Kirkasnäköisyyden hetki Raumalla

Poikkeuksellisen hyvät maalivahdit ovat Suomessa toki lähellä normia, ja varhaiskypsä Kaapo Kähkönen osuu tähän lokeroon moitteetta. Kuva: Mikko Stig

Rauman Lukon maalivahtitandemi sorvataan uuteen uskoon tämän kauden jälkeen, kuten jo hyvin tiedetään. Ryan Zapolskin ja pitkän kokeneiden torjujien jatkumon jälkeen koittaa uusi aika. Syksyn tullen veräjää vartioi vähintäänkin yllättävä kaksikko, Kaapo Kähkönen ja Antti Karjalainen.

Raumalla on totuttu korkean profiilin ykköstorjujiin, useimmiten tilanne on ollut ennemmin niin päin, että lupaavat nuoret maalivahdit ovat läksineet muualle hakemaan peliaikaa. Tästä on pari karvaampaakin esimerkkiä. Kähkönen onkin poikkeuksellinen valinta menestystä janoavan joukkueen ykköshevoseksi. Paineita riittää, se ei tosin tätä nuorta miestä hetkauta mitenkään.

"Lukko ei kovin usein ole epäonnistunut maalivahtivalinnoissaan, sekin on hyvä muistaa."

Toisaalta Lukko ei kovin usein ole epäonnistunut maalivahtivalinnoissaan, sekin on hyvä muistaa. Silti seurajohto voi taputella toisiaan selkään harvinaislaatuisesta kirkasnäköisyyden hetkestä ja siihen tarttumisesta. Zapolskin lähdön varmistuttua olisi ollut kovin helppoa turvautua periraumalaiseen ratkaisuun ja ostaa tolppien väliin nimekäs - ja ylihintainen - kokenut sotaratsu.

Sen sijaan Lukko ei kiinnittänyt ylettömästi resursseja yhdelle pelipaikalle, vaan luotti 19-vuotiaaseen poikkeuslahjakkuuteen. Se on riski, mutta tammislaisittain ilmaistuna ratkaisu on tyypiltään low risk, high reward.

Poikkeuksellisen hyvät maalivahdit ovat Suomessa toki lähellä normia, ja varhaiskypsä Kähkönen osuu tähän lokeroon moitteetta. Kovinkaan moni aktiivinen kiekkokansalainen tuskin epäilee Kähkösen henkisen kantin kestävyyttä nuorten MM-kisojen jälkeen. Mitalipelien urotekojen vuoksi on kuitenkin helppoa unohtaa, että hän hyppäsi askiin vaikeassa paikassa.

MM-joukkueen ykköstorjujaksi nostettu Veini Vehviläinen oli epäonnistunut roolissaan, eikä päävalmentaja Jukka Jalonen ollut missään vaiheessa osoittanut luottavansa kunnolla espoolaiseen. Tämä ei jääkylmää Kaapoa kiinnostanut – kun Kähkönen pelasi, nuorten Leijonien kenttäpelaajat luottivat maalivahtiinsa.

"Mestis-pelejä seuranneet tiesivät Kähkösen resurssit jo pitkään ennen MM-läpimurtoa tai syksyn liigapelejä."

Mestis-pelejä seuranneet tiesivät Kähkösen resurssit jo pitkään ennen MM-läpimurtoa tai syksyn liigapelejä. Tuntematon nuorukainen saapui vuosi sitten Turkuun TUTOn lainavahdiksi vailla suuria odotuksia, mutta lunasti ensimmäisellä kaudellaan miesten sarjoissa Mestiksen parhaan maalivahdin tittelin itselleen. Häntä muistellaan Tutolassa lämmöllä muutoinkin kuin tekemänsä klassikkomaalin ansiosta, kokematon teinivahti oli joukkueensa avainpelaajia kevään tullen.

Lukossa voidaan luottaa siihen, että kehityskäyrän jatkuessa tasaisena Kähkösen pelillinen anti vastaa ykkösmaalivahtiin kohdistuvia odotuksia. Hän jo liigatulokkaana varmaotteinen, teknisesti laadukas ja henkisesti vahva pelaaja. Silti hän täyttää tulevan liigakauden alla vasta 20 vuotta. Hyvässä valmennuksessa nuorukaisen taitopotentiaalissa on vielä runsaasti tehoja irrotettavaksi.

Lukko osui oikeaan myös imagopuolella hankkiessaan Kähkösen ja kotiin palaavan Aleksi Saarelan. Nuorissa maailmanmestareissa on nyt vetovoimaa ja aineksia rahanarvoiseen tarinankerrontaan. Se noste kestää hyvin vaalittuna kivutta ensi kauteen saakka.

Kähkösen osalta siirto näyttää tältä osin lähes nerokkaalta - Lukko-sopimus kun on oletettavasti ruuvattu kasaan jo ennen kansallissankarin mainetta.