Kiekkoareenan Mäkeläinen pokkasi vuoden urheilutoimittajan tittelin

Äijänsuon jäähalli on Kimmo Mäkeläiselle läpikotaisin tuttu paikka. Lukon pukukopin ovikoodia hänellä ei ole, hallissa kulkemista helpottava välioven avain sen sijaan löytyy. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kiekkoareenaa julkaisevan Marva Median urheilutuottaja Kimmo Mäkeläinen pokkasi tänään Helsingissä vuoden 2016 valtakunnallisen urheilutoimittajan palkinnon. Valinnan teki Urheilutoimittajain liiton hallitus.

Valintaperusteiden mukaan 40-vuotiaan Mäkeläisen vahvuutena on kyky heittäytyä täysillä pienempienkin kilpailujen tunnelmaan ja pienempienkin lajien pariin.

"Mäkeläinen on niitä vanhan liiton urheilutoimittajia, joille ei pelkkä puhelin tai sähköposti riitä, vaan hän pyrkii aina mahdollisuuden tullen olemaan itse siellä, missä tapahtuu", sanotaan perusteissa.

– Arvostan äärettömän paljon sitä, että kollegoilta tulee tällainen tunnustus. Pidän sitä ylipäänsä hienona asiana, että tällaisesta pienestä kalastajakylästä voi ponnistaa ja että joku suoritukset huomaa, Helsingistä tavoitettu Mäkeläinen sanoo.

Mäkeläisen mielestä paras urheilujuttu on sellainen, johon on kaivettu myös taustoja ja uutista. Esimerkiksi hän nostaa Raumalla pitkään puhuttaneen Lukon urheilutoimenjohtajaprosessin. Mäkeläiselle tärkeintä oli saada selville, ketkä ovat oikeasti ehdolla tehtävään.

Rauma on monipuolinen urheilukaupunki, mutta yksi laji on silti urheilutoimittajan arjessa mukana miltei ympäri vuoden. Vaikka palkinto tuli paikallislehden urheilutoimituksen vetämisestä, Lukon takia jääkiekkokirjoittaminen on työn ydintä.

– Koska Lukko on Raumalla niin iso asia, iso osa työstä on jääkiekkoa, Mäkeläinen sanoo.

Mäkeläinen kirjoitti ensimmäiset urheilujuttunsa nettisivusto Jatkoaikaan vuonna 2002. Hänen ensimmäinen lehtijuttunsa julkaistiin Sanomalehti Länsi-Suomessa vuonna 2003, ja sen jälkeen hän toimi freelancerina, kunnes siirtyi vuonna 2008 Länsi-Suomen urheilutoimittajaksi.

Vuodesta 2015 lähtien Mäkeläinen on ollut Marva Median urheilutuottaja. Siinä tehtävässä hän tuottaa juttuja sanomalehti Länsi-Suomeen, valtakunnalliseen jääkiekkosivustoon Kiekkoareena.fi:hin ja kaupunkilehti Raumalaiseen.

– Tässä työssä saa tosiaankin toteuttaa itseään urheilun parissa, tapaa mielenkiintoisia ihmisiä ja pääsee näkemään tulosten taakse, Mäkeläinen luonnehtii ammattinsa hyviä puolia.

Varjopuolia Mäkeläinen ei työssään juuri näe. Edes ainainen kiire ei ole miehen elämänlaatua heikentänyt.

– Melkoista paineensietokykyä tämä homma kyllä usein vaatii, Mäkeläinen luonnehtii.

Koulutukseltaan Mäkeläinen on tietotekniikan insinööri. Sen alan töitä hän on tehnyt muun muassa Oraksella.