Kuin joulu olisi

Tätä viikkoa voi kutsua kiekkofanin jouluksi. Maa on verhoutumassa valkeaan, ja hykerryttävän mielenkiintoisia kiekkokamppailuja pelataan joka ikinen ilta.

No, siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Kenenkään on turha olettaa, että lahjaksi irtoaisi mitään. Sen sai huomata myös mestari-Kärpät, jonka Satakunnan vierailu tuotti pohjoisella laskutavalla minimin eli kolme pistettä kahdesta ottelusta. Yllätys oli, että oululaiset jäivät tyhjin käsin nimenomaan Porissa, sillä Ässät on – ilkeän kotijoukkueen maineestaan huolimatta – joutunut tällä viikolla niin runnelluksi, että eiliseen otteluun ei löytynyt miehiä edes täyteen neljään hyökkäysvitjaan.

Samalla päättyi Ässien 12 ottelun ja kahden ja puolen vuoden kotitappioiden putki Kärppiä vastaan.

Porilaisten osalta vammatilanne on rujo. Ässiltä ovat yhä sivussa keskiviikkona kovia kokenut Josh Gratton, Masi Marjamäki, Semir Ben-Amor, Jake Hansen, Jyri Marttinen sekä koko alkukauden menettänyt Matti Kuparinen, jonka toipuminen veritulpasta on onneksi edennyt toivotulla tavalla.

Ottelutahti on nyt niin kiivas, että vain ihmeparantuminen voi tuoda lisävahviketta sairastuvalta.

Pisteitä ei kuitenkaan jaeta poissaolijoiden perusteella, eikä edes tilastokärkien voi varmuudella ennustaa nousevan ratkaisijoiksi. Satakunnan herruuskamppailussa tunteella – ja ennen kaikkea tahdolla – on ennenkin tehty ihmeitä. Näissä taistoissa syntyy uusia tarinoita.

Lukon riveistä kannattaakin seurata Teemu Nurmen nykyvirettä, Ässistä samanlainen ”taatusti ei tuumaakaan periksi” –tyyppi on Juha Kiilholma. Kaksikko on nostettu myös tämän illan 8-tien kamppailun taistelupariksi. Mielenkiintoista on nähdä myös maalivahtien vire ja valmentajien peluutusratkaisut. Ässien Ari Ahonen pohjusti kauden ensimmäisessä kotiottelussaan perjantain Kärpänkaadon, Lukon veräjällä viimeisen voiton on torjunut viime kauden patavahti Rasmus Rinne. Silti tolppien väliin on kummallakin tyrkyllä myös varteenotettavat vierastyöläiset.

OHO! Kasitien kamppailuissa nähdään tällä viikolla pörssikärkiä oikein urakalla – ja vieläpä niin, että johtopaikka vaihtuu ilta toisensa jälkeen. Vielä viikolla koko sarjan parhaan pistemiehen titteli kuului TPS:n Eric Perrinille, mutta nyt vaihteeksi kärjessä keikkuu maalieron turvin Lukon Toni Koivisto.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Lukolla on tämän kauden terässarjasta täysi kuuden pisteen potti. Lukko voitti syyskuisen sarja-avauksen 1–0, ja nappasi lokakuun päätteeksi kolme pistettä myös taisteluparin ensimmäisestä Isonmäen illasta lukemilla 2–3.

TÄTÄ ENNEN: Lukko on hävinnyt nyt kaksi peliä putkeen saamatta pistettäkään. Torstain tasainen taisto kääntyi maalin erolla Kärpille (3–4), ja myös sitä edellisessä ottelussa upposi neljä omiin, kun KooKoo oli viime lauantaina peräti 4–1-lukemin vahvempi. Maaottelutauon jälkeen Lukolla on kolmesta pelistä vain kolme pistettä viime perjantain SaiPa-voitosta.

Ässät rouhi eilen vajaalla rosterilla ja Antti Kerälän (0+3) pelisilmällä voiton mestari-Kärpistä. Keskiviikkona koko kiekko-Suomi puhui Teemu Lassilan viikateiskusta Josh Grattonin päähän, mutta Turussa pelattiin myös kiekkoa. Ässät voitti 3–1, ja on nyt kolmen ottelun pisteputkessa, sillä tiistain KalPa-pelin jatkoaikahäviöstäkin lohkesi lohtupiste.

SITAATTI: ”Minulla on sellainen fiilis, että pystyn ratkaisemaan otteluita. Kun paikka tulee, niin silloin täytyy ratkaista”, Ässien kultakypärä Jarno Kärki puntaroi Ilta-Sanomissa.

SEURAA NÄITÄ:

  1. Liigan pistepörssin ykkösnimi. Lukko tiedotti perjantaina Toni Koiviston 3-vuotisesta jatkosopimuksesta. Jatkosopimus on seuran, kannattajien ja seuraavien kausien menestystoiveiden kannalta todellinen arvopaperi. Viime vuosien trendi on ollut, että pörssikuninkaille löytyy ottajia idästä ja lännestä.
  2. Ässien pistekärki Jarno Kärki on enää kolmen pisteen päässä viime kauden – ja koko lyhyen liigauransa – piste-ennätyksestä. Tältä syksyltä on kasassa jo 17 (8+9) tehopistettä.
  3. Aleksi Saarelan maalivire. Tätä tuli kehuttua jo pari kierrosta sitten, mutta, kun osumia tuntuvan syntyvän joka ilta, niin ei maalintekijää voi jättää mainitsematta – tai vartioimatta. Nuorten MM-kisajoukkueen ykkössentteriksi mielivä laitilalainen on laukonut kauden seitsemästä maalistaan viisi neljässä viime pelissä. Osumista ei tyylipisteitä jaeta, mutta Kärpät-ottelu onetimer oli erityisen komea.
  4. Porilaisten loukkaantumistilanne. Sairaslistalla on jo niin paljon nimiä, että se näkyy väkisin jo kokoonpanossa. Kotiyleisön hullaannuttanut perjantain Kärpät-voitto irtosi niin, että isäntäjoukkue ei saanut täyttä nimilistaa kasaan.
  5. Lukon kivikova ylivoima. Ässät kärsi Kärppiä vastaan viisi kakkosta. Jos sinikeltaisille tarjoaa yhtä monta ylivoimamahdollisuutta, illasta voi ennustaa porilaisille vaikeaa.