KARIKATYYPPI: Henrik Tallinder haluaa rakentaa uudelleen menestyvää TPS:ää

Karikatyyri: Teuvo Salminen

TALLINDERIN KOMMENTIT KUVASTA: "Hah, se on todella hyvä. Erittäin taitava piirtäjä, tykkään tästä. Tunnistan kyllä itseni selvästi, mutta mitä nämä pallot jalassani ovat?"

Niin, ne vangin kahleet jaloissa. Kokenut TPS-puolustaja on viime aikoina ollut otsikoissa hermostumistensa ansiosta. Pelejä on jäänyt kesken suihkukomennuksen tullen, pelikieltoakin on istuttu. Tiivistahtisen tammikuun rauhallisena välipäivänä kaukalossa nähtyä kuumakallea ei tunnistaisi samaksi mieheksi, ellei tuntisi.

Tallinder osaa itsekin nauraa kuumapäisyydelleen.

– Ei niistä hetkistä kovin ylpeä voi olla, mutta ne jutut on nyt käsitelty. Joskus tunteet käyvät kuumina, ja minusta on toisaalta tarpeellista osoittaa tunnetta. Meillä on pelaajia, jotka välittävät joukkueen asioista ja pärjäämisestä, sitä on hyvä osoittaa, hän linjaa.

Välittämistä Tallinder, 37, on osoittanut Turkuun saavuttuaan. Ailahtelevan TPS:n tämän kauden vahvuuksia on ollut kokeneiden johtopelaajien näyttämä esimerkki, joukkoja on johdettu edestä päin eikä puskissa mumisemalla. Tämän Tallinder määrittelee suoraan omaksi tehtäväkseen pelillisen annin ohella.

"Rakastan jääkiekkoa liian paljon luopuakseni siitä vielä."

Nuorena poikana Henrik Tallinder saapui Turkuun kaudeksi 2000–2001 pelastamaan jumissa ollutta uraansa. Ennakkoluuloton pakkijärkäle sulatti turkulaisten sydämet mustavalkoisten jälkimmäisen mestaruustriplan täydentäneellä kaudella ja sinkosi saman tien itsensä 700 ottelun mittaiselle NHL-taipaleelle.

Sydämiä suli siinä määrin, että tuleva vaimo löytyi Turusta vuosituhannen vaihteessa. Siksi Tallinderin paluu uran loppupuolella ei ollut paikalliselle kiekkokansalle yllätys, hänet on vuosien varrella nähty monesti Auran rannoilla.

– Oli helppo siirtymä tulla tänne, sekä minulle että perheelle, lasten koulu ja harrastukset ovat hoituneet jopa odotettua paremmin. Meillä on ollut asunto täällä pitkään ja olemme aina viettäneet Turussa kesät. Ei minun tarvinnut aloittaa nollasta täällä.

NHL-ovien sulkeuduttua ruotsalaispakilla riittää edelleen kunnianhimoa uransa edistämiseen. Perhearvot sanelivat osittain seuravalintaa, seuravalinta osui Palloseuraan myös urheilullisista syistä.

– Rakastan jääkiekkoa liian paljon luopuakseni siitä vielä. TPS oli yksi vaihtoehdoista, en kuitenkaan halunnut Venäjälle matkustelemaan, toisaalta kasvattajaseurani AIK pelaa nyt alemmalla sarjatasolla enkä ollut vielä valmis tinkimään huipputasolla pelaamisesta, Tallinder kertoo.

Kun Tallinder ensimmäisen kerran käväisi Turussa, TPS oli eurooppalainen suurseura ja hän nuori rivihankinta nimekkääseen joukkueeseen. Tätä nykyä hänen oma statuksensa on toisessa ääripäässä, mutta moni muukin asia on muuttunut – eikä nyt viitata pelkästään siihen, että Tallinderin edellisen visiitin aikana tulokasmaalivahtina turkulaismiehistöön murtautunut Antero Niittymäki on nykyisin TPS:n urheilutoimenjohtaja.

TPS ei ole enää eurooppalainen mahtiseura, eikä taloudellisesti porskuttava jättiläinen edes kotimaassa. Kunnian päivät ovat vain kauniita muistoja, jotka ovat uhanneet hautautua viime vuosina synkän sontakuorman alle mustavalkoisten kontatessa joka sektorilla.

– Niin moni asia on muuttanut. Mielestäni TPS on poissaollessani hukannut toimintansa perustan, ne jutut, joille menestys aiemmin rakentui. Silloin oli erittäin vahvat johtajat ja se välittyi koko organisaatioon - ne ketkä eivät toimineet kovan vaatimustason mukaan, eivät pitkään pysyneet kyydissä, Tallinder muistelee.

– Nyt yritämme rakentaa sitä uudestaan. Siksi minulle iso asia valinnassani oli nykyjohdon tahto muuttaa kurssia takaisin parempaan.

TPS:n tilanne on tälläkin hetkellä vaikea. Talouspuolella horisontissa siintävät jälleen tappiolukemat ja jäällä uurastavaa joukkuetta koettelee valtava loukkaantumissuma. Positiivista alkukautta ei sesongin päätteeksi muista kukaan, ellei peli kulje keväällä.

"Minä pelaan joka kerta voittaakseni, se on ainoa tavoite jokaisessa pelissä. Mutta realistista nyt on, että yritämme raapia tarpeeksi pisteitä ja päästä kuuden joukkoon."

Juuri nyt voittojen raapiminen on hankalaa, kun rivistöstä puuttuu pahimmillaan toistakymmentä vakiomiestä. Pakiston johtohahmo ei suostu hyväksymään sitä syynä tuloskunnon laskulle, tilannetta on luonnollisesti käsitelty TPS-pukukopissa.

– Tietysti tilanne on vaikea. Sen kanssa pitää yritä selvitä sitä mukaa, kun asioita tulee vastaan. Luonnollisesti loukkaantumisten tullessa muiden on astuttava esiin: junioreiden on pystyttävä kehittämään peliään ja muiden kokeneiden pelaajien pitää nostaa tasoaan, Tallinder tuumaa.

– Minä pelaan joka kerta voittaakseni, se on ainoa tavoite jokaisessa pelissä. Mutta realistista nyt on, että yritämme raapia tarpeeksi pisteitä ja päästä kuuden joukkoon.

Seuraavaksi Palloseura yrittää oikaista kurssiaan kolmen tappion jälkeen 8-tien hegemoniataistoissa: TPS kohtaa viidessä seuraavassa ottelussaan Ässät kolmesti ja Lukon kahdesti. Henrik Tallinderin resepti onnistumiseen kuluvan viikon tuplapeleissä on selvä.

– Meidän pitää suhtautua niihin otteluihin kuin pudotuspeleihin. Vaikeita matseja ja kovia taisteluita on edessä, se pitää kuitenkin nähdä mahdollisuutena eikä murehtia asiaa. Meillä on mahdollisuus ottaa pisteitä samoista sijoista pelaavalta Lukolta ja Ässiltä, joka haluaa päästä kannoillemme.