Kommentti: Sota, yksi mies ja kaipaus

Neljä maalia KalPan verkkoon iskenyt Olavi Vauhkonen on ollut Lukon tehokkain pelaaja pudotuspeleissä. Onko hänestä ratkaisemaan pelejä edelleen, kun Ville Vahalahti on loppukevään sivussa? Kuva: Juha Sinisalo.​
Neljä maalia KalPan verkkoon iskenyt Olavi Vauhkonen on ollut Lukon tehokkain pelaaja pudotuspeleissä. Onko hänestä ratkaisemaan pelejä edelleen, kun Ville Vahalahti on loppukevään sivussa? Kuva: Juha Sinisalo.​

Historia tuntee tapauksia, joissa joukkue on menettänyt johtavan pelaajan, mutta marssinut silti mestaruuteen. Sami Vatanen teki kaudella 2011–12 kovaa jälkeä runkosarjassa, mutta hänen kautensa päättyi nilkkavammaan ennen välieriä. Silti JYP nosteli kauden päätteeksi kannua. Vuotta myöhemmin Ässät näytti heittävän pyyhkeen kehään kauppaamalla parhaan pistemiehensä Stephen Dixonin pois. Pata painoi kuitenkin päätyyn asti, pitkälti kiitos jumalmoodin saavuttaneen maalivahti Antti Raannan.

On toki toisenlaisiakin tarinoita. Kärppien korttitalo sortui keväällä 2006 maan parhaan maalivahdin Niklas Bäckströmin loukkaantumiseen. Tappara taas menetti Aleksander Barkovin ja Chris Connollyn samassa puolivälieräottelussa Ässien mestaruuskeväänä. Kirvesrinnat olisivat tarvinneet kipeästi hyviä hyökkääjiään finaaliväännöissä.

Tieto Ville Vahalahden vamman vakavuudesta verhosi koko kiekko-Rauman harmaaseen vaippaan. 
Hänet kaukalosta taluttanut puolustaja Harri Tikkanen kuitenkin lausui heti tiistain pelin jälkeen ääneen tutun sanonnan, jonka mukaan sota ei yhtä miestä kaipaa. Lukko näytti jo runkosarjassa, että joukkue voi kasvaa korvaamaan niinkin tärkeän pelaajan kuin ykkössentteri Aaron Gagnonin. 

Se pystyi jopa murskaamaan Tapparan, vaikka Gagnonin lisäksi sivussa oli myös Vahalahti.
Tilanne on vaikea, mutta Lukolle on varmasti voimavara, että joukkue pystyi runkosarjassa pelaamaan otteluiden voitosta, vaikka kokoonpanosta puuttui avainmiehiä.

Olavi Vauhkonen on niin kuumassa vireessä, että syöttöyrityksetkin näyttävät painuvan verkkoon. Toni Koivisto taas otti joukkueen reppuselkään, kun loukkaantumiset runtelivat runkosarjassa. Vaikka Vahalahti on sivussa, ei kukaan voi vielä julistaa, ettei Lukko voi voittaa mestaruutta.