Kapteeni Kukkonen suomii: "Peli ei ole ollut missään vaiheessa muotissa"

Lasse Kukkonen on johtajatyyppi jos kuka.

Kärpät on keikkunut käytännössä koko alkukauden sijoilla ”ynnä muuta” eli jossain siellä, missä voittavia joukkueita ei näy.

Lasse Kukkonen ei kiertele eikä kaartele, vaan menee suoraan asiaan.

– Kyllä tämä syyskausi on ollut aikamoinen oppimisprosessi. Peliä ei saatu muottiin, emmekä pystyneet pelaamaan voitoista, kärppäkapteeni suomii.

– Arkirytmi oli hukassa, vaikkakin nyt lopussa pelasimme tuloksellisempaa lätkää. Mukaan saatiin voittavampia asioita, ja joukkue osoitti vaikeilla hetkillä luonnetta. Sitkeys ja työnteko ratkaisevat aina paljon, hän jatkaa.

Nyt kaikkia tietysti kiinnostaa, miksi peliä ei saatu muottiin, ja miksi arkirytmi oli hukassa.

– Ne ovat monien eri tekijöiden summa. Olemme joukkueen sisällä käyneet paljon asioita läpi, ja kyllähän jokainen voi katsoa peiliin, koska emme yksilöinä ole pystyneet auttamaan joukkuetta. Oikotietä ei ole, ja jokainen voitto ja piste pitää ansaita, Kukkonen alleviivaa.

Kapteeni on joukkueessa kuin joukkueessa johtajatyyppi, joka näyttää omalla esimerkillään suuntaa etenkin pukukopissa. Kukkonen kiistää, että hänen olisi pitänyt piiskata joitakin yksilöitä eteenpäin.

– Kaikilta pitää vaatia paljon, ja yhdessä tulemme entistä vahvemmiksi, 35-vuotias kapteeni muotoilee.

– Urheilija lähtee aina onnistumaan ja voittamaan, mutta miksi ei onnistu ja voita, pitää miettiä syitä. Meidän pitää ottaa oppia toinen toisistamme.

Syyskauden matalalentoon kapteenilta ei heru arvosanaa.

– Numeroilla sitä on turha arvioida, mutta kaikki tietävät, että emme olleet hyviä, kaikki ovat pettyneitä, eikä kukaan voi olla tyytyväinen. Meidän on nyt kasvettava isommiksi.

"Joukkueen pitää ymmärtää vaatimustaso ja työnteon määrä, joka tarvitaan. Meidän pitää päästä tasolle, jolla voi voittaa pelejä."

Ainakin penkkiurheilijalle sarjataulukko on lahjomaton näkymä. Se kertoo karulla tavalla, missä kukin joukkue menee. Kukkoselle itselleen sarjataulukko ei ole päivittäistä ajanvietettä.

– En ole urani aikana oikeastaan koskaan tarkkaan seurannut sarjataulukkoa, vaikka play off -viivat ovat tärkeitä. Sarjataulukossa on paljon sellaista, mikä on oman kontrollin ulottumattomissa, kun taas omat mittarini ovat siellä, missä asioihin voi itse vaikuttaa, Kukkonen järkeilee.

Runkosarjassa takana on 32 ottelua ja edessä 28. Miten visioit joukkueen kevätkautta, joka alkaa jo keskiviikkona kotiottelulla KooKoo:ta vastaan.

– Joukkueen pitää ymmärtää vaatimustaso ja työnteon määrä, joka tarvitaan. Meidän pitää päästä tasolle, jolla voi voittaa pelejä. Emme ole perillä, ja juna pitää saada kunnolla liikkeelle.

Kärpät on tällä hetkellä sarjataulukossa 12:ntena ja kolme pistettä kauhuviivan alapuolella. Suoraan play off -paikkaan kuuden parhaan joukkoon matkaa on yhdeksän pistettä.

Kärppien pelivalmius ja sijoitus eivät ole olleet joulutauolla kertaakaan aikaisemmin näin huonossa jamassa 2000-luvulla.