"KooKoo ja Lukkohan sitä tällä kaudella yrittävät, eivätkä onnistuneet"

SaiPa antoi maanantaina potkut Ari Santaselle (oik.). Seuran tiedotteen mukaan muun valmennusryhmän, mukaan lukien Jouko Viljakaisen (vas.) sopimukset ensi kaudesta ovat voimassa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Liigajumboksi jäänyt lappeenrantalaisseura SaiPa katseli koko kauden joukkueen uppoamista sarjan viimeiseksi, kunnes seurajohto vapautti vastuuvalmentaja Ari Santasen tehtävistään maanantaina.

Santasesta tuli ensimmäinen SaiPan valmentaja yli 15 vuoteen, joka ei kestänyt tehtävässään vuotta pidempään. Edellinen oli Teijo Räsänen, jonka pesti loppui kesken kauden tammikuussa 2002.

"Luulisin, että kauden tappio asettuu 200 000 ja 300 000 euron väliin."

- Emme usko, että pakan sekoittaminen kesken kauden on se juttu. KooKoo ja Lukkohan sitä tällä kaudella yrittävät, eivätkä onnistuneet, perustelee Liiga-SaiPa Oy:n puheenjohtaja Timo Tersa seurajohdon kärsivällisyyttä.

- Teimme pelaajavaihdoksia, mutta sitten iskuna tuli loukkaantumissuma.

Porilaislähtöisellä Santasella oli kaksivuotinen sopimus SaiPan valmentamisesta.

SaiPa sai kauden kahdeksasta viimeisestä ottelustaan kokoon kaksi pistettä jääden sarjan viimeiseksi yhdeksän pisteen erolla. Joulun jälkeen Kisapuistossa pelaamissaan kotiotteluissa SaiPa rikkoi kahdesti 3000 katsojan rajan, ja kaiken lisäksi otteluista toinen oli ilmaispelinä tarjottu viimeinen kotiottelu.

Esimerkiksi kahden IFK-kotipelin katsojakeskiarvo jo viime vuoden puolella jäi käsittämättömästi alle 3000 hengen.

SaiPa jäi edellisen kerran jumboksi keväällä 2009.

SaiPalla on viimeisimmältä vuosikymmeneltä takanaan sekä yli 700 000 euron tappiokausi että voitokas tilinpäätös. Mitä kokoluokkaa tämän kauden taloudellinen tappio tulee olemaan, Timo Tersa?

- Luulisin, että kauden tappio asettuu 200 000 ja 300 000 euron väliin. Onneksi takana on muutama plussamerkkinen kausi, joten emme tarvitse tämän kattamiseen lisärahoitusta.

SaiPan uudeksi luotsiksi on huhuttu Waltteri Immosta. Onko asiassa perää?

Se on aivan lokkijuttu. En ymmärrä, mistä huhu on peräisin. Tosin kuulin sen itsekin hallilla jo ennen kuin asiasta kirjoitettiin julkisuudessa.

Insinööri Santanen on ollut SaiPan palkkalistoilla peräti 23 kautta.

Yhden Ässissä pelatun liigakauden jälkeen Santanen edusti SaiPaa hyökkääjänä 11 kauden ajan vuosina 1989-2000. Hän oli joukkueen kapteenina nostamassa SaiPaa SM-liigaan keväällä 1996.

Santanen aloitti työt SaiPan apuvalmentajana 2004. Hän oli myös joukkueen valmennusryhmässä 11 kautta, kunnes palkattiin täksi kaudeksi vastuuvalmentajaksi.

Santanen työskenteli SaiPassa Heikki Mälkiän, Ari-Pekka Selinin ja Pekka Tirkkosen apuvalmentajana.

Keväästä 2005 kevääseen 2012 SaiPa selvisi pudotuspeleihin vain kerran, mutta vakiinnutti paikkansa kevään ratkaisupeleissä Tirkkosen alaisuudessa ollen mukana pudotuspeleissä neljänä keväänä peräkkäin.

Kiekkoareena ei tavoittanut Santasta kommentoimaan potkujaan.