Karsintakurimuksesta selvinneen Kajaanin Hokin kapteeni: "Liigaan pitäisi saada karsinnat ja vähän h**vetin äkkiä"

Niklas Näppi sai kokea, millaista on pelata kapteenina seuran tulevaisuudesta. Vaikka kokemus oli karmea, uskoo hän oppineensa paljon. Kuva: Esa Urhonen

Niklas Näppi on kokenut hienoja hetkiä Hokin paidassa. Lähdettyään Lukon junnuista Kajaaniin, hän pääsi juhlimaan keväällä 2015 Mestiksen pronssia. Viime kaudella mitali kirkastui hopeiseksi ja 21 maalia laukonut Näppi valittiin sarjan toiseen tähdistökentälliseen.

Tänä keväänä Näppi, 23, voitti Mestiksen karsintasarjan pistepörssin tehopisteillä 8+4=12. Se on kunnia, jonka eurajokelaislähtöinen hyökkääjä olisi jättänyt mielellään jollekin muulle.

– Mieluummin sitä olisi voittanut vaikka pleijarien pistepörssin. Se nyt kuitenkin oli hyvä, että sai maalihanat auki kauden tärkeimmissä peleissä, Näppi huokaa.

Näppi kuvailee päättynyttä kautta uransa ylivoimaisesti raskaimmaksi. Kaikki harjoituspelinsä voittanut Hokki lähti Mestikseen ennakkosuosikkina.

Näpin piti päästä pelaamaan Hokin kanssa Mestiksen finaaleja, kuten SaPKo ja K-Vantaa nyt, mutta joukkue joutuikin taistelemaan sarjapaikastaan ja jopa seuran olemassaolosta karsintasarjassa. Näppi muistaa, kuinka kaikki lähti väärille raiteille heti sarjan avauspelissä tappiolla nousijajoukkue IPK:lle.

– Iisalmessa oli tupa täynnä, nostettiin viiri kattoon ja ekan kympin jälkeen peli oli IPK:lle 3-0. Kaikki oli aivan paniikissa, että ei tässä näin pitänyt käydä, Näppi muistelee.

Viime kauden finalisti näytti saavan rivinsä kokoon joulun tienoilla ja nousi jo hetkeksi pois karsintaviivan alta. Runkosarjan viimeisellä kierroksella karsintakurimus nielaisi kuitenkin Hokin. Sinne joukkueen syöksi RoKi, joka voitti oman pelinsä viimeisellä minuutilla.

– Kopissa oli niin hiirenhiljaista, etten osaa edes kuvailla. Vieläkin menee huuruun, kun mietin sitä hetkeä, Näppi hymähtää.

Putkeen ei mennyt Näpin omakaan kausi. Hän pystyi kyynärpäävamman takia pelaamaan vain 34 runkosarjapeliä, joissa syntyi 10+16=26 tehopistettä.

– Varsinkin viimeinen kuukausi oli meikäläiselle sellaista aikaa, että toivottavasti ei ikinä enää tarvitse elää uudelleen. Monta yötä meni niin, että uni ei tullut silmään.

Näppi oli silti joukkueen johtavia pelaajia, mistä osoituksena hänet valittiin joukkueen kapteeniksi, kun puolustaja Mikael Seppälä siirtyi joulukuussa KalPaan.

C rinnassa ensimmäistä kertaa aikuisuralla oli suuri kunnia, mutta myös taakka. Kapteenin kun usein oletetaan olevan äänessä palavereissa, joita Hokilla riitti kyllästymiseen asti.

– Kun karsintasarja alkoi, niin ajattelin, että tämäpä onkin kiva. Olen ekaa kertaa kapteenina Mestiksessä, piti nostella kannua ja kausi voikin päättyä siihen, että Kajaanin Hokki putoaa Suomi-sarjaan. Ajattelin, että jos niin käy, naulaan saman tien luistimet kopin seinään.

Ei käynyt. Hokki ja IPK säilyttivät paikkansa, JYP-Akatemia putosi ja Ketterä sekä KJT jatkavat Suomi-sarjassa.

– Vaikka en laskusuuntaan enää haluaisi sarjaa kokea, niin jokaisessa pelissä oli hirveät panokset ja halleissa paljon yleisöä. Nyt karsinnat kokeneena olen sitä mieltä, että liigaan pitäisi saada karsinnat ja vähän helvetin äkkiä, Näppi täräyttää.

– Ekaa kertaa tunsin ihan tosissaan sellaiset paineet, että olisi voinut kuopata yhden seuran. Edelliskeväänä oltiin Jukureita vastaan Mestis-finaaleissa, mutta kyllä se paine on ihan erilaista.

Liiga suljettiin jälleen sen jälkeen, kun Mestiksen jättiläisistä Vaasan Sport, Mikkelin Jukurit ja Kouvolan KooKoo nostettiin pääsarjaan. Näppi myöntää, että se teki ison loven Mestikseen.

– Kyllä ainakin itseä harmittaa, että nuo seurat nostettiin pois. Heillä oli hienot hallit ja peleissä kävi hyvin yleisöä. On siinä vissi ero, menetkö pelaamaan Lempäälään vaan Mikkeliin, Näppi hymähtää.

"Ekaa kertaa tunsin ihan tosissaan sellaiset paineet, että olisi voinut kuopata yhden seuran. Edelliskeväänä oltiin Jukureita vastaan Mestis-finaaleissa, mutta kyllä se paine on ihan erilaista."

Toisaalta huhut Mestiksen kuolemisesta ovat Näpin mukaan vahvasti liioiteltuja. Hän kiittelee sarjan imagon kohottamiseksi tehtyjä liikkeitä, esimerkiksi pelien näkymistä Ylen kanavilta.

– Sarja oli niin tasainen, etten ole ikinä ennen pelannut. Hyviä pelaajia oli paljon ja peli oli todella vauhdikasta, ei todellakaan mitään trapissa seisoskelua. Toisaalta kokeneita pelaajia on harmittavan vähän, Näppi kuvailee.

Jatkuuko Näpin ura Mestiksessä, siihen hän vastaa kysymysmerkeillä.

– Viikko vedetään happea, sitten laitetaan lenkkarit jalkaan ja lähdetään uusia tuulia kohti. Joukkuetta tai paikkakuntaa ei ole vielä tiedossa, Näppi sanoo.