Kallio: "Emme olleet tarpeeksi kypsiä"

Loistavan kauden pelannut Tomi Kallio päättää uransa jatkosta myöhemmin. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS-kapteeni Tomi Kallio otti jälleen puhemiehen roolin vaikealla hetkellä, kun TPS joutui tunnustamaan HIFK:n paremmakseen kuudennessa puolivälierässä.

TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selinin pesti päättyy tähän kauteen. Myöskään monien kokeneiden runkopelaajien jatkosta ei ole varmuutta. Niinpä tämän kauden päätökseen kulminoitui myös kahden vuoden projekti.

–Kahden vuoden matka on ollut valtavaa ylämäkeä. Huikea retki. Emme kuitenkaan vielä olleet niin kypsiä, että olisimme menneet pidemmälle.

–Jos katsoo vaikka tätä kokoonpanoa, joka meillä oli tänään jäällä, niin siinä oli 10–12 pelaajaa, jotka pelasivat ensimmäistä liigakauttaan tai olivat aiemmin pelanneet vain pelin siellä ja toisen täällä.

–Heidän kehityksensä on ollut huikeaa. Ei heiltä voi odottaa, että he kehittyvät vuodessa tai kahdessa mestariksi. Varsinkaan Tepsin tilanteessa, jossa olimme liigan naurunaihe. Uskoimme, että kaksi vuotta riittäisi, mutta ei se sitten vain riittänyt.

HIFK-sarja oli vähällä venyä Turkuun seitsemänteen otteluun. TPS:n selvästi hallitsema kolmas erä ei riittänyt voittomaaliin saakka. Jatkoerän ensimmäinen paikka siunaantui HIFK:lle, ja Mika Partanen käytti paikkansa oitis.

–Tänään pelasimme loistavan pelin ja olisimme ehkä ansainneet pomput meille. Pomput olivat kuitenkin HIFK:lla, ja niinhän se on, jos aikoo pitkälle mennä. Silloin on aina onneakin mukana.

–Tämä oli kova, rehti sarja. Molemmat pelasivat kovaa, mutta reilusti. Monet matsit olivat todella hyvää viihdettä. Hyvä, hieno sarja, Kallio tiivisti.

Kallion omakin sopimus on katkolla. 40-vuotiaan veteraanin merkitystä TPS:n kunnianpalautuksessa ei voi liikaa korostaa. Suoraselkäinen kapteeni on ollut avainroolissa siinä, että TPS:ään palasi tarvittava vaatimustaso ja tietty voittamisen kulttuuri.

Valmentajanvaihdoksen myötä TPS astuu uuteen aikaan, ja Kallion kaltaisen persoonan läsnäolo tekisi muutoksesta varmasti kivuttomamman. Kallio pitää kuitenkin vielä korttinsa piilossa.

–Isoja päätöksiä ei pidä tehdä suuren pettymyksen eikä toisaalta ison ilon hetkellä. Sen päätöksen aika ei ole tänään eikä huomenna eikä ylihuomenna, Kallio tiivisti.

Ei ole vaikea arvata, että näihin lauseisiin tiivistyvät myös Henrik Tallinderin ja kenties Eric Perrininkin tuntemukset.