Kehitysjohtaja Saku Koivu vetää verkkarit ja luistimet jalkaan – "haluan olla mukana jokapäiväisessä toiminnassa"

Saku Koivu tunsi olevansa valmis palaamaan kasvattajaseuraansa. Kuva: Jani Mesikämmen

Tätä hetkeä on kotimaisessa ja ennen kaikkea turkulaisessa jääkiekkoilussa odotettu. Saku Koivun peliuran päätyttyä keväällä 2014 hänen eteensä on huhuissa ja toiveissa kärrätty toinen toistaan suurempia saappaita, ratkaisunsa Kapteeni K teki kuitenkin täysin omin ehdoin, vasta nyt oli sen aika.

Jo kuluneen kauden aikana häntä on vaivihkaa nähty mukana TPS:n akatemiatoiminnassa. Töitä isommissakin organisaatioissa olisi varmasti ollut tarjolla, mutta Koivu palaa virallisesti kasvattajaseuransa riveihin kehitysjohtajan tittelillä.

– Viimeisen matsin jälkeen ensimmäisen vuoden oli hyvin vahva tunne siitä, että halusin kauas pois hektisestä urheilumaailmasta. Viime vuonna palattiin Suomeen ja totuttelu arkeen piti vielä irti tästä, olin hiukan omalla ajallani tutustumassa touhuun. Aika on tehnyt tehtävänsä, talven aikana alkoi tulla sellainen olo, että olisin valmis tällaiseen uuteen juttuun, Koivu kertaa.

Saku Koivu on aina tunnettu perfektionistina. Hänen luonteelleen ei sovi puolivillainen puuhastelu, siksi hän tarttui TPS:n täkyyn vasta, kun tunsi olevansa kykenevä sitoutumaan siihen toden teolla.

– Tiedän itseni. Kun lupaudun johonkin, pidän myös velvollisuutenani antaa täysi panos. Olen tyytyväinen, etten lähtenyt näihin hommiin heti, kun se ei tuntunut oikealta. Nyt on rinnassa sellainen positiivinen jännitys, siitä mitä tämä tulevaisuus on. Samalla se on uudenlaista innostusta, mitä jääkiekko ei ole tarjonnut pitkään aikaan. Se on hyvä fiilis.

Leijonakapteenille on tarjottu töitä NHL-organisaatioista ja hän on ollut maajoukkueen mukana sekä Jääkiekkoliiton pienemmissä luottamustehtävissä. TPS-kasvatin mustavalkoinen valinta oli lopulta yksinkertainen jo perhesyiden vuoksi.

– Olen ylpeä ja innoissani, että se on nimenomaan TPS, muita vaihtoehtoja ei oikeastaan edes ollut, koska perhe on täällä. Peliuran jälkeen kyseltiin, jos olisin jäänyt Kaliforniaan, mutta se ei tuntunut oikealta. Jääkiekkoliiton kanssa olen tietysti tekemisissä pienissä rooleissa, mutta vaikka olen kaksikymmentä vuotta ollut maailmalla, turkulaisuus ja tepsiläisyys eivät ole minnekään kadonneet. Tuntuu hyvältä, että pystyn antamaan jotain takaisin, Koivu linjaa.

Lupaaville TPS-junioreille on sekä hyvä että mahdollisesti myös "huono" uutinen. Hyvää on se, että komealta kalskahtavasta johtajan pestistä huolimatta Koivu aikoo käyttää päivänsä jäähallilla, mieluiten luistimet jalassa pelaajia auttaen. Huono uutinen teinilupauksille on se, että välipäiviä työnteosta ei ole mukavuden haluisille luvassa, mikäli aikoo yltää Koivun asettamien standardien korkeudelle.

– Titteli on hieno, mutta se karisee aika nopeasti, kun laittaa verkkarit ja luistimet jalkaan. Yksilön kehittäminen ja konkreettisen kehityksen näkeminen kiinnostavat, haluan olla mukana jokapäiväisessä toiminnassa.

– Totta kai se lähtee myös omasta esimerkistä. Vahvuuteni pelaajana oli periksiantamattomuus, haluan tuoda sen persoonan tähänkin hommaan. Näyttämällä itse mallia vaikka jäällä toivon, että se innostaa valmentajia ja nuoria pelaajia. Nuorten pitää ymmärtää, että he tekevät töitä itselleen, eivät meille, tuore kehitysjohtaja pohtii.

TPS-organisaatio luonnollisesti odottaa Koivulta yksilötasoa mittavampia linjauksia ja apua. Siinä hän uskoo pystyvänsä auttamaan laajan kokemuksen turvin. Koivu muodostaa yhdessä Antero Niittymäen ja Mika Suoraniemen kanssa seuran johtoryhmän, Arjen tasolla kolmikon tähtäin on tarjota laajempaa apua valmennusportaalle

– Mulla on kytenyt ajatuksia siitä, miten voisi yksilöitä kehittää ja tehdä asioita tehokkaammin. Nyt meillä on valmennus, jolla on hyvin vahva ja selkeä näkemys siitä, mitä huippukiekkoilijan ominaisuudet ovat. Me yritämme muodostaa muutaman peruspilarin, minkä ympärille lähdetään nuorten pelaajien arkea rakentamaan.

– Seurassa on otettu isoja askeleita viimeisen kahden kauden aikana muun muassa nuorten pelaajien sisäänajon ja liigajoukkueen menestyksen osalta. En väitä, että meidän strategia olisi yhtään sen ihmeellisempi kuin jossain muualla, mutta pyrimme panostamaan siihen, mitä tekeminen on arjessa määrällisesti ja laadullisesti. Ilman yhteistyössä sovittua vaatimustasoa ei voi odottaa menestystä huipulla, Saku Koivu toteaa.