Kausiennakko: HIFK:n ongelmat keskellä

HIFK:n Thomas Nykoppin odotetaan ottavan tällä kaudella isoja harppauksia. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Monen muun tavoin HIFK kärsi mittavia menetyksiä. Ne täytettiin muuten, mutta keskellä ei edes yritetty. Se on joukkueen ongelmapiste. Mutta silti se on sarjan ykkössuosikki.

Maalivahdeista Ville Husso lähti NHL:ään, mutta tilalle saatiin sieltä veteraani Niklas Bäckström. Puolustuksessa Teemu Erosen odotetaan ottavan kiekollisena Yohann Avitun ja Joe Finlayn fyysisenä Joonas Järvisen paikat.

Tomas Zaborsky oli viime kaudella maalikakkonen ja Siim Liivik vahvana pelaajana yleisön suosikki. Juhamatti Aaltosen uskotaan iskevän maaleja ja Lennart Petrellin tiedetään olevan fanien suursuosikki. ”Lennu” tekee enemmän maaleja kuin Liivik ja laidoilla riittää niin pelaajia kuin tehoja. Se on joukkueen pienin ongelma.

Mutta entä Teemu Ramstedt? Hän oli viime kaudella pistepörssin kolmonen, antoi eniten maalisyöttöjä ja voitti pudotuspelien pistepörssin. Eikä keskelle edes yritetty löytää paikkaajaa. Menestys on monesta seikasta kiinni, mutta jos katsotaan vain kokoonpanoa, niin tämä on HIFK:n ongelmapaikka.

Muualle siirtyvien tai muuten vain väistyvien tilalle tulee aina uusia pelaajia, ja tähän myös HIFK luottaa. Ykköseksi on kaavailtu Roope Hintziä, ja hän onkin nuori, tehokas ja hyvin myös puolustava lupaus, mutta hän on liian ailahtelevainen ja etenkin liian usein ”rikki”. Nytkin hän aloittaa liigan sairaslistalla.

Kokenut Corey Elkins on puolustuksellisesti ykkössentteri, mutta ei ole sitä hyökkäyksellisesti. Hintzin tavoin sekä Robert Leinon että Thomas Nykoppin odotetaan ottavan isoja harppauksia. Panu Mieho ja Tomi Tuomisto ovat monipuolisia ja lahjakkaita varamiehiä. Kaikki nämä sentterit ovat nuoria ja olivat joukkueessa jo viime kaudella.

On tietysti selvää, että Ramstedtin tapaisen pelaajan korvaaminen on vaikeaa ja jopa mahdotonta. Siksi on oikeastaan luonnollista, että HIFK:n johto jäi odottamaan nuorten keskushyökkääjiensä kehityksiä. Mutta jos sitä ei tapahdu, niin ei pidä yllättyä, jos kokoonpanoon ilmestyy NHL-leirien päätyttyä vielä joku englantia äidinkielenään puhuva.

Silti HIFK:n kokoonpano on niin vahva, että sitä on pidettävä ykkössuosikina. Paljon on tietysti kiinni kuuluisasta kemiasta, pelisysteemin onnistumisesta sekä yksittäisten pelaajien kuten Bäckströmin ja Aaltosen menestymisestä. Eikä viime kevään finaalitappio saa enää painaa.

Läpimurto: Miro Saarelainen

Hän on pelaaja, jota kannattaa seurata. Hän on nuori ja erittäin tehokas, ja teki paljon maaleja HIFK:n juniorijoukkueissa. Voi hyvinkin tehdä sen jo nyt myös Liigassa.

Kivijalka: Niklas Bäckström

Jokaisella hyvällä joukkueella on oltava myös hyvä maalivahti. Niklas Bäckström on ollut jopa maailman parhaimmistoa, ja pitää kunnostaan niin hyvää huolta, ettei iän (38) pitäisi vielä painaa.

Uhkakuva: Joe Finley

Jos Finley ymmärtää roolinsa oikein, niin hänestä tulee erinomainen fyysinen pelote. Jos hän ymmärtää sen väärin, niin istuu niin paljon jäähyaitiossa, että on joukkueelleen vain haitaksi.