KARIKATYYPPI: Jarno Kärki on vähän erilainen laitahyökkääjä

Kiekkoareena aloittaa uuden juttusarjan, jossa kasitien joukkueiden pelaajia esitellään valikoidusti sarjakuvamaisesti karikatyyrein. Juttusarjan aloittaa Ässien nuori kultakypärä Jarno Kärki.

Karikatyyri: Teuvo Salminen

KÄRJEN KOMMENTIT KUVASTA: "On kyllä hieno kuva. Näyttää kaikki hampaatkin olevan kuvassa vielä tallella, mikä on pelkästään hyvä asia"

Kuten karikatyyrikuvasta voi nähdä, on Ässien Jarno Kärki ollut tällä kaudella monessa mukana, ja sävy on ollut ilman muuta positiivinen. Päässä komeilee kultakypärä, ja hattutempunkin Kärki onnistui kiskaisemaan marraskuun lopussa KooKoon verkkoon. 21-vuotias pelaaja on latonut kolmessakymmenessä ottelussa tehot 11+10.

Miehen pelaamista katsoessa on liki mahdoton uskoa, että hän on pelannut laitahyökkääjänä vasta noin puolitoista vuotta. Kärki kuului Ässien junioreissa aina joukkueensa tehokkaimpien pelaajien joukkoon, mutta pelipaikka oli poikkeuksetta keskushyökkääjä. Missään vaiheessa Kärki ei osannut edes itse ajatella, että hän tulisi menestymään SM-liigassa nimenomaan laiturin tontilla.

"Olin junnuna vähän sellainen harjoittelija, että olin treeneissä fyysisesti paikalla, mutta en ollut siellä henkisesti läsnä"

- En minä pari vuotta sitten aavistanut ihan tällaista urapolkua, mutta tyytyväinen voin olla parin viime vuoden kehitykseen. Toisaalta en ajattele jäällä pelipaikkaani oikeastaan lainkaan. En ole missään nimessä ihan perinteinen laituri, vaan teen asioita vaistomaisesti. Ajattelen edelleen monessa tilanteessa kuin keskushyökkääjä, ja liikun eri tavalla kuin monet muut laiturit, Kärki mietti.

- Siitä on ollut minulle paljon hyötyä, että olen pelannut pääasiassa keskushyökkääjänä. Siinä hommassa totuin kiekolliseen rooliin, ja nyt laiturinakin uskallan pitää pelivälinettä aika paljon. Kiekkovarmuus on kasvanut jo junnuista asti.

Kärki on kehittynyt pelaajana valtavilla harppauksilla parin viime vuoden aikana. Loikka on osittain yllättänyt hänet itsensäkin.

- Viime vuosi oli minulle positiivinen yllätys, kun siinä vaiheessa rooli vaihtui yllättäen laitahyökkääjäksi. Siirto sujui kiistatta paremmin kuin osasin odottaa. Tälle kaudelle minulla oli jo isot odotukset, ja ne ovat osittain täyttyneetkin. Halusin tehdä tulosta paremmin kuin koskaan ennen, Kärki analysoi.

"Istuessani katsomossa ymmärsin, että minun pitää laittaa itseni likoon ihan täysillä, jos haluan joskus jääkiekkoammattilaiseksi"

Junioreissa Kärki kärsi paljon polvivaivoista. Se oli hänelle jollain tasolla positiivinenkin asia, sillä pelaaja oppi sairaslomalla laadukkaan harjoittelun merkityksen. Osittain kysymys oli huonosta tuurista, mutta ehkä jotain olisi ollut estettävissä paremmalla harjoittelulla.

- Olin junnuna vähän sellainen harjoittelija, että olin treeneissä fyysisesti paikalla, mutta en ollut siellä henkisesti läsnä. Olin jo A-junnuissa melkein yhtä pitkä kuin olen nyt (194 cm). Se johti sitten helpommin polvivaivoihin, kun jaloissa ei ollut lihaksia ihan riittävästi. Istuessani katsomossa ymmärsin, että minun pitää laittaa itseni likoon ihan täysillä, jos haluan joskus jääkiekkoammattilaiseksi, Kärki paljasti.

- Otin itseäni niskasta kiinni, ja muutin melkein kaiken harjoittelussani. Tällä hetkellä koen harjoittelevani erittäin laadukkaasti sekä fiksusti ja mietin tarkkaan asiat myös kaukalon ulkopuolella. Levon ja oikeanlaisen ravinnon merkitystä ei voi missään nimessä väheksyä. Teen nyt kaikki asiat jääkiekon ehdoilla.

"Meille tärkein asia on saada sydän ja tunne kunnolla kaukaloon"

Ässät on tällä hetkellä sarjataulukossa kymmenentenä. Kärki kokee, että joukkueella on mahdollisuus yltää korkeammillekin oksille.

- Meille tärkein asia on saada sydän ja tunne kunnolla kaukaloon. Olemme onnistuneet kaatamaan liigan parhaita joukkueita silloin, kun tunnetaso on ollut koko porukassa hyvä. Toisaalta pienikin notkahdus sillä puolella, ja tulokset ovat olleet nopeasti huonompia. Joukkueelta ja myös itseltäni odotan loppukaudella tasaisempia otteita.

Kärki on pelaajana kehittynyt sellaisella vauhdilla, että on vaikea ennustaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Pelaajalla itsellään unelmat ovat totta kai NHL:ssa.

- Ilman muuta haluan joskus päästä pelaamaan NHL:ssa. Liike on minulle se osa-alue, minkä pitää kehittyä selvästi. Olen ottanut isoja harppauksia eteenpäin, mutta edelleen minun pitää kehittyä kaikilla tavoilla. Sitä varten tässä töitä tehdään, että unelmat voisivat joskus muuttua todellisuudeksi, Kärki painotti.