Kommentti: JYP otti MM-kultaleijonan kotiinpaluusta kaiken irti

Jarkko Immonen (vas.), Teemu Selänne ja Mikael Granlund tuulettavat maalia Sotshin olympiakaukalossa kolme vuotta sitten. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Keskushyökkääjä Jarkko Immosen, 35, paluu liigajäille on iso asia jääkiekon SM-liigalle. Ennen kaikkea konkaripelaajan paluu on kova juttu JYPille.

JYPin ja kolmatta kertaa hurrikaanipaitaan pukeutuvan Immosen välinen sopimus on kolmevuotinen. Ensimmäisen kerran numero 26 nähtiin Hurrikaanipaidassa syksyllä 2002 ja viimeksi mestaruuskeväänä 2009. Sen jälkeen Immonen ehti kiekkoilla kuusi menestyksekästä kautta KHL:ssä – sekä seitsemännen ja kahdeksannen Sveitsissä.

Myös kaudet Sveitsissä olivat menestyksekkäitä – tai tehokkaita. Viime kaudella Immonen keräsi EV Zugin paidassa 49 ottelussa 41 (24+17) tehopistettä, mutta playoff-tie jäi lyhyeksi.

Tällä kaudella oli toisinpäin. Runkosarjassa maalimäärä puolittui (49. 12+14=26), mutta pudotuspeleissä Immonen ja joukkue jyräsivät lähes päätyyn asti.

Zug löysi parempansa vasta finaaleissa, kun Kari Jalosen ja Ville Peltosen luotsaama Bern eteni NLA:n mestariksi. Immonen oli kovassa kevätvireessä ja keräsi hopeajoukkueen 15 kamppailussa 11 (4+7) pistettä. Se lupaa paljon myös ensi kautta ja JYPin isoja toiveita ajatellen.

Kun Immonen viimeksi kantoi hurrikaanipaitaa, jälki oli hurjaa.

Runkosarjassa 64 pistettä, kultajuhliin päättyneissä pleijareissa 11. Samaan ylsivät mestarijoukkueen VIP-ketjun kaksi muutakin lenkkiä eli Antti Virtanen ja Tuomas Pihlman. 

Unelmaketjusta on enää jäljellä vain muisto. Virtanen löi luistimet naulaan keväällä 2014 pelattuaan uransa kolme viimeistä kautta Mestiksen TUTOssa, Pihlmanin kolme ja puoli viime kautta JYPIssä olivat sangen rikkonaisia. 

Juuri nykyvire on se tekijä, jota JYPin kannattajat nyt miettivät. Immonen on ilman muuta kivikova nimi edelleen, mutta vasta tulevan kauden pelit näyttävät, missä kunnossa "Rantasalmen sulttaani" nykyisille kotikulmilleen palaa.

Meriitit ovat kiistattomat. 

Ei siis ihme, että urheilutoimenjohtaja Jukka Holtarin sanoissa onkin aimo annos kuorrutusta, jollaista vaatimattoman miehen maineessa olevan Immosen omasta suusta ei helposti (lue: milloinkaan) kuulisi.

– Koskaan aikaisemmin ei JYPiin ole sopimusta tehnyt yhtä meritoitunut pelaaja. Jake täyttää kriteerin ”eurooppalainen kiekkoikoni” ja jokaisella JYPin ystävällä onkin joku oma Immos-muistonsa matkan varrelta, Holtari kuvaili Immosen paluuta.

Holtaria ei kuitenkaan voi moittia vähäisemmässäkään määrin ylisanoista. Saavutukset todellakin puhuvat puolestaan. 

"Olympiapronssia Immonen voitti 2010 ja 2014 turnauksissa, joissa pelasivat vain ja ainoastaan absoluuttisesti maailman parhaat pelaajat sillä hetkellä. Jarkko on tähän mennessä urallaan pelannut kuudet MM-kisat, huippuna niistä vuoden 2011 henkilökohtainen ”Jackpot”: saaliina maailmanmestaruus, MM-kisojen piste- ja maalipörssin voitto sekä All Stars -valinta."

Siinäpä se, komea ura pähkinänkuoressa. Näytöt ovat niin vakuuttavat, että JYPin kotiinpaluuvideon tyylilaji on täysin perusteltu.

Kultaleijonan paluusta on syytä ottaa kaikki irti.