Kiekkoareena selvitti: Minkä kokoisia Suomen kaukalot ovat?

Ilves harjoitteli maanantaina Suomen vanhimman jäähallin eli Hakametsän kaukalossa. Kahden tamperelaisseuran kotikaukalo on kooltaan 60 x 28 metriä. Saman kokoisessa "askissa" kotipelinsä pelaavat myös JYP, TPS ja SaiPa. Kuva: JP Mikola

Jos mittapuuksi otetaan kotikaukalon koko, HIFK pelaa liigaseuroista kapeimmassa kaukalossa. Nordenskiöldinkadun kaukalo on seuran oman ilmoituksen mukaan 27,67 metriä kapea eli 33 senttiä kapeampi kuin millään muulla liigajoukkueella.

Vastaavasti HIFK:n kaukalo on myös SM-liigan pisin, tarkalleen ottaen 60,08 metriä pitkä.

– Kaukaloiden kaventamisen aloittivat aikanaan HIFK ja Tampere. Toisaalta Suomessa on monia liigahalleja, joissa kaukalo ei ole koskaan ollut nykymaksimin kokoinen eli 30 x 60 -metrinen. Se johtuu siitä, että laatat eivät ole olleet niin isoja, kertoo SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä.Kiekkopuheessa otetaan joskus kantaa siihen, että eri halleissa voi olla omakotitalon verran enemmän – tai vähemmän – tilaa kuin toisissa. Se ei ole pelkkä heitto, vaan fakta. SM-liigassa kahden isoimman ja pienimmän kaukalon kokoero on 137,5 neliötä eli melko normaalikokoisen perheasunnon verran.

Kuopiossa ja Kouvolassa pelataan maksimikokoisissa kaukaloissa, joissa tilaa on 30 x 60 metriä. Liigan pienin kaukalo on Pelicansilla, Sportilla ja Ässillä. Ne pelaavat 58 x 28 -metrisissä askeissa. Stadin kingien kotikaukalo on 1662 neliömetrin suuruinen, eli 38,4 neliömetriä pienimpiä kookkaampi.

– Puheet omakotitalon suuruisista kokoeroista pitävät paikkansa: jos kaukalon pituudesta tai leveydestä otetaan pois metri, tila vähenee 60 neliötä. Jos pois otetaan kaksi metriä, se on 120 neliötä eli sen omakotitalon verran, Järvelä havainnollistaa.

K-linjan kookkaiden kaukaloiden eli Kuopion ja Kouvolan ero HIFK:n kotiareenaan on 137,6 neliömetriä. Leveydessä eroa on runsaat 2,3 metriä.

– Kyllähän se intensiivisyys ja kaikki muu lähtee itse siitä pelistä, mutta täytyy myöntää, että koko tuo eroja. Siihen en ota kantaa, minkä kokoisessa kaukalossa pitäisi pelata. Nämä 14 kaukalon mitat ovat faktoja, Järvelä huomauttaa.

– Kun meillä otettiin kaksi vuotta sitten käyttöön joustokaukalot, aika monella paikkakunnalla kavenettiin kaukaloa kahdella metrillä. Näin tehtiin esimerkiksi Turussa ja Raumalla. Täysimittaisia ei silloin ollut kuin Kuopiossa ja Espoossa, Järvelä kertoo.

Puheet suomalaisten kaukaloiden koosta nousivat pinnalle pieleen menneen World Cupin jälkeen. Leijonien päävalmentaja nosti esiin vaatimuksen siitä, että Suomeen pitäisi rakentaa vähintään yksi NHL-kokoinen kaukalo.

– Meidän kaksikymppisten maajoukkue käy koko ajan Pohjois-Amerikassa, ja kaikki kisat ovat siellä. Me tarvitsemme ehdottomasti yhden 61x26 metrin kaukalon Suomeen. NHL-pelaajat voisivat harjoitella siellä kesät, ja kaikki maajoukkueet pystyisivät hyödyntämään sitä, Marjamäki sanoi viimeisen pelin jälkeen.

Kiekkoareenan kolumneista voi lukea kaksi näkökulmaa kaukalon kokokeskusteluun. Torontossa otteluja paikalla seurannut Marko Leppänen puntaroi metrimääriä Änäriaski änäriaskista -kirjoituksessaan ja pitkän linjan jääkiekkotoimittaja Hannu Kauhala puolestaan ottaa kantaa kolumnissaan, jonka otsikko on Anze Kopitar ja kaukaloiden leveys

Jos vertailukohdiksi otetaan Ässien, Pelicansin tai Sportin kotikaukalot (1624 neliömetriä) ja kapea, mutta pitkä NHL-kaukalo (1586 m²), ero ei ole enää iso. HIFK:n kotikaukalossa tilaa on kerrostalokolmion verran eli 76,4 neliötä vähemmän kuin NHL-askissa.

Editoitu 20:16: muutettu HIFK:n kaukalo pienimmästä kapeimmaksi.