Jyrki Aho astui painekattilasta toiseen

Jyrki Aho teki Ässien kanssa kahden vuoden sopimuksen.

Liigajoukkueen valmentaminen on aina stressaavaa työtä. Julkinen paine on kova, kun jokaisella ihmisellä on oma mielipiteensä siitä, miten joukkueen tulisi pelata. Porin Ässien päävalmentajalla paineet ovat usein normaaliakin suuremmat, sillä koko kaupunki tarkkailee oman seuransa edesottamuksia suurella intohimolla.

Harva voi todeta, että hyppääminen Ässien valmentajaksi on hänelle henkisesti jopa helpottava askel. Patapaitojen päävalmentajaksi kahden vuoden sopimuksella saapuneelle Jyrki Aholle se saattaa sellainen olla. Päättynyt kausi konkurssiin menneen Espoon Bluesin peräsimessä oli kaikessa erikoisuudessaan kokemus, mitä on lähes mahdoton ohittaa.

"Saimme mielestäni siirrettyä tärkeitä perusarvoja nuorempienkin pelaajien ajatuksiin"

- En minä tuollaista kautta toivoisi kenellekään. Tilanne oli kieltämättä vaikea, eikä työtä voinut tehdä missään vaiheessa optimaalisessa ympäristössä. Toivottavasti Ässissä saan jälleen keskittyä pääasiassa jääkiekkoon ja urheilullisiin asioihin, Aho totesi.

Bluesissa Aho luotti muutamaan tärkeään arvoon, mitkä hän haluaa tuoda vahvasti myös Ässien toimintaan.

- Vaikka Espoossa vaihtui käytännössä koko joukkue kesken kauden, saimme mielestäni siirrettyä tärkeitä perusarvoja nuorempienkin pelaajien ajatuksiin. Ässissäkin haluan rakentaa kokonaisuutta samanlaisesta lähtökohdasta, mutta toivottavasti vähän stabiilimmassa ympäristössä, Aho hymyili.

"Ensimmäinen yöni Porissa meni jäähallilla"

Ässien valmennustiimissä ovat Ahon lisäksi Mikael Kotkaniemi, A-Ässistä edustukseen siirtyvä Petteri Niittynen ja maalivahtivalmentajana jatkava Jaakko Rosendahl. Ryhmä keskusteli ensimmäisen kerran kunnolla keskiviikkona, ja yhteinen sävel löytyi heti.

- Ensimmäinen yöni Porissa meni jäähallilla, kun keskustelumme venyi aika pitkäksi. Itse en etukäteen tunne kaupunkia oikeastaan lainkaan, joten minulle on tosi tärkeää, että muille valmennustiimin jäsenille paikka on entuudestaan tuttu. Pääsen itse keskittymään heti täysillä harjoituksellisten juttujen suunnitteluun, Aho painotti.

Mitkä sitten ovat niitä asioita, joita Jyrki Aho haluaa Ässien tekemiseen tuoda?

- Ensinnäkin harjoitusmäärät tulevat nousemaan voimakkaasti. Kysymys ei tietenkään ole vain siitä, että harjoitellaan periaatteesta enemmän, vaan pelaajien on oltava mukana joka solullaan. Jääkiekko on lopulta yläpään peli, ja ratkaisut tapahtuvat pelaajien päiden sisällä, Aho näki.

"Se myös tiedostetaan, että rapatessa voi roiskua ylikin välillä"

- Muutoksia tulee kokonaisuuteen, ja niihin tottuminen ei tapahdu yhdessä yössä. Tämä on kasvuprosessi meille kaikille. Ihan ensimmäiseksi edessä on pitkä pätkä kesäharjoittelua.

Ahon valmentamat joukkueet ovat olleet perinteisesti hankalia vastustajia muille ryhmille. Blues oli aina taisteleva nippu, ja JYPin päävalmentajana Aho juhli mestaruutta vuonna 2012.

- Pelaaminen kaukalossa pitää olla ennen kaikkea taistelevaa. Kova työnteko ja taklaukset kuuluvat vahvasti porilaiseen identiteettiin, eikä näitä elementtejä haluta mihinkään muuttaa. Se myös tiedostetaan, että rapatessa voi roiskua ylikin välillä. Yritämme olla kaukalossa mahdollisimman aktiivisia ja asioita teemme yhdessä toisiimme luottaen, Aho painotti.