Kuka on paikannut Tapparan kivikovat lähtijät?

Tässä kuvassa hieman haluttomalta näyttävä Veli-Matti Savinainen puolestaan on ollut alkukauden otteluissa tulikuuma. Juhani Jasun (vas.) esitykset ovat olleet tasaista keskitasoa. Kuva: JP Mikola

Kun Kristian Kuusela ja Patrik Laine jättivät Tapparan, odotuksia kasattiin Järvisen lisäksi erityisesti Henrik Haapalan, Veli-Matti Savinaisen ja Arttu Ilomäen niskoille. Kolme viimeistä ovatkin pelanneet vahvan alkukauden.

Savinainen on koko liigan pistepörssin kärkipaikoilla, mutta hänen panoksensa on pelkkiä tehopisteitä huomattavasti kokonaisvaltaisempi. Hän on ollut koko joukkueesta eniten irtokiekoissa sekä laukonut eniten. Savinainen on taistelija, joka ei anna koskaan periksi. Siksi on uljasta, että hänen kaltaisensa soturi juhlii myös tehotilastossa.

Jos jotain kritisoitavaa Savinaisen alkukaudesta löytyy, se liittyy laukausten laatuun – hyvien laukausten osuus (38,5 %) on hyökkääjien huonoin. Savinainen räiskii hehtaaripyssyllä.

"Savinaisen panos on pelkkiä tehopisteitä huomattavasti kokonaisvaltaisempi."

Ilomäen kenttä on kokonaisuudessaan vahvassa vedossa, josta kielivät ketjun sekä syöttöjen, irtokiekkojen että laukausten suurin määrä. Ilomäki on ollut Savinaisen ohella eniten irtokiekoissa ja syöttänyt hyökkääjistä eniten.

Kun Savinainen kamppailee irtokiekoista erityisesti laitojen läheisyydessä, Ilomäki noukkii irtokiekkoja sijoittumisellaan. Vaikka keskushyökkääjille tulee luonnostaan enemmän irtokiekkoja, kertoo niiden määrä ja voittaminen laadukkaasta pelinluvusta ja/tai kaksinkamppailuvoimasta. Koko Ilomäen olemus onkin kesän aikana selvästi miehistynyt. Lempinimi ”Löysä” ei enää ole Ilomäen habituksen osuvin kuvaus.

Lisäksi Ilomäki on aiheuttanut koko joukkueesta eniten jäähyjä (3) ja antanut kolmanneksi eniten murtavia syöttöjä. Pieni kauneusvirhe Ilomäen tilastoissa on se, että vaikka hän on antanut paljon syöttöjä ja ollut paljon irtokiekoissa, molempiin on mahtunut paljon myös huonoja suorituksia. Ehkä se vielä osittain kielii kokemattomuudesta.

"Blokkaustilaston ykkönen eli Jukka Peltola ansaitsisi patsaan Hämeenpuistoon."

Vielä erityishuomio, joka osuvasti alleviivaa Ilomäen ketjun dynamiikkaa ja työmoraalia. Tapparan pelaaja on blokannut seitsemässä pelissä kiekon yhteensä 25 kertaa. Blokkaus-rankingin ylivoimaisena ykkösenä on Jukka Peltola (8), seuraavana Aleksi Elorinne (3).

Ellei Tampereen pormestari (Tappara-fani muuten) ole jo miettinyt Peltolalle teräspatsasta Hämeenpuistoon, niin aihetta olisi. Omat nimikkokinkerithän Peltolalla jo on (Blockfest).

Ilomäen ohella myös Haapala on viimeistään nyt lunastanut häneen kasatut odotukset. Haapalalla on koko joukkueesta eniten onnistuneita kuljetuksia ja murtavia maalisyöttöjä. Peliaikaan suhteutettuna Haapalalla on kiekollisia suorituksia yhteensä hyökkääjistä kolmanneksi eniten. Se kertoo merkittävästä aktiivisuudesta ja pelin päällä olemisesta.

Murtavien syöttöjen kokonaismäärä Haapalalla on 12, kun esimerkiksi Lajusella ja Karjalaisella se on molemmilla 1. Haapala on ollut ketjunsa todellinen playmaker. Jos Kuuselaa voi ylipäätään korvata, Haapala näyttää onnistuneen tehtävässä aika lupaavasti.