Kivi kaivoi jo Gretzkyn nimenkin esiin – pokeri pitää sensaation kynnyksellä

Karri Kivi kysyy tuomarilta, missä mennään. Ottelun jälkeen Kivi ei muistanut, mistä puhuttiin, mutta "kai se jotain unista valmentajan lötinää oli". Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Välieräpaikka on perjantaina katkolla yllättäjä-Ilvekselle, jonka päävalmentaja Karri Kivi onnistui tapojensa mukaan pitämään pokerinaamansa pelin jälkeisissä haastatteluissa.

– Kaava on koko pleijarien ajan ollut sama: joka toinen päivä on pelipäivä ja joka toinen on välipäivä. Tätä se on, laitetaan ryhmää kasaan ja käydään lätkälöpinää läpi, Kivi aloitti keskiviikkona.

Mikä ero ja muutos tässä oli maantaihin?

– Ei siihen nyt enää kannata palata. Mennään nyt eteenpäin. Gretzky myytiin Losiin, Kivi heitti kryptisesti viitaten ilmeisesti siihen, että takavuosien kiekkotarustosta löytyy erikoisempiakin asioita kuin Ilveksen maanantainen 0–4-kotitappio Tapparalle.

– Saimme hyvän alun. Sitä kautta tuli draivia, että tästä voi tulla hyvä päivä. Jengi oli koko ajan valmiina, vaikka alivoimaakin tuli. Ne ovat tosi kuluttavia tuota jengiä vastaan.

Ilves sai toisessa ja kolmannessa erässä neljä peräkkäistä jäähyä. Ottivatko tuomiot aivoon? Mitä silloin ajattelit tai sanoit?

– En mä muista, en todella muista. Kyllä kai mä jotain koutsien unista lötinää heitin. Ei me kyllä olla puhuttu siitä kööristä meidän kopissa yhtään, Kivi vakuutti.

Tapparaa kivi arvostaa, mutta varoo visusti menemästä vastustajaa koskevissa vastauksissaan yksityiskohtiin. Itse asiassa kovin yleisiäkään arvioita ei irtoa. Sama koskee omaa pelaamista.

– En osaa yksilöidä yhtä tai kahta asiaa, en todellakaan osaa. Taas moni asia loksahti kohdalleen, ja kun tulee kovia paikkoja, niistä kovista paikoista täytyy vain selvitä.

Ilveksen ihmeen kynnykselle luotsanneesta Kivestä ei nyhtämälläkään saa irti vastauksia, joiden perusteella takin voisi sanoa auenneen.

– Kyllä siellä vedetään tosi kovaa, mutta silti se henkinen lataustaito on kaikkein tärkein.

Ero maanantaina jalkoihin jääneen ja keskiviikkona murisseen Ilveksen välillä oli todella iso. Etenkin puolustajien rohkeus tehdä järkeviä ja maltillisia kiekollisia ratkaisuja oli kovaa luokkaa.

Eilisen mediapiirityksen alkajaisiksi heitetyn "lätkälötinän" taustalla on – valmentajan näennäisestä huumoriheitosta huolimatta – myös kivenkovaa kiekkoanalyysia. Ilves ei todellakaan olet tullut ottelusarjaan vain "pellailemaan", vaan pelilliset asiat ovat paljon tarkemmin mietittyjä kuin valmentaja antaa ymmärtää.

– Totta kai tuolla vielä funtsitaan muiden koutsien kanssa pelillisiä juttuja, Kivi suostui myöntämään ja käänsi katseensa olkansa yli pukukopin suuntaan. 

Kiven lisäksi valmentajakopissa asioita miettivät apuvalmentajat Olli Salo ja Jouko Myrrä sekä maalivahti Antti Lehtosen huiman kevätvireen taustalla oleva Markus Korhonen.

Vaikka perjantain Game 6 ja katkolla oleva välieräpaikka ovat kutkuttava ajatus, Kiveä kamppailu ei kutkuta.

– En mä koskaan ajattele mitään sarjaa etukäteen, enkä spekuloi edes mielessäni. Enkä mä sitä tosiaankaan tee, en puhu potaskaa.