Kiekkoareena kertoo Ässäpomo Hirsimäen uuden työpaikan

Tuttuun suuntaan. Jukka Hirsimäki ilmoitti elokuussa jättävänsä Ässät kuluvan kauden puolivälissä. Kiekkoareenan tietojen mukaan Hirsimäen uusi työpaikka löytyy SM-liigan toimistolta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Porin Ässien toimitusjohtajan paikalta lähtevän Jukka Hirsimäen uusi osoite on Kiekkoareenan tietojen mukaan SM-liiga. Hirsimäen toimenkuva on uusi ja se liittyy pelaajasopimuksiin, joiden seuranta olisi yksi pitkän linjan jääkiekkojohtajan keskeisistä tehtävistä.

Elokuussa lähtöpäätöksestaan Ässille ilmoittanut Hirsimäki on porilaisseuran palkkalistoilla vuodenvaihteeseen saakka. Pitkän linjan seurapomo on sen jälkeisistä uusista työkuvioistaan vähäsanainen.

– Se selviää aikanaan. En ole asioilla vielä päätäni kauheasti vaivannut, Hirsimäki sanoo.

Kun pelaajasopimukset päätyvät yhden ihmisen kontrolloitaviksi, se merkitsee sitä, että Liiga on ottamassa askeleen maailman kovimman kiekkosarjan eli NHL:n suuntaan. Pohjois-Amerikassa on jo vuosikymmeniä toteutettu valvontamallia, missä kaikki pelaajasopimukset löytyvät lukitusta arkistokaapista liigan keskustoimistolta.

"En ole asioilla vielä päätäni kauheasti vaivannut."

Aluksi ajatuksena oli vahtia ja valvoa sitä, että seuroilla oli sääntöjen mukaiset oikeudet pelaajiin. Nykymuotoisten työehtosopimusten aikakaudella työnkuvaan on tullut valvoa, että kaikki seurat pysyvät palkkarajojen sisällä. Eli yksikään seura ei pääse ylittämään palkkakattoa tai alittamaan pelaajayhdistyksen kanssa sovittua minimiä, palkkalattiaa.

Niin kuin hyvin tiedetään, SM-liigassa seuroille ei ole asetettu palkkaraameja. Koska NHL:n mallin toimenkuva ei sellaisenaan ole siirrettävissä Suomeen, Hirsimäen tehtävänä lienee auttaa seuroja pysymään palkkabudjeteissaan yhtenäistämällä pelaajasopimuksia ja katsomalla, etteivät seurat tarjoa kohtuuttomuuksia kenellekään.

– Aika tosiaan näyttää. Näillä asioilla ei ole nyt relevanttia spekuloida, Hirsimäki toteaa.

Liigaseurojen pelaajabudjetteja seuranneet ovat jo vuosia kyselleet, miksi seuroille ei ole yhdenmukaisia kriteerejä, joiden perusteella kaikki organisaatiot ilmoittaisivat peruspalkat, luontoisedut ja bonusvaraukset samoilla periaatteilla.

Ässissä hyvää työtä tehneen Hirsimäen lähtö Porista on kaikkea muuta kuin ”ajolähtö”. Hirsimäki sai huonossa kunnossa olleen seuran johdettavakseen vuonna 2004, mutta hänen aikanaan tappio- ja velkakierre loppui. Ennen viime ja toissa tilikauden tappioita Ässät teki positiivisen tuloksen kuusi tilikautta peräkkäin. ”Hirsin” aikana seura on voittanut mestaruuden ja toteuttanut Suomen mittakaavassa massiivisen halliremontin. 

Hirsimäki on jo nyt jäänyt porilaisen jääkiekkoilun historiaan pysyvyyden rakentajana.

Positiivisten tulosten lisäksi Hirsimäki on jo nyt jäänyt porilaisen jääkiekkoilun historiaan pysyvyyden rakentajana. Vuodesta 2004 tämän vuoden loppuun kestävä yli vuosikymmenen mittainen pesti asettuu perspektiiviinsä, kun muistetaan, että ennen "Hirsiä" Ässien toimitusjohtajana nähtiin vuosina 2000–2004 peräti kuusi eri toimitusjohtajaa. Kaikkia tosin ei ehditty edes nähdä.

Vuosituhannen alussa Mikonkadun toimistolla käväisseen Jussi Palmrothin pesti jäi reilusti alle kuukauden mittaiseksi. Tuolloin 27-vuotias Palmroth tuli kesällä 2000 heinäkuussa Poriin tutustumaan Ässien tilikirjoihin, ja niihin perehdyttyään tuore toimitusjohtaja ilmoitti, ettei otakaan tehtävää vastaan.

Hirsimäen paluu SM-liigan keskustoimistolle on "come backina" sangen looginen. Ex-pääsarjakiekkoilija on toiminut vuodesta 1989 jääkiekkoilun johtotehtävissä Liigan ja Ässien lisäksi Tampereen Ilveksessä.

Hirsimäki on myös kaikkea muuta kuin eläkeiässä. ”Mittariin” tulee tammikuussa vasta 60 vuotta.

– Ässissä on uusi urheilujohtaja, uusi päävalmentaja, joukkue on myös pelaajiston osalta uudistunut merkittävästi ja myös Isomäki Areena on uusiutunut onnistuneesti. Ässät on hyvässä tilanteessa ja kehittyy oikeaan suuntaan, mutta nyt on seuraavan vuoro jatkaa, Hirsimäki kommentoi elokuussa.

SM-liigalle Hirsimäki on pitkän kokemuksensa ja ammattitaitonsa vuoksi kova vahvistus.

Ässien toimitusjohtajat 2000-luvulla

* Veli-Pekka Ketola 1994–2000
* Jussi Palmroth 2000
* Hannu Anttila 2000–01
* Antti Heikkilä 2001–03
* Risto Kuparinen 2003
* Juhani Tamminen 2003–04
* Jukka Hirsimäki 2004–16

Uusiutuva Ässät. Porilaisseuran johtoporras kokee kalenterivuoden aikana täyden muutoksen, kun urheilujohtaja Jari Korpisalon rinnalle palkataan uusi toimitusjohtaja. Jukka Hirsimäen vuonna 2004 alkanut jakso on ajoittaisista myllerryksistä huolimatta ollut selvästi seesteisempi kuin 2000-luvun alku ja vastaperustetun HC Ässät Pori Oy:n ensimmäiset vuodet. Kuva: Pekka Lehmuskallio