Kotisohva haastaa CHL-ottelun Oulussa

Juha Junno aloitti Kärppien toimitusjohtajana I divisioonassa 1996. Matkan varrelle yli 20 vuoden aikana mahtuu monta unohtumatonta muistoa.

Kun täsmälleen yhtä aikaa tyrkyllä on kaksi mielenkiintoista vaihtoehtoa, kumpaan suuntaan penkkiurheilijan vaakakuppi heilahtaa?

Tämä pohdiskelu on hyvin ajankohtainen lauantaina Oulussa.

Vastakkain ovat nimittäin tv-kanava Nelonen, kotisohva ja Tukholmassa pelattava Ruotsi–Suomi tähtisikermineen sekä toisella puolella livenä paikan päällä CHL-ottelu Kärpät–Krefeld Pinguine.

– Tukkolmassa kyseessä on pelkkä harjoitusottelu, kun taas meillä ottelulla on merkitystä ja panoksena tärkeitä sarjapisteitä, Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno kehuu tuotettaan.

Junno kuitenkin tiedostaa ikävän päällekkäisyyden.

– Eihän se hyvä tilanne ole. Kysymys on televisiosopimusten kautta tehdystä aikataulusta, joten toki olisimme pyrkineet siirtämään ottelua, jos se olisi ollut mahdollista, Junno toteaa.

"Mikään tuote ei ole syntyessään heti valmis. Kun jalkapallon Mestarien liiga lanseerattiin kesällä 1992, Saksassa uutta formaattia kritisoitiin erittäin voimakkaasti."

Kärpille jääkiekon Mestarien liiga (CHL) on sen alkuajoista alkaen ollut tärkeä lisämauste kotimaisen liigakauden rinnalla. Kun kansainvälistyminen alkoi Nordic Trophyn ja European Trophyn aikana 2000-luvun alussa, Kärpät oli jo silloin aktiivisesti mukana.

Junnon ohella syntysanoja olivat lausumassa Frölundan silloinen puheenjohtaja Mats Ahdrian, niin puheenjohtajana kuin toimitusjohtajana Färjestadissa toiminut entinen suurpelaaja Håkan Loob sekä Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen.

– Kuten oli odotettua, tuote on kehittynyt ja kasvanut koko ajan. Pienestä on tullut koko ajan suurempaa. Kansainvälistyminen kuuluu ajan henkeen.

Mikään tuote ei ole syntyessään heti valmis. Kun jalkapallon Mestarien liiga lanseerattiin kesällä 1992, Saksassa uutta formaattia kritisoitiin erittäin voimakkaasti. Loppu on historiaa.

– Olen ylpeä Käppien pelaajista ja joukkueesta, että se on aina ottanut kansainväliset ottelut niin tosissaan, Junno myhäilee.

Kärpille CHL on ollut myös taloudellinen menestystarina.

– Viime kaudella teimme plussaa. Se on hyvä saavutus, kun ottaa huomioon, kuinka kallista ulkomaille matkustaminen on.

"Päätös tehtiin kesällä, ja Kärpät ajoi voimakkaasti tätä supistamista. Haluamme ajatella CHL:ää urheilu edellä."

CHL:n palkintorahat ovat jääkiekon mittakaavassa vielä varsin pieniä. Mestarijoukkue kuittaa hieman alle 100 000 euroa. Kotiotteluiden pääsylipputulot seura kuittaa itse. Viime helmikuun finaaottelussa Kärpät–Frölunda Raksilan areena oli loppuunmyyty (6614). Kaksi viikkoa sitten Kärppien 1–0- jatkoaikavoiton Vitkovicea vastaan näki noin 4500 katsojaa.

Tällä kaudella CHL:ssä on mukana 48 joukkuetta, mutta ensi kaudeksi määrää supistetaan 15:llä joukkueella 32:een. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin maapaikat vähenevät kahdeksasta viiteen.

Jos jossitellaan, oliko joukkuemäärän laajentaminen 48:een virhe?

– Ei pidä ajatella, onko se nyt huono, vaan pitää miettiä niin, että ehkä koko Mestarien liigaa ei olisi saatu synnytettyä, jos pohja ei olisi ollut näin laaja, Junno muistuttaa.

Supistuksen myötä pelien taso ei ole niin kirjava kuin nyt. Ensi kaudella CHL:ään Suomesta pääsevät mahdollinen CHL:n voittaja, mestari, runkosarjan voittaja, runkosarjan kakkonen, finaalien häviäjä ja tarvittaessa välierien häviäjät runkosarjan menestyksen perusteella. Näin ollen perustajajäsenien A-osakkeella ei enää vuoden kuluttua saa vapaalippua lohkovaiheeseen.

– Päätös tehtiin kesällä, ja Kärpät ajoi voimakkaasti tätä supistamista. Haluamme ajatella CHL:ää urheilu edellä.

Lauantain ottelussa molemmilla joukkueilla on panosta, vaikka Kärpät on jo varmistanut jatkopaikan. Sarjapisteitä aletaan ynnätä yhteen, kun pudotuspelit alkavat. Enemmän sarjapisteitä saanut joukkue saa play off -peleissä aina aloittaa vieraissa ja tuoda ns. ratkaisuottelun kotiareenalleen.

Saksalainen Krefeld puolestaan tarvitsee vähintään kaksi pistettä, jotta se ohittaisi tshekkijoukkue Vitkovicen ja pääsisi 32 parhaan joukkueen voimin aloitettaviin  pudotuspeleihin.

Play off -kaavion arvonta suoritetaan ensi maanantaina. CHL-finaali 2017 pelataan yksiosaisena otteluna helmikuun 7. päivänä. Hallitseva mestari on Frölunda, joka voitti viime helmikuussa pelatussa finaalissa Kärpät 2–1.