnes paluu Jukureihin kruunautui Mestiksen mestaruusmitalilla viime keväänä.

- Sitä en kadu, etten lähtenyt yrittämään NHL:ään, mutta SM-finaalitappiot harmittavat vieläkin.

Kauppinen oli Philadelphia Flyersin kahdeksannen kierroksen varaus numerolla 214 vuonna 1997.

SM-hopeaa Kauppinen sai Jokereissa 2000, TPS:ssä 2004 ja Tapparassa 2014.

"Tuhatta peliä minun ei tarvitse miettiä. Se ei toteudu."

Kauppisella on 40 ikävuoden kääntöpisteelle vielä parin kauden matka. Kiekko pysyy ylivoimaviisikon ainoalla pakilla siniviivalla kuin lapaan liimattuna, mutta puolen kentän luistelukisassa nuoremmat yrittävät tunkea edelle. Tuhat runkosarjaottelua Liigassa täyttyisi tällä kaudella ilman puoltatoista Ruotsissa vietettyä kautta ja viime kauden Mestis-seikkailua Jukureissa.

- Iän tuntee kropassa välillä kiireenä kaukalossa, Kauppinen komppaa.

- Täytyy myöntää, että niitäkin aamuja on, jolloin ei tekisi mieli lähteä ajamaan hallille.

Kauppiselta seitsemän kilometrin matka hallille sujuisi silmät kiinni. Kun Niko kiekkoilee isänsä valmentamassa C-juniorien joukkueessa ja Oona taitoluistelee, on isä ajanut kotoa hallille ahkerimmillaan viidesti päivässä.

- Tuhatta peliä minun ei tarvitse miettiä. Se ei toteudu, sanoo tänään Turussa 850. kerran runkosarjapeliin liukuva Kauppinen.

Kauppisen kausi kuvastuu 2+12 tehopisteestä ja positiivisella puolella olevasta plusmiinuksesta. Seitsemättä liigaseuraa taipaleelle ei tule. Jukureihin Kauppinen teki sopimuksensa jo itse, luottoagenttiensa hyväksynnän asialle saaneena. Kerrotaanko ensi kauden jatkosopimuksesta Jukurien joulukalenterissa aattona pukin naamalla?

- Tuohon en kommentoi mitään.