Kuka toisi kansan takaisin halliin?

Tomi Kallio ja Eric Perrin ovat tottuneet juhlimaan tällä kaudella, mutta kun katseen on kääntänyt jäältä kohti Turkuhallin katsomoita, punaiset penkit ovat hallinneet näkymää. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lukon ruotsalaispuolustaja Johan Motin on huomannut saman asian kuin jokainen muukin tällä kaudella liigapeleissä käynyt.
Katsomoissa on runsaasti tilaa.

– Pakko sanoa, että olen tottunut pelaamaan erilaisille yleisöille, Motin toteaa.
– Pelasin viisi kautta Örebrossa, ja meillä oli aina sarjan paras täyttöaste. Meillä oli keskimäärin 97 prosenttia lipuista myytynä joka pelissä.

Motinille on perusteltu, miksi katsomoissa näkyy paljon vapaita istuimia. Hän tietää, että kuka tahansa voi katsoa kaikki liigapelit Ruutu+-palvelun kautta 14,95 eurolla kuukaudessa.

– Kuulin siitä. Ymmärrän, että jos pelit näkee niin halvalla, moni tarttuu siihen vaihtoehtoon, Motin toteaa.

– Totta kai haluaisimme saada mahdollisimman paljon väkeä halliin. Pelien voittaminen on meidän mahdollisuutemme vaikuttaa.

Mutta kun sekään ei näytä riittävän. Lukko on pelannut toistaiseksi kymmenen ottelua ja voittanut niistä kahdeksan.

Puolet peleistä on pelattu Raumalla, ja niistä kolmessa yleisömäärä on jäänyt alle 3 000 katsojan. Kauden avauspeli TPS:ää vastaan veti 3 258 henkeä, ensimmäinen paikallispeli Ässiä vastaan 4 031.

Trendi on samanlainen kautta maan. Viime syksynä Jukurien myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen sai lätkiä ”sold out” -tarroja tauluunsa lähes joka pelin kohdalla, sillä mikkeliläisseura myi ison osan kotiotteluistaan loppuun.

Jukurit oli liigatulokas, joten uutuudenviehätys selittää osan kiinnostuksesta. Toisella liigakaudella Kalevankankaan halliin on varmasti päässyt, jos sinne on halunnut. Jukurit on pystynyt rikkomaan kolmen tonnin rajan useammin kuin Lukko, mutta vastaavasti sen tilastosta löytyy 2 488 katsojan pohjanoteeraus.

– Jos halutaan helppo selitys, niin syyskuu on edelleen mökkeilyaikaa ja Ruutu-palvelun hinta on vain puolet viimevuotisesta. Sen taakse on helppo mennä, Vesalainen toteaa.

Niin hän ei halua tehdä.

– Iso syy on syksyn liian tiivis pelitahti, mutta toisaalta me kaikki olemme sen tienneet. Meidän olisi pitänyt uskaltaa tehdä radikaalimpia temppuja. Sitä me emme osanneet tehdä.

Avausviikonloppuun Jukurit sai houkuteltua hyvät yleisömäärät. Mikkeliläiset avasivat kauden kahdella kotipelillä, joiden ympärille oli rakennettu teematapahtuma.

Jukurit avasi sesongin kohtaamalla KalPan ottelussa, joka alkoi perjantaina kello 17. Pelin jälkeen yleisölle tarjottiin bussikyyti torille Liigastartti-konserttiin.

Lauantaina oli Pelicansin vuoro. Tapahtumat alkoivat jo kolme tuntia ennen peliä, ja ottelun lisäksi päivän kohokohta oli radiojuontaja Aki Linnanahteen pyöräily Helsingistä Mikkeliin.

Linnanahde löi viime kaudella vetoa Jukurien sijoituksesta Vesalaisen kanssa – ja hävisi.

– Avausviikonloppu oli hyvä, mutta sen jälkeen emme päässeet samaan lentoon. Olisi pitänyt olla aktiivisempi, Vesalainen harmittelee.

– Meidän olisi esimerkiksi pitänyt tehdä oma päiväkotikierroksemme jo kuukautta aiemmin. Teimme sen viime torstaina, ja lauantaina oli heti kolme ja puoli tuhatta katsojaa.

Jukurit lähti torstaina hakemaan yleisöä peliin. Mikkeliläisseuran pelaajat kiersivät 47 päiväkotia.

Jukurien pelaajat kiersivät torstaina 47 päiväkotia Mikkelin seudulla. Seura halusi ajoittaa sen iltojen pimenemisen vaiheeseen, koska se jakoi päiväkotilaisille turvaliivit.

– Ajankohta oli päätetty ajat sitten, mutta nyt olisi pitänyt pystyä lukemaan peliä. Liigahan alkoi nyt aikaisemmin.

Kuten varmasti kaikki muutkin, Jukurit on pyrkinyt kehittämään ja jalostamaan ottelutapahtumaansa.

Se on esimerkiksi ottanut käyttöön todelliset live-haastattelut, sillä kakkosvalmentaja Ville Niemiseltä haetaan nopeita kommentteja erien aikana.

Ensin pitäisi kuitenkin saada katsojat halliin, jotta ottelutapahtuman kehittämisellä voisi koukuttaa ihmisiä.

– Enemmän pitäisi olla imurikauppias, enemmän mennä eri ryhmien luo. Kyllä mä sen ymmärrän, että jos kuukauden pelit televisiosta maksavat vähemmän kuin yksi istumapaikka halliin, niin onhan se houkuttelevaa, Vesalainen toteaa.

– Mutta kyllä mä tässä enemmän syytän itseäni siitä, että Jukureilla ei ole yleisöä, kuin sitä, että on syksy.

Hän aikoo kuitenkin saada mikkeliläiset halliin.

– Nyt joukkue jalkautuu päivittäin. Ei muuta kuin äijät liikenteeseen. Mennään hakemaan se yleisö.