KalPasta KHL:ään siirtynyt Jaakko Rissanen kertoo kirjaimellisesti pysäyttävästä ensikosketuksesta Venäjään

Jaakko Rissanen on alkusokin jälkeen viihtynyt KHL-maailmassa. Kuva: Jukka Rautio

Kuuden ottelun voittoputkessa KHL:ssä porskuttava Jokerit jatkaa kotiotteluitaan maanantaina, kun vieraaksi Helsinkiin saapuu moskovainen HK Vitjaz.

Vitjazissa ensimmäistä KHL-kauttaan pelaavat suomalaishyökkääjät Jaakko Rissanen ja Jesse Mankinen. Viime kaudella KalPassa pelannut hyökkääjäkaksikko allekirjoitti kesällä KHL-sopimukset peräjälkeen ja suuntasi matkatavaroineen yhtä matkaa kohti Moskovaa.

Rissanen kertoo Jokerien tiedotteessa kaksikon ensimmäisestä kosketuksesta Venäjään. Se oli kirjaimellisesti pysäyttävä.

– Se oli katastrofilähtö. Lähdimme iltajunalla sillä ajatuksella, että nukumme junassa ja olemme mukavasti aamulla Moskovassa. Heti, kun päästiin rajan yli, meillä sanottiin olevan jotenkin liikaa tavaraa. Molemmilla oli kaksi lätkäkassia, toisessa pelikamat ja toisessa muuta tavaraa. Siellä alettiin kysellä jääkiekkovarusteista kuitteja. Olisi pitänyt maksaa jotain rahaa. Ruplia ei tietenkään ollut, eikä kortti käynyt. Heittivät meidät ulos junasta Viipurissa. Soitin agentille, joka yritti asiaa selvittää, mutta ei auttanut, Rissanen muisteli sunnuntaina Helsingissä.

– Jos on joskus vituttanut paljon, niin silloin vitutti, kun saimme sen viimeisen infon, että nyt lennämme ulos junasta. Ei sitä voinut uskoa todeksi. Jäimme sitten hotelliin yöksi ja kävimme aamulla maksamassa pois, jonka jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa. Henkilökunta oli lopulta todella ystävällistä. He auttoivat kantamaan todella painavia kassejamme ja muuta. Ei siinä sen kummempaa.

Kävikö siinä jo mielessä kääntyä suosiolla takaisin kohti Kuopiota?

– Kävi kyllä mielessä, että ei oikeasti voi näin käydä. Kun agentille soitin, niin sanoin, että tällaistako tämä nyt on? Sen jälkeen on melkein kolme kuukautta mennyt ilman mitään ongelmia. Suomalaisesta pelikaverista on ollut hyötyä uusien asioiden ihmettelyssä, ja on ollut mukava nähdä vähän maailmaa. Pelata voisi tietysti aina paremminkin. Etenkin Shanghai oli hieno kaupunki, siellä olisi voinut olla pidempäänkin. Oli kyllä huikea tunne laskeutua nyt Helsinki-Vantaalle kolmen kuukauden reissaamisen jälkeen. Vielä parempi olisi ollut Kuopion Rissalan kenttä, mutta ihan hyvä näinkin, Rissanen naureskeli.

Rissanen sanoo kuitenkin, että on ollut alkusokin jälkeen yllättynyt, miten hyvin kaikki on KHL:n mittakaavassa pienessä seurassa hoidettu. 

– Lennämme omalla koneella ja hotellit ja ruoat ovat viimeisen päälle. Pohjois-Amerikassa pelanneet joukkuekaverit ovat sanoneet, että puitteet ovat lähes änärin tasoa.

Mankinen (1+4) ja Rissanen (2+4) ovat pelanneet Vitjazissa samassa ketjussa tasaisia minuutteja kahta mahataudin vuoksi missattua ottelua lukuun ottamatta.

– Me pelaamme todella passiivisesti ja saatamme pyöriä sen takia pitkiäkin jaksoja omassa päädyssä. Se on vaatinut totutteluakin, kun sentterinä joutuu seisoskelemaan omalla alueella ja suojelemaan vain sitä, ettei vastustaja pääse keskustaan. Yritetään vaan, ettei tule kaverille miljoonan taalan paikkoja. Jos vastustajan pakit ampuvat siniseltä maaleja, niin silloin häviämme varmasti. Jos haluamme voittaa, niin se vaatii sen, että ekassa erässä ne viivakudit maskin takaa eivät mene sisään, Rissanen kertoi.