Kausiennakko: HPK:n odotusarvot ovat korkealla – kiitos Pennasen!

Kärpistä tullut Sakari Manninen oli HPK:n tukipilari jo viime kaudella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kun nykyään Jokerien KHL-joukkuetta luotsaava Jukka Jalonen avaa suunsa, Hämeenlinnan kiekkoväki hiljenee kuuntelemaan silmänräpäyksessä.

Kaksinkertaisella maailmanmestarivalmentajalla on ikuinen paikka kaupunkilaisten sydämessä HPK:n ensimmäisen ja edelleen ainoan kultamitalin (2006) ansiosta.

Eivätkä ansiot jääneet tähän: Jalonen johti HPK:n peliä kuusi kautta ja vei joukkueen mitaleille peräti viisi kertaa.

Niinpä kaikki havahtuivat viime talvena, kun Jalonen kehui HPK:n uuden päävalmentajan Antti Pennasen maasta taivaaseen.

– Tiedän tarkkaan, missä valmentajarintamalla mennään. Pennanen kuuluu ehdottomasti tämän maan parhaiden joukkoon. Hän ymmärtää modernin lätkän tosi hyvin, Jalonen suitsutti.

Niinpä nuorten maajoukkuetta käskenyt Jalonen otti Pennasen valmennustiimiinsä viime kaudeksi. Projektin aikana aiempi käsitys vahvistui entisestään. Pennasen intohimo ja kehittymishalu paistoivat läpi joka päivä.

Pennasen piti kulkea samantyyppinen polku kuin Jalosenkin ennen kuin parrasvaloista löytyi paikka. Jalonen haki vauhtia Italiasta ja Englannista asti, kunnes HPK antoi hänelle vihdoin kunnon tilaisuuden. Pitkään odottanut Pennanen sai tilaisuutensa joulukuussa 2013 Jukureissa peliä johtaneen Jarno Pikkaraisen yökerhotoilailujen seurauksena.

Lopulta Mikkelin näytöt (kaksi Mestiksen kultaa ja yksi hopea) poikivat päävalmentajan paikan HPK:sta.

Luotto on kova – sopimus on voimassa kevääseen 2019 asti. Voi olla, että Jalosen suitsutukset vaikuttivat diilin pituuteen.

Alkusyksyn perusteella uskaltaa ennustaa, että HPK taistelee uskottavasti pudotuspelipaikasta alusta lähtien. Kukaan ei omaksu Pennasen ajamaa pelitapaa hetkessä, mutta nyt selkeä sapluuna on olemassa. Edelliskausina piti arvuutella useaan otteeseen, mihin HPK oikein pyrkii ja millä keinoilla.

Niinpä pudotuspelipaikka karkasi käsistä jo varhaisessa vaiheessa.

HPK:n hyökkäyskalusto on riittävän laadukas nykyliigaan, mutta peräpää arveluttaa. Ja tarkoitan peräpäällä nyt sekä puolustus- että veskariosastoa. Pakistosta puuttuu selkeä johtohahmo – ja molaritilanne on iso kysymysmerkki kauden aattona.

Jos Juuse Saros vartioisi maalia, Kerho taistelisi suorasta puolivälieräpaikasta.

Läpimurto: Mestistä dominoinut Oula Palve on valmis lyömään itsensä läpi myös liigatasolla. Herkillä käsillä pelaava Palve takoi viime kaudella Jukureissa hurjat tehot 32+39=71. Toistaiseksi sentterillä on tilillään vain neljä liigaottelua JYPistä. Nyt vahvaa jälkeä sopii odottaa syksystä lähtien.

Kivijalka: Kärpistä tullut Sakari Manninen oli HPK:n tukipilari jo viime kaudella. Nyt hyökkääjä on tehnyt kovaa tulosta jo harjoitusotteluissa (5+3=8). Manninen sai harjoitella alkukesän kotikonnuillaan Oulussa henkilökohtaisista syistä. Samalla virisi ikäviä puheita sopimuksen purkamisesta, mutta pirteät esitykset ovat vaientaneet epäilyt.

Uhkakuva: HPK on etsinyt luottovahtia Juuse Saroksen jälkeen. Veskarikarusellin uskottiin pysähtyvän vihdoin tänä syksynä, kun Itävallassa torjunut kanadalaisvahti Nathan Lawson pestattiin. Ensiaskeleet ovat olleet epävarmoja. Lawsonin taakse on isketty kiekkoja liian helposti – ja miehellä on ollut vielä pikkuvaivoja. Ei ihme, jos Emil Larmi aloittaa tolppien välissä.