Kuka kantaa Rauman Lukossa vastuun urheilullisesta menestyksestä? - Kiekkoareena esitti tiukan kysymyspatterin toimitusjohtaja Rajalalle

Timo Rajala korostaa, että Lukon nykyinen sarjatilanne ei ole pelkästään potkut saaneen Juha Vuoren syy. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Miksi Rauman Lukko päätti vaihtaa päävalmentajaa ja antaa potkut Juha Vuorelle, toimitusjohtaja Timo Rajala?
– Eihän siihen ole muuta syytä kuin että tulokset eivät ole sitä, mitä lähdettiin hakemaan. Yritettiin tehdä pelaajapuolen muutoksia uuden maalivahdin ja uuden puolustajan muodossa ja tämä oli sitten seuraava ratkaisu. Ei tässä kuitenkaan haluta Juhaa syyllistää. Lumipallo lähti vyörymään väärään suuntaan, eikä sitä saatu pysäytettyä.

Kuinka paljon ulkoinen paine vaikutti päätöksen?
– Ei siihen ulkoinen paine vaikuttanut millään tavalla. Totta kai pitää miettiä katsojia ja yhteistyökumppaneita, heidän panostuksiaan ja käyttämäänsä aikaa tämän joukkueen olemassaoloon. Suunta oli pakko yrittää kääntää ja tämä oli viimeinen vaihtoehto.

Vuorella oli Lukon kanssa 2+2-vuotinen sopimus. Miten iso satsaus irtisanominen oli taloudellisesti?
– Sehän on loppukevään ja ensi kauden palkka.

Vuori kypsyi Lukossa kahdeksan vuotta päävalmentajan pestiin ja sai 22 liigaottelua aikaa näyttää osaamisensa. Oliko se reilu määrä?
– Mielestäni se on reilu määrä. Se, että olisi vaihdettu valmentajaa 10 tai 12 pelin jälkeen, ei olisi ollut. Tämä oli kuitenkin vähän yli kolmannes sarjasta.

Oliko missään kohtaa ajatusta, että Vuori olisi käynyt Mestiksessä pelaavassa yhteistyöseura KeuPassa hakemassa kokemusta päävalmentamisesta?
– Kyllä sellaisia ajatuksia oli. Se miksei hakenut, se on meidän sisäisiä asioita, joita en halua lehdessä kommentoida.

Vuoren korvaa päävalmentajana Kari Heikkilä. Miksi Lukko päätyi juuri Heikkilään ja pohtiko seurajohto muita vaihtoehtoja?
– Muita vaihtoehtoja oli useitakin. Me näimme, että tähän paikkaan, kun on ollut päävalmentajauraltaan kokematon valmentaja, haluttiin henkilö, jonka päävalmentajaura on vahva ja kokemus kova. Heikkilä on ollut kovissa paikoissa ennenkin, muun muassa Venäjällä useita vuosia. Näimme, että hän olisi ihminen, joka pystyisi tämän kelkan kääntämään.

Koska neuvottelut Heikkilän kanssa aloitettiin?
– Sunnuntaina.

Miksi Heikkilä ei valinnut omaa valmennustiimiään?
– Kyllä me haluttiin, että nykyinen tiimi jatkaa. Aika kova ruljanssi olisi ollut nopealla aikajänteellä muljata koko valmennustiimi. Myös Heikkilä itse oli tyytyväinen tähän.

Miksi Heikkilän kanssa päädyttiin loppukauden mittaiseen sopimukseen?
– Tässä vaiheessa ei haluttu sitoutua pidemmäksi aikaa.

Mikä on suunnitelma Heikkilän jälkeiselle ajalle?
– Aika näyttää. Ollaan me tietenkin sitäkin aikaa ajateltu, mutta aika näyttää sen suunnitelman.

Mikä on mielestäsi seurajohdon vastuu alkukauden sukelluksessa?
– Ilman muuta seurajohdollakin on vastuunsa. Ei tämä tilanne ole pelkästään Juhan vika, vaan monen asian summa. Niin seurajohdolla, valmennuksella kuin pelaajillakin on peiliinkatsomisen paikka. Jokaisen täytyy miettiä, miten asioita tehdään jatkossa paremmin, ettei Raumalla käy enää ikinä näin. Opiksi täytyy ottaa.

Mistä asioista olette ottaneet opiksi?
– Siihen asiaan palataan myöhemmin.

Kuka valitsee Lukon päävalmentajan?
– Sen valitsee Lukon hallitus.

Kuka Lukossa kantaa vastuun urheilullisesta menestyksestä?
– (pitkä hiljaisuus) Siihen ei ole yksiselitteisesti antaa yhtä nimeä. Tuohon on vaikea vastata, jos mietitään tilannetta, että hallitus valitsee päävalmentajan ja päävalmentaja valitsee pelaajaakoordinaattorin kanssa joukkueen toimitusjohtajan antamissa budjetin raameissa.

Miksei Lukolla ole urheilutoimenjohtajaa?
– Tällä hetkellä meidän näkemys on se, että ollaan haluttu mennä mallilla missä päävalmentaja ja pelaajakoordinaattori vastaavat joukkueen rakentamisesta. Aika näyttää, onko se malli toimiva vai täytyykö tehdä muutoksia. 

Mitä tavoitteita liigajoukkuetta koskien on kirjattu Lukon strategiaan?
– Käytännössä kirjatut tavoitteet ovat runkosarjassa kuuden joukkoon ja mestaruus strategiakaudella (2014–2019). Sen haluan sanoa, että meillä on ollut voimassaoleva strategia siitä lähtien, kun olen ollut täällä töissä (vuodesta 2007). Se tehdään yleensä viiden vuoden pätkässä, mutta välillä on käynyt niin, että sitä on muutettu radikaalisti kahden tai kolmen vuoden jälkeen. Liigajoukkueen menestystavoitteet ovat vain pieni osa strategiaa, se ei ole minun aikanani muuttunut.

Onko strategiaan linjattu pelitavallisia tavoitteita?
– Ei ole.

Onko sinne linjattu liigajoukkueen omia kasvatteja koskevia tavoitteita?
– On kirjattu omia kasvatteja koskeva tavoite. Tai enemmänkin, paljonko omia kasvatteja pitäisi vuosittain liigajoukkueeseen nousta. Halutaan tuoda ja ollaan tuotukin vuosittain 1–2 omaa pelaajaa junioriputkesta sisään.

Mikä on mielestäsi Rauman Lukon seuraidentiteetti?
– Se on aika laaja käsite. Kiteytetysti asia on näin, että Lukko on olemassa ihmisiä varten, eri tasoilla. Se on se jäävuoren huippu, missä ollaan sarjataulukossa. Kysymys on siitä, miten tärkeä Lukko on tälle kaupungille ja pelaajat täällä esikuvina. Mielestäni me olemme seura, joka on pienen kaupungin seura ja jolla on erittäin lojaalit kannattajat. He kokevat Lukon tärkeäksi ja siksi tulee arvostelua, kun menee huonosti, mutta tietenkin ollaan myös riemussa mukana, kun menee hyvin.