Kähkönen ei nähnyt Lukon ensimmäisissä treeneissä yhtään 40 maalin laukausta - "Ehkä jos Antonen saisi vedellä jalkapallomaaliin"

Lukon joukkue kuunteli tarkasti päävalmentaja Pekka Virran teesejä. Virta johti Lukon ensimmäisiä yhteisharjoituksia paikoitelleen niin jämäkästi, että neuvot kuuli hyvin Äijänsuon ylälehtereille saakka. Kuva: Juha Sinisalo

Äijänsuon mediakuution kello näyttää aikaa 10.10, kun eläköitynyt hallimestariguru Teuvo Hallasalo nousee jäähallin portaita perinteisen hernepussinsa kanssa. Se on varma merkki siitä, että Lukon liigajoukkueen ensimmäiset treenit ovat alkamassa.

Tai no, aloittihan Lukko kauteen valmistautumisen nuorekkaalla ryhmällä jo huhtikuussa, mutta nyt lomien ja omatoimisten jaksojen jälkeen koko joukkue on koossa.

Hallasalon lisäksi parikymmentä kiinnostunutta on saapunut tarkistamaan Pekka Virran joukkojen iskukyvyn perjantaina pelattavan perinteisen Pitsiturnauksen alla. Lukon huoltaja Matti Koskinen moikkailee hyväntuulisesti tutuille.

Tovi ennen h-hetkeä kaukalossa kurvailee kuusi ihmistä. Maalivahtikaksikko Kaapo Kähkönen ja Sebastian Ylönen harjoittelee veskarivalmentaja Mikael Vuorion johdolla.

– Olo on kuin lapsella karkkikaupassa. Armeijakin alkaa olla loppusuoralla, Kähkönen hihkaisee.

Loukkaantumisesta toipuva puolustaja Jyri Marttinen tekee taas omatoimista treeniään kakkosvalmentaja Erik Hämäläisen kanssa.

Se kuudes hahmo on punapaitainen Aleksi Saarela, joka treenailee vielä Rauman maisemissa ennen kuin lähtee 4. syyskuuta NHL-joukkue Carolina Hurricanesin mukaan.

– Mun vuoroni oli tässä, Saarela ilmoittaa poistuessaan kaukalosta kello 10.16.

Samassa Lukon kopista valuu jäälle pitkä vana valko- ja sinipaitaisia pelaajia, yhteensä 23 kappaletta. Sopimuspelaajista jäällä eivät ole mukana hyökkääjät Lauri Tukonen ja Heikki Liedes sekä kolmosvahti Lassi Lahtinen.

Viime kaudella 49 liigaottelua pelannut Liedes harjoittelee A-nuorten kanssa ja aloittaa kautensa Mestiksessä yhteistyöseura KeuPassa. Tukonen taas oli poissa treeneistä henkilökohtaisen menon takia, mutta liittyi mukaan illalla joukkueen yhteisristeilylle kuunari Kathrinalle.

Lukon maanantainen harjoitus koostui kahdesta 45 minuutin jaksosta, joiden välissä joukkue vetäytyi jäänajon ajaksi koppiin vetämään henkeä. Ensimmäinen sessio sisälsi paljon avausharjoitteita, toinen enemmän sykettä nostavaa peliä.

– Mulla ei ole mitään valittamista, vaikka vähän sättäämiseksi menee välillä. Tänä päivänä yleisesti joukkueet ovat valmistautuneet aika hyvin näihin alkuihin. Otti siellä nyt silmään muutama tapaus, joka ei ollut niin hirveästi varmaan käynyt jäällä, mutta otti toisaalta toisinpäinkin, päävalmentaja Virta tiivisti.

Ja kyllä, jäällä hiottiin myös niitä kuuluisia Virran viivelähtöjä.

– Ettei nyt aloitettaisi tätä kautta heti niin, että lämitään punaiselta päätyyn, hän tokaisi.

Kaapo Kähkösen silmään taas ei osunut vielä yhtään pelaajaa, jonka laukaus olisi jo elokuun alussa 40 maalin vireessä. Hän mainitsee silti erikseen hyökkääjien Ville Vahalahden ja Joose Antosen kudit.

– Jos Antonen saisi vedellä jalkapallomaaliin niin, ehkä siinä vaiheessa.

– Vahalahti on hionut omaa laukaustaan jossain takapihalla. Se lähti ihan napakasti, maalivahti virnistää tehdessään kuntopyörän päällä tilaa konkarille.

Ei tosin ole, sillä Vahalahtien takapihalta varastettiin kesällä hänen poikansa laukaisualusta ja kasa kiekkoja. Hän harmittelee rötöstä, mutta kiittelee, kuinka moni raumalainen tarjosi tapauksen jälkeen apuaan Vahalahden vaimon kirjoitettua asiasta Facebookiin.

– Tarjottiin kiekkoja ja uutta alustaa. Samanlaista ystävällisyyttä kuin silloin, kun Aaron Gagnonin koira meni hukkaan.

39-vuotias Vahalahti on aloittanut urallaan jo aika monta jääkiekkokautta. Silti hän jakoi 20-vuotiaan Kähkösen innostuksen.

– On sitä vähän aikaa odoteltukin, että pääsee tekemään jotain, vaikka viime viikolla jäällä jo olinkin melkein joka päivä. Jää oli vähän raskas, mutta sitähän pitää vain käyttää, niin kyllä se siitä paranee, Vahalahti tietää.