Kärppien ulkomaalaissentterit eivät pelaa Prahassa Spartaa vastaan

Amerikkalaissentteri John Albert kärsii yhä "ylävartalovammastaan", mutta päässee takaisin joukkueharjoituksiin noin viikon kuluttua.

Kun Kärpät kohtaa tiistai-iltana Mestarien liigan ottelussa (CHL) Prahassa isäntäjoukkue Spartan, mukana kokoonpanossa eivät ole ulkomaalaisvahvistukset John Albert ja Niklas Olausson. Itse asiassa heistä kumpikaan ei lähtenyt lainkaan Tshekin-reissulle, joka starttasi Oulusta maanantaina aamulla kello kuusi.

– Olausson voi ehkä olla mukana loppuviikon liigaotteluissa, mutta Albertilla menee pitempään. Albert voinee aloittaa harjoittelun joukkueen mukana viikon päästä, Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen kertoo.

Albertilla on ”ylävartalovamma”, kun taas Olausson kärsii valistuneiden arvioiden mukaan selkävammasta, jonka hän sai HIFK-ottelun lopussa.

"Kärpät suhtautuu CHL:n otteluihin erittäin suurella vakavuudella, mutta niin varmasti kaikki muutkin joukkueet."

Kärpät pääsi maanantaina alkuillasta harjoittelemaan 1962 rakennetun Prahan legendaarisen vanhan hallin jäälle, jossa Suomi otti kiekkohistoriansa ensimmäisen MM-mitalin (hopeaa) 1992.

Samassa hallissa Tshekkoslovakia juhli MM-kultaa 1972 ja 1985. Se oli aikakautta, jolloin suuri ja mahtava punakone dominoi MM-kisoja. Tshekkoslovakia oli käytännössä ainoa maa, joka sai liukuhihnalta mestaruuksia voittaneen Neuvostoliiton silloin tällöin pois raiteiltaan.

Itse Mestarien liigan ottelu pelataan yli 17 000 katsojaa vetävällä O2-areenalla, joka valmistui MM-kisoihin 2004.

– Kärpät suhtautuu CHL:n otteluihin erittäin suurella vakavuudella, mutta niin varmasti kaikki muutkin joukkueet. Sarja kasvaa ja kehittyy koko ajan, joten tavoite on pärjätä, Suikkanen vahvistaa.

"Koska jokainen maali on niin älyttömän tärkeä, häviöllä oleva joukkue tuskin ottaa loppuhetkillä maalivahtia pois."

Kyseessä on CHL:n ensimmäisen play off -kierroksen 1. ottelu, ja mukana tässä vaiheessa on 32 joukkuetta. Toinen ja ratkaiseva ottelu pelataan Oulussa tiistaina 11. lokakuuta. Jatkoon pääsee kahdessa ottelussa enemmän pisteitä saanut joukkue. Jos ne ovat tasan, ratkaisee maaliero.

– Jalkapallossa jotkut lähtevät enimmäisessä ottelussa vieraisiin pelaamaan nolla nollaa ja ajattelevat, että kyllä me kotona teemme sen yhden maalin. Lätkässä tuo ajattelu ei päde. Kyllä me ihan normaalisti lähdemme pelaamaan omaa peliä.

Ainoa pelitaktinen muutos voi näkyä ottelun loppuhetkillä.

– Koska jokainen maali on niin älyttömän tärkeä, häviöllä oleva joukkue tuskin ottaa maalivahtia pois, Suikkanen miettii.

"Sparta on avannut liigakauden 2016 – 2017 tyydyttävästi. Joukkue on yhdeksän kierroksen jälkeen kuudentena pistemäärällä 17."

Kärppien valmennusjohtoon kuuluvat Mikko Manner ja Toni Sihvonen lähtivät jo viime lauantaina heti Sport-ottelun jälkeen Tshekkiin, jonne he ehtivät sunnuntaiksi seuraamaan Spartan vierasottelua HC Kometa Brnota vastaan. Sparta hävisi kärkijoukkue Brnolle selvästi 6–2.

– Meillä on Spartasta kaikki tarvittava tieto ja hyvät raportit. Sparta on kokenut ja vauhtia pitävä hyökkäysvoimainen joukkue.

Joukkueen kulttipelaajiin kuuluva Jaroslav Hlinka, 39, on ollut alkukaudesta loukkaantunut, mutta oli sunnuntaina rivissä – tosin hiukan keskenkuntoisena. Hlinka on nelinkertainen Tshekin mestari ja maailmanmestari vuosimallia 2001. Viime keväänä hän voitti Extraliigan pudotuspelien pistepörssin (10+7=17), kun Sparta voitti pronssia.

Sparta on avannut liigakauden 2016–2017 tyydyttävästi. Joukkue on yhdeksän kierroksen jälkeen kuudentena pistemäärällä 17.

Viime kaudella Kärpät ja Sparta kohtasivat toisensa pudotuspelien toisella kierroksella. Sparta voitti kotonaan ensimmäisen osaottelun 4–2, ja toinen ottelu oli jo päättymässä Kärppien voittolukemiin 3–1, joka olisi tarkoittanut jatkoaikaa.

Vanha sotaratsu Mika Pyörälä kuitenkin tinttasi 4–1-voittomaalin viimeisellä minuutilla ja johdatti Kärpät kahdeksan parhaan joukkoon.