Kapteeni Kallio ei kaipaa puolivillaisia keikkamiehiä Turkuun

Liigan runkosarjan kääntyessä loppusuoraa kohti TPS:n sesonki on toistaiseksi vahvasti onnistunutta. Joukkueen kohdalla on silti puhuttu pidempään kevätkauden vahvistuksista, sarjakolmonen on potenut koko kauden "sentteripulaa", myös puolustajavahvistukselle löytyisi käyttöä.

Vaikka joukkueen peli kulkee tasaisen hyvin viikosta toiseen, syy hankintahaluille ja -puheille on toisaalta ilmeinen: TPS on niin lähellä sarjan kärkeä, että pienin tuunauksin menestys kevään peleissä on käsien ulottuvilla. Se houkuttaa seurassa, joka on rämpinyt puolen vuosikymmentä keskinkertaisuuden synkässä suossa.

TPS-kippari Tomi Kallio tiedostaa tilanteen – kahdesta eri näkökulmasta. Hyville miehille on aina käyttöä, mutta TPS on jo nyt niin laadukas ja ennen kaikkea yhtenäinen ryhmä, ettei sen tasapainoa kannata riskeerata satunnaisella siirtotakarajan kiertolaispelaajalla.

– Mulla on aika selvä mielipide siihen asiaan. Jos joku joukkueeseen tulee, sen pitää olla erittäin skarppi jätkä ja ennen kaikkea sellainen, joka haluaa voittaa ja tehdä joukkueelle hommia. Sellainen pelaaja, joka haluaa Tepsille hyvää, ja hänen pitäisi olla myös erittäin hyvä pelaaja jäällä. Jos on jompi kumpi tai vähän sinne päin, silloin ei kannata uutta miestä tänne tuoda, kapteeni linjaa.

Kalliokin haluaa luonnollisesti menestystä. Hän korostaa, että hyvähenkinen ryhmä kestää pelaajan, joka lunastaa paikkansa, vaikka joku nykymiehistöstä jääkin pienemmälle vastuulle.

– Jos ne kriteerit täyttyvät, tietenkin mielellään otetaan vielä uutta pelaajaa sisään. Silloin joukkuekin ymmärtää, miksi joku pelaaja tulee.

Palloseuran peli ei ole säkenöinyt tammikuun pelirumbassa, mutta tulosta on tullut tasaisen suoritusvarmuuden ansiosta. Tällä viikolla TPS kohtaa haasteet sarjataulukon eri päistä, ensin alinta playoff-viivaa vimmaisesti jahtaavan KooKoon, ja lauantaina vierasjäällä kärkijoukkue Tapparan. Kallio luottaa siihen, ettei pelaajiston ajatus karkaa ennenaikaisesti viikonlopun kärkitaistoon.

Kokenut kippari kertoo joukkueen työstäneen alkuviikon välipäivinä aktiivisesti asioita, jotka eivät viime viikon tiukassa pelirupeamassa tyydyttäneet hyvästä pistesaldosta huolimatta.

– Useampia asioita on käyty läpi. Halutaan päästä takaisin siihen, miten ollaan parhaimmillaan pelattu omalta alueelta ulos. Pystymme pelaamaan lavasta lapaan hyvällä luistelulla, se on ollut meidän vahvuus koko ajan, viime viikolla se vähän laski välillä turhan heikoksi. Ja yleisesti energiatasoa pitää palauttaa ylöspäin, suorittaminen vähän laiskistui, vaikka viime viikkokin oli tuloksellisesti hyvä, Kallio pohtii.

– Se on hyvän joukkueen merkki, ettei anneta minkään huonojen asioiden mennä sormien läpi, vaikka väsyminen on inhimillistä ja pelitahti on kova. Halutaan puuttua niihin saman tien, kippari perustelee.

Kaiken nähnyt konkari toteaa, että väsymyksen keskelläkin pitkän runkosarjan uuvuttavin vaihde voi intensiteetiltään olla hyvää luokkaa. Edellisellä Turun-vierailullaan ruman selkäsaunan saanut KooKookin pakottaa uudessa komennossa kotijoukkueen rehkimään täysipainoisen iltapuhteen.

– Tämä hetki kaudesta on usein pelin tason kannalta mielenkiintoinen, että alempana sarjassa olevat joukkueet taistelevat elämästä ja kuolemasta joka matsissa, kärkijoukkueilla taas on omat taistelunsa hyvistä sijoituksista.