Kausiennakko: Lukon uudet kasvot

Väki on vaihtunut Lukon penkillä ja penkin takana. Heikki Liedes, Peter Tiivola ja Atte Mäkinen ovat kaikki uusia vastuunkantajia. Kuva: Juha Sinisalo

Paperille vedetyt suuntaviivat kertovat selvää kieltään. Vaikka Lukon joukkuekuva on kovin erilainen kuin vielä vuosi sitten, seura jatkaa samalla tiellä.

Maalina on mestaruus, pelaajabudjetti on sarjan kolmanneksi suurin ja tavoitteena oleva 4000 katsojan yleisökeskiarvo vaatii pelillistä onnistumista.

Pomminvarmaa menestyjää raumalaisryhmästä ei kuitenkaan voi etukäteen povata.

Risto Dufvan valmennuskaudella joukkuekuvaan asettui ryhmä miehiä, joiden kasvonpiirteille partakarvat ja arvet antoivat rosoa. Nyt posket ovat paljon siloisempia.

Lukon joukkue on paitsi muuttunut, myös nuorentunut. Valmentajaksi noussut Juha Vuori on kokenut kiekkoammattilainen, mutta hänkin on uuden uran alussa. Hän on ensimmäistä kertaa rakentanut joukkueestaan itsensä näköisen.

Aivan tyhjästä uudistunutta Lukko-ryhmää ei sentään ole rakennettu. Kanadalaissentteri Aaron Gagnon ja kapteeni Janne Niskala ovat liigatasolla tähtipelaajia. Toni Koivisto, Jesse Virtanen ja Rony Ahonen ovat maajoukkuetason pelaajia. Ville Vahalahti on rutinoitu veteraani, joka ei ole valmis hyvästelemään paikkaansa pistepörssin terävimmässä kärjessä.

Moni Lukon uusista pelaajista luokitellaan lahjakkuudeksi, jolta voi odottaa läpimurtoa. Tulijoiden timantit ovat Aleksi Saarela ja Kaapo Kähkönen, jotka olivat jo viime talvena ratkomassa Suomelle nuorten maailmanmestaruutta.

Raumalaisella kiekkotaivaalla leijuu mahdollisuuksia, mutta myös uhkakuvia.

Taivas on sinänsä raikas. Muutoksia on ollut paljon, mutta uudelleenrakennus on samalla mielenkiintoista.

Kovien katsojatavoitteiden täyttymiseen tarvitaan kuitenkin muutakin kuin uutuudenviehätystä - mestaruuspuheiden kattamisesta puhumattakaan.

Kauden alku on Lukolle varmasti tärkeä. Nuori joukkue ei voi lähteä vain tekemään parhaansa, jos niskassa on mestaruustavoite. Päämäärä on kaiken lisäksi päivittäin läsnä, sillä Lukon pukukopin takaseinään on maalattu Kanada-maljan kuva.

Harjoituskauden otteluiden perusteella Juha Vuoren hakema pelitapa ei ole vielä joukkueen selkärangassa. Silti heti sarjan alusta asti olisi syytä pystyä tekemään tulosta - voittamaan otteluita.

Läpimurto: Atte Mäkinen roikkui monta vuotta huulilla Tapparan kokoonpanoon, mutta ratkaiseva askel jäi ottamatta. Raamit ovat kunnossa, lahjat on nähty nuorten maajoukkueessa. Nyt tarjolla on vastuuta ja peliaikaa Lukossa.

Kivijalka: Janne Niskala ei välttämättä ole Lukon tehokkain puolustaja, sillä Jesse Virtanen löi itsensä viime kaudella läpi hyvänä ylivoimapyssynä. Se ei kuitenkaan vähennä kokeneen huippupuolustajan arvoa joukkueelleen.

Uhkakuva: Vielä pari viikkoa sitten tässä olisi lukenut "Aleksi Saarelan jääminen Carolinaan". Laitilalaislahjakkuus voi toki vieläkin sinne päätyä, mutta matka on mutkistunut. Nyt muotoilu kuuluu kuitenkin "tarpeeksi moni nuori pelaaja ei pysty ottamaan riittävää askelta".