Keaton Ellerbyä odotti Lukon pukukopissa hyvä ystävä

Keaton Ellerby saapui Raumalle maanantaina. Riistaina hän pääsee pureutumaan Lukon pelitapaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

On maanantai-ilta. Pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalo ohjaa Keaton Ellerbyn Lukon pukukoppiin. Yksi paikka on tyhjennetty, ja siinä odottaa kasa muoveihin pakattuja tavaroita.

Ellerby valmistautuu jatkossa otteluihin Rony Ahosen ja Roni Seväsen välissä.

Lukon uusi kanadalaispuolus-taja venyttelee ja haukottelee. Hän on matkustanut koko päivän, ja ennen nukkumaan pääsemistä on vielä asioita hoidettavana.

Päävalmentaja Juha Vuoren pöydällä odottaa sopimuspaperi, joka on sovittu allekirjoitettavaksi vasta Suomessa.

Ellerbyn ei ole varsinaisesti tarvinnut huolehtia kuin itsensä oikeaan aikaan lentokoneeseen, joka kuljetti hänet Calgarystä Islannin kautta Helsinki-Vantaalle. Vanhatalo kävi noutamassa miehen lentokentältä, ja viimeinen etappi uuteen kotiin taittuu tutun miehen kyydillä.

Aaron Gagnon on luvannut heittää ystävänsä kotiin.

Kun seuraa kanadalaisten  kuulumistenvaihtoa sivusta, on helppo päätellä, että he oikeasti tuntevat toisensa hyvin.

– Asumme molemmat Vancouverin lähistöllä Kelownassa ja olemme harjoitelleet yhdessä jo neljänä tai viitenä kesänä, Ellerby paljastaa.

– On todella mukava, että joukkueessa on valmiiksi joku, jonka tuntee. Varsinkin, kun tulee uuteen maahan.

Ellerby ei kuitenkaan konsultoinut ystäväänsä ennen kuin päätti hyväksyä Lukon tarjouksen. Hän teki ratkaisunsa pelkästään agenttinsa suositusten ja Lukon seurajohdon kanssa käymiensä keskustelujen pohjalta.

– Olen täällä voittaakseni jääkiekko-otteluita, Ellerby naurahtaa.

– Tämä joukkue näytti tarvitsevan hiukan apua. Olen täällä siksi, että pystyn auttamaan.

Millä tavoin aiot sen tehdä?

– Kovalla puolustuspelillä ja pitämällä kiekon poissa oman maalin lähistöltä, kookas kanadalainen vastaa.

Hän on profiloitunut puolustavaksi puolustajaksi, joka on päässyt 212 kertaa pelaamaan NHL-ottelussa. Florida Panthers varasi aikanaan miehen oikeudet ja peluuttikin häntä neljällä kaudella.

Helmikuussa 2013 Ellerby koki, miltä tuntuu tulla kaupatuksi kesken kauden. Florida lähetti hänet Los Angeles Kingsiin ja sai vaihdossa viidennen kierroksen varausvuoron.

Aikanaan Panthers oli huutanut Ellerbyn nimen vuoden 2007 varaustilaisuuden avauskierroksella numerolla kymmenen.

Visiitti Los Angelesiin kesti vain kevätkauden, sillä Kings laittoi puolustajan waiver-listalle. Sieltä hänet poimi Winnipeg Jets, jonka kassi olallaan Ellerby asteli Lukon pukukoppiin.

– Olen koko syksyn vain luistellut kotimaisemissani. Minulla oli pari tarjousta pohjoisamerikkalaisilta seuroilta, mutta ei mitään sellaista, mihin olisin halunnut tarttua, Ellerby kertoo.

– Samoin sain pari tarjousta Venäjältä, mutta ne eivät tulleet sellaisista paikoista, joihin olisin halunnut mennä.

Reilu vuosi Ellerby päätti ensimmäistä kertaa urallaan lähteä Eurooppaan. Hän valitsi seurakseen KHL:n Barys Astanan, joka kuitenkin vaihtui vuodenvaihteessa sveitsiläiseen HC Fribourg-Gotteroniin.

– Kaupunki oli Venäjällä okei, mutta pidin Sveitsistä enemmän. Siellä oli hyvä sarja, ja joukkueessa oli hyviä tyyppejä.

Mitä tiedät Suomesta?

– Rehellisesti sanottuna en juuri mitään. Hannu kertoi tuossa jotain ennen kuin nukahdin, Ellerby naurahtaa.

– Suomalaisia ystäviä minulla silti on. Juuso Puustinen on yksi sellainen, ja pelasin viime kaudella Sakari Salmisen kanssa. Hän on hyvä tyyppi. Myös Sean Bergenheimin tunnen.

Ellerby antaa ensimmäisissä haastatteluissa itsestään varsin hyvän kuvan. Hän puhuu rennosti, eivätkä vastaukset ole pelkkää pohjoisamerikkalaisen mediakoulutuksen marinoimaa kiekkojargonia.

– Suomessa pelataan ilmeisesti tiukkaa puolustuspeliä ja muuten aika lähellä pohjoisamerikkalaista tyyliä olevaa kiekkoa. Tai niin valmentaja ainakin sanoi, Ellerby toteaa.

Lukon uusi pelaaja on syntynyt Strathmoressa, joka on vain 12 000 asukkaan kaupunki.

Häneen eivät kuitenkaan sovi perinteiset ”viihtyy varmasti Raumalla koska on itsekin pienestä kaupungista” -selitykset, koska Ellerby on käytännössä varttunut Calgaryssä.

Hän saapui Raumalle yksin, mutta vaimo ja koira seuraavat ensi viikolla perästä. Aaron Gagnonin perheen isokokoinen Boone saa siis samaa kieltä puhuvan lenkkikaverin.