Kärppien suurhanke: Ouluun monitoimiareena

Oulun legendaarisesssa jäähallissa on vuosien varrella nähty ja koettu valtavat määrät ikimuistoisia hetkiä. Pelaako Kärpät tulevaisuudessa aivan eri areenalla? Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kärpät järjestää torstaina tiedotustilaisuuden, joka koskettaa satoja tuhansia ihmisiä Pohjois-Suomessa ja koko Pohjois-Kalotin alueella. Kiekkoareenan tietojen mukaan Ouluun nousee lähiaikoina kansainvälisen tason mitat täyttävä monitoimiareena, jossa pelataan myös jääkiekkoa.

Se sijoittuisi nykyiselle rautatieasemalle samaan yhteyteen, johon on jo suunniteltu ja päätetty rakentaa Tervatynnyrit-niminen asemakeskus. Se sijaitsee noin 500 metriä nykyisestä Raksilan areenasta länteen merelle päin eli kohti kaupungin keskustaa.

Näin ollen Oulu seuraa Helsinkiä, Tamperetta ja Jyväskylää, joihin uudet monitoimiareenat on jo päätetty – tai ainakin suunniteltu – rakentaa aivan kaupunkien ydinkeskustaan. Kun Oulun asemakeskuksen rakentaminen on jo päätetty toteuttaa, loogisesti ajatellen samaan yhteyteen kannattaa rakentaa kaikki ja samalla kerralla.

Rahoitus tulee sijoittajilta, ja yhtenä osakkaana on Kärpät. Mikä on aikataulu? Yksityiskohdat tarkentuvat torstaina. jolloin ääneen pääsee ainakin toimitusjohtaja Juha Junno.

Alustavien suunnitelmien mukaan rakennuksen yhteyteen voisivat tulla toimijoiksi muun muassa hotelli, kauppoja ja lääkärikeskus.

Itse areenalla voidaan järjestää muun muassa konsertteja, messuja ja jääkiekon ohella muita spektaakkelimaisia urheilutapahtumia. Areena olisi alueella merkittävä työllistäjä ja tuottaisi verotuloja.

Aikaa on kulunut hukkaan, sillä ensimmäiset oikeat ja viralliset suunnitelmat uudesta monitoimiareenasta ja sen toteuttamisesta tehtiin jo 16 vuotta sitten vuosituhannen alussa. Silloin areenan sijoittamisen ykkösvaihtoehto oli Huuhkajanpuisto noin kaksi kilometriä kaupungin keskustasta sisämaahan.

"Kärppien nykyinen kotiareena Raksilassa on jo aikansa elänyt, vaikka se toimii välttävästi joukkueen pyhättönä. Se on rakennettu 43 vuotta sitten 1974 ja natisee jo liitoksistaan."

Kärpät on jo laajentanut toimintaansa oman ydinosaamisensa jääkiekon alueelta muun muassa festivaalibisnekseen. Seura osti tammikuussa 73 prosenttia Qstockin osakekannasta. Qstockissa on vuosittain heinäkuisena viikonloppuna 2x16 000 vierasta.

Kärppien liikevaihto oli edellisellä tilikaudella 11,5 miljoonaa euroa. Junno on taannoin visioinut, että tulevaisuudessa liikevaihto voisi keikkua 20 miljoonan euron kieppeillä.

Kärppien nykyinen kotiareena Raksilassa on jo aikansa elänyt, vaikka se toimii välttävästi joukkueen pyhättönä. Se on rakennettu 43 vuotta sitten 1974 ja natisee jo liitoksistaan.

Kärpät suunnitteli siihen vuosi sitten remonttia, joka olisi toteutettu keväällä 2018. Remontti olisi levittänyt hallin pitkiä sivuja noin viidellä metrillä. Samalla sinne olisi rakennettu lisää aitioita ja katsomon eturiviin olisi luotu lisää istumapaikkoja.