"Kuin olisi pelannut promillen humalassa"

Janne Lahti voi hyvillä mielin tarttua välillä kitaraan, sillä maila kädessäkin homma toimii taas. Kuva: Esa Urhonen

Hämeenlinnaan palannut hyökkääjä Janne Lahti on paremmassa tikissä kuin kolmeen vuoteen.

Siihen löytyy looginen selitys – kokenut laituri on päässyt takaisin normaaliin elämänrytmiin vaikean jakson jälkeen.

– Poika valvotti melkoisesti kahden ensimmäisen vuoden aikana. Se kävi pidemmän päälle raskaaksi, kun ei pystynyt nukkumaan riittävästi. Tämä vaikutti ennen kaikkea palautumiseen ja myös psyykkeeseen, Lahti kuvailee.

Nyt tilanne on normalisoitunut. Kohta kolme vuotta täyttävä poika nukkuu hyvin ja antaa vanhempienkin nukkua.

– Pahimmassa vaiheessa väsymys painoi ankarasti päälle jo ennen kuin ottelu alkoi. Kun pelaat unettoman yön jälkeen, se on sama kuin pelaisi promillen humalassa, Lahti kuvailee.

Niinpä Lahden molemmat Lukko-kaudet (2014–16) olivat repaleisia ja täynnä ikäviä käänteitä.

– Kahden ja puolen vuoden sisään tuli neljä polvivammaa. Uskoisin, että nämä olivat pitkälti seurausta väsymyksestä. Kun ei ole ihan skarppina kaukalossa, sattuu herkästi jotakin.

Nyt 34-vuotias laituri on kuin eri mies edelliskausiin verrattuna. Luistimet liikkuvat liukkaasti – ja mies on todella vaarallinen noustessaan laidalta keskustaan. Tilillä on jo komeat pisteet 2+5=7.

– Olen päässyt liikkeelle jopa yllättävän hyvin vuodenaikaan nähden. Tämä lupaa paljon keväälle. Näköjään koko porukka on kovassa kunnossa. Vaikka vedimme kolme ottelua neljään päivään, silti kenenkään jalka ei painanut päätöserässä, Lahti viittaa lauantaiseen TPS-otteluun.

HPK nappasi jo neljännen peräkkäisen voittonsa vahvan esityksen jälkeen.

– Pisteitä on tullut hyvin, vaikka ylivoima on tökkinyt vielä. Kun pääsemme eroon perisynnistä, niin meillä on saumaa vaikka mihin. Tiesin, että Hämeenlinnassa on ollut palikat vähän sekaisin edellisvuosina. Nyt on ihan eri meininki.

Janne Lahti kärsi lukuisista loukkaantumisista Lukko-kausillaan. Kuva: Juha Sinisalo

Suurin merkitys on uudella päävalmentajalla Antti Pennasella. HPK:n valinta vaikutti merkittävästi Lahden paluupäätökseen.

– Pennanen on vetänyt hommaa todella laadukkaasti ja osannut ottaa huomioon monia asioita. Uskallan sanoa, että hän on paras valmentaja kenen alaisuudessa olen ikinä ollut, Lahti täräyttää.

Tämä on paljon sanottu, sillä Lahti työskenteli HPK:ssa kuusi toinen toistaan menestyksekkäämpää kautta (2001–07) Jukka Jalosen alaisuudessa. HPK eteni tänä aikana joka kevät neljän parhaan joukkoon. Jakso huipentui vuoden 2006 Suomen mestaruuteen.

– Emme päässeet ylpeilemään isoilla budjeteilla silloinkaan. Menestys perustui laadukkaaseen tekemiseen. Olimme muita edellä harjoittelussa ja tietyissä peliin liittyvissä jutuissa, Lahti kehuu.

Lahden ympyrä sulkeutui yhdeksän vuoden kierroksen jälkeen, mutta 34-vuotias hyökkääjä on edelleen täynnä virtaa.

– Tämä ei ole välttämättä päätepysäkkini. Moni pelaaja on vetänyt hyvällä tasolla yli nelikymppiseksi. Minulla on vakaa aikomus pelata niin pitkään kuin homma maistuu ja pysyn kyydissä mukana.