Kevin Shattenkirk vapaiden pelaajien ykköskohde

Lauantaina ensimmäinen heinäkuuta aukeavat NHL:n vapaiden pelaajien markkinat. Halutuimmat nimet ovat jo viikon verran saaneet neuvotella seurojen kanssa tulevaisuudestaan.

Kaikkia vapaita pelaajia ei ole kuitenkaan vielä lähestytty, kuten tshekkilegenda Jaromir Jagr humoristisella esimerkillään paljasti.

Liigan kaikkien aikojen pistepörssin kakkostilalla oleva hyökkääjä kertoi lukeneensa monesta mediasta, että jokaisen vapaan pelaajan perässä on noin 10–12 seuraa.

– Vuonna 1994 kaikki sarjan general managerit soittivat minulle. Vuonna 2017 ei yhtään soittoa.

– Nyt on päinvastoin. Minä soittelen heille, mutta he eivät vastaa, 45-vuotias Jagr viestitti Twitterissä.Viime kaudella Florida Panthersissa 82 ottelussa 16+30=46 tehnyt Jagr varmasti saa omat soittonsa, ja Panthers on jo ilmoittanut neuvottelevansa edelleen tshekkitähden kanssa.

Jagrin kaltaiset kokeneet veteraanit eivät silti ole kysytyimpien pelaajien joukossa, kun sopimusikkuna lauantaina aukeaa. Sen listan kärjessä lähes kaikilla medioilla on yksi mies – Turun Palloseurassakin työsulkukaudella Kevin Shattenkirk, 28, pääsee tänä kesänä määrittelemään markkina-arvonsa pelaaja-agenttinsa kanssa viimeistä piirua myöden.

Washington Capitalsin paidassa kautensa päättänyt Shattenkirk on laatupelaajien selkeä kärki. Ainoina haastajina pidetään viime kaudella Montreal Canadiensia edustanutta venäläislaituri Alexander Radulovia, 30, ja Capitalsin puolustaja Karl Alzneria, 28.

Kolmikko on kiistatta kova, mutta heidän jälkeensä taso laskee nopeasti. Asetelma tekeekin sen, että edellä mainittujen pelaajien palveluksista kilpaillaan pitkillä ja rahakkailla tarjouksilla.

Heidän lisäkseen esimerkiksi Pittsburghista tuplamestaruuden napannut Nick Bonino, 29, saanee sellaisen sopimuksen, jota 18+19 -tehot tehnyt sentteri ei normaaliolosuhteissa saisi.

Merkittävää tämän vuoden pelaajamarkkinoista ei tee se, että vapaiden pelaajien laatu on varsin keskinkertaista.
Isoimman muutoksen aiempaan tekee uusi joukkue Vegas Golden Knights, joka sai napata yhden pelaajan kaikista 30 joukkueesta.

Vapaiden pelaajien markkinoille tilanne tekee sen, että lähes kaikilla joukkueilla on runsaasti tilaa palkkabudjeteissaan.
Monet joukkueet myös tekivät tilaa budjettiin ostamalla sopimusia ulos. Muun muassa Antti Niemi (Dallas), Benoit Pouliot (Edmonton) ja Scott Hartnell (Columbus) ovat nyt vapaita etsimään uudet työnantajat.

Niemen lisäksi Florida Panthersin Jussi Jokinen siirrettiin perjantaina listalle, josta hänet on mahdollista ostaa vielä ulos.
Niemen ja Jokisen lisäksi pelipaikkaa vapaina pelaajina suomalaisista kärkkyvät Jyrki Jokipakka ja Lauri Korpikoski. Vegasin nappaama Teemu Pulkkinen on rajoitettu vapaa agentti, mutta vielä ilman sopimusta. Jos sopimusta ei synny ennen lauantaita, on Pulkkinenkin vapaa kuuntelemaan tarjouksia.

Kun löysää rahaa on, sitä yleensä myös käytetään. Niukka tarjonta on omiaan lisäämään kilpailua pelaajista.
Löysästä rahasta nähtiin jo esimerkkejä, kun Ottawa Senatorsin kakkosmaalivahti Mike Condon sai kahden vuoden sopimuksen 2,4 miljoonan vuosipalkalla.

New York Rangers puolestaan latoo neljänä seuraavana kaudella puolustaja Brendan Smithille yli 4,3 miljoonaan liksaa. Sopimus syntyi vain kuukauden sen jälkeen, kun Rangers oli ostanut viimeisimmän ylisuuren, Dan Girardin 5,5 miljoonan, sopimuksen ulos.

Vapaille markkinoille Shattenkirkin, Alznerin ja Justin Williamsin menettävä Washington maksaa venäläispuolustaja Dmitri Orloville 5,5 miljoonaa seuraavan kuuden vuoden ajan.

Oma lukunsa heinäkuun ensimmäisenä ovat kokeneet pelaajat. Esimerkiksi Jaromit Jagr, kolmen mestaruuden Justin Williams, sekä San Josen 37-vuotiaat Joe Thornton ja Patrick Marleau ovat varmasti hyviä täsmähankintoja kannujahtiin mieliville seuroille. TSN-kanavan Darren Dregerin mukaan Marleaulla on jo selvä tarjous Sharksista, mutta vaihtoehtoja on monia.

Vuosien varrella kokeneet pelaajat ovat myös suostuneet tinkimään palkkapyynnöstään laadukkaan joukkueen udellessa palveluksia.

Moni pelaaja joutuukin kesällä päättämään, onko jatkossa dollarien vai mestaruuden perässä.

Molempia ei välttämättä pysty palkkakaton aikana jahtaamaan.