"Kivikova Kiekko-Espoo on painajaismaista kuultavaa"

Vahva läpimurto. Emil Larmi valtasi HPK:n ykkösvahdin paikan heti ensimmäisellä liigakaudellaan. Tässä Larmi pysäyttää pörssivoittaja Henrik Haapalan. Kuva: Jukka Rautio.

HPK-vahti Emil Larmi, 20, valmistautuu liigauransa ensimmäisiin pudotuspeleihin ihailtavalla levollisuudella.

– En usko, että peli muuttuu merkittävästi runkosarjaan verrattuna. Jos joku yrittää häiritä minua, ajakoon yli. Kroppa ja pää kestävät, Larmi vakuuttaa.

Hämeenlinnalaisten puolivälierävastustaja JYP on ollut joulutauon jälkeen SM-liigan vahvin joukkue. Tulivoimaa löytyy vaikka kuinka.

Kuka on JYPin vaarallisin hyökkääjä?

– En osaa nimetä ketään. Olen muutenkin hirveän huono tunnistamaan muiden joukkueiden pelaajia. En huomaa välttämättä ollenkaan, ketä on milloinkin jäällä. Jotkut veskarit seuraavat hyvin tarkkaan vastustajien liikkeitä, mutta tämä ei kuulu minun tapoihini, Larmi vastaa.

HPK lähtee loppusuoralle poikkeuksellisen kokemattomalla veskarikaksikolla, sillä myöskään Larmin aisaparilla Antti Karjalaisella ei ole tilillään yhtään pudotuspeliä liigatasolta.

– Tilanteen voi nähdä monella tavalla. Me suhtaudumme siihen tietysti positiivisesti. Tiedämme, että molemmat molarit pystyvät pelaamaan kovalla tasolla.

Edellinen playoff-kokemus tuo hymyn Larmin huulille. Tämä osui keväälle 2014 ja Pelicansin A-nuorten välieräkamppailuun Bluesia vastaan.

– Tulin B-junnuista paikkaamaan loukkaantumisia. Minun piti olla luukkuvahtina Espoossa. Tuli kuitenkin yllättävä komennus kaukaloon, kun (Joonas) Haraldin peli ei lähtenyt oikein kulkemaan.

Larmi koki elämänsä ryöpyn Bluesin vyöryessä 11–3-voittoon.

– Kiekko taisi upota taakseni yhdeksän kertaa. Jokaisen osuman jälkeen soi espoolaisten maalilaulu "Kivikova, kivikova Kiekko-Espoo". Sen kuuleminen aiheuttaa vieläkin painajaisia, Larmi heittää.

HPK kaavaili Larmille täksi kaudeksi lähtökohtaisesti kakkosvahdin paikkaa, mutta hän otti päävastuun torjumisesta jo harjoituspeleissä Nathan Lawsonin haparoitua yllättävän paljon.

– Luulin kanadalaisen kärsivän vaivoista, kun peli ei lähtenyt kulkemaan kunnolla. En miettinyt asiaa sen enempää – vaan keskityin omaan tekemiseeni.

Liigakausi ehti tuskin alkaa, kun Lawsonin sopimus purettiin.

Sen jälkeen HPK:n menestys on rakennettu pääosin Larmin varaan. Tulokkaalle kertyi runkosarjassa peräti 46 ottelua.

– En ole sataprosenttisen tyytyväinen omiin esityksiini. Vaikka tällä kaudella ei ole tullut massiivista harppausta eteenpäin, olen oppinut paljon monennäköisiä pikkujuttuja. Juha Lehtola (HPK:n maalivahtivalmentaja) on tehnyt hyvää työtä, Larmi kehuu.

Kun Larmi päätti tulla Hämeenlinnaan, Lehtola oli hänelle täysin tuntematon kaveri.

– En tiennyt yhtään, mitä tuleman pitää. Siinä mielessä otin pienen riskin, mutta se kannatti. Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin.

Liigarytmin löytäminen on vaatinut Larmilta totuttelua.

– Aluksi koin pienen shokin, kun vetoja tuli todella harvakseltaan. Vain parikymmentä peliä kohden. Siinä oli iso muutos Pelicansin A-junnuihin ja Peliittojen Mestis-joukkueeseen verrattuna. Niissä tuli usein 40 vetoa.

Larmilla on selkeä suunnitelma kolmevuotiselle sopimuskaudelleen.

– Haluan olla sarjan kärkeä, kun tämä jakso umpeutuu.