JYPin pojat tapas ihan oikean jääkiekkomiehen…

Matti Lampainen on jättänyt vahvan kädenjälkensä suomalaiseen jääkiekkoiluun. Hänet on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi numerolla 27. Kuva: Jääkiekkomuseo

Ottelut ovat jääkiekkoilun suola, mutta JYPin päävalmentaja Marko Virtasen ja UTJ Jukka Holtarin osalta yksi syksyn väkevimmistä muistijäljistä on peräisin Tampereelta. Keski-Suomen kaksikko tapasi todellisen jääkiekkolegendan saatuaan sovittua treffit 84-vuotiaan Matti Lampaisen kanssa.

Holtari purki tapaamisen nostattamat tuntonsa tietokoneen ruudulle ja antoi materiaalin Kiekkoareenan julkaistavaksi. Syntyi hieman erilainen jääkiekkojuttu, mikä ei todellakaan ole pahitteeksi. Aikakaudet, pelitavat ja taktiikat vaihtelevat, mutta pelaajat sekä valmentajat ovat ja pysyvät. Hyvälle ihmisjohtamiselle on aina kysyntää kiekkoilussa.

Tausta tapaamiselle. Sattumalta tuli puheeksi Jyväskylässä: Valmentaja Virtanen on joskus kuullut tästä mystisestä valmentajahahmosta ja UTJ Holtari ”vähän niinko” tunsi Lampaisen. Hyvin vähän toki. Jukan isä Jouni Holtari oli pitkään Lampaisen työ- ja shakkikaveri Lahdessa 1970 ja 80-luvuilla.

Matti Lampainen, 84 vuotta

Hashtag respect

Historia: Vahva kädenjälki suomalaisen jääkiekon kehityksessä Tampereella, Porissa, Helsingissä ja Lahdessa 1950-, 60-, ja 70-luvuilla…Jääkiekkoleijona numero 27…Suomen Mestaruuksia pelaajana 5 kpl ja 2 kpl valmentajana…Pelaajana 7 MM -kisat ja 1 olympiakisat…103 A -maaottelua.

Miltä näyttää tänään? ”Hyvä fiilis tapaamisesta. Järkyttävän kova CV kenelle tahansa osaavalle jääkiekkomiehelle. Huomioni kohdistuu siihen että koko Lampaisen jääkiekkoura on tehty siviilitöiden ohessa kuten siihen aikaan kaikilla kiekkomiehillä oli tapana. Suuri kunnioitus minulta, tässä tapaamisessa tunsin olevani ihan oppipoika”.

Historia: Lampaisen valmentamat pelaajat kuvailevat Mattia seuraavilla sanoilla: Karismaattisin valmentajapersoona urallani. Analyyttinen; shakin harrastajana hän näki pelin siirtoina ja vastasiirtoina. Loistava pelinjohtaja ja taktikko. Penkkivalmentaja viimeisen päälle! Osaaja joka ei itseään puskenut framille. Hyvä ihmisjohtaja; kyky saada paras mahdollinen irti omasta pelaajamateriaalista oli erinomainen. Puhui, ei räyhännyt. Vaativa mutta reilu.

Miltä näyttää tänään? Jos lyötäisiin Lampaiselle siihen fyysinen treenauttaja kylkeen niin siinähän olisikin valmis huipputiimi kasassa mille tahansa tasolle jääkiekossa. Matti oli monin tavoin selvästi aikaansa edellä.

Historia: Lampainen oli paitsi aikakautensa huippuvalmentaja, myös osaava urheilutoimenjohtaja siinä sivussa. Rekrytoijalla oli silmää. 1966-67: Rakensi valmentajana suomenmestari-kokoonpanon Poriin tehdasjoukkue RU-38:lle. Tuo mestaruus oli luonteeltaan vahva ”rekry-mestaruus”, eli osuvia pelaajahankintoja. Jokereissa vuonna 1973 voitettu Suomen mestaruus perustui jo olemassa olevan pelaajamateriaalin oikeaan analysointiin ja joukkueessa jo pelaavien pelaajien henkilökohtaisten vahvuuksien maksimaaliseen käyttöön…1+1=3, jo silloin…Valmentaja Matti Lampainen tajusi, että Jokereiden oli turha lähteä rymistelylinjalle. Pienen koon vastapainona joukkue oli täynnä hyviä luistelijoita, tekniikkataitureita, taitavia mailankäsittelijöitä ja järkipelaajia.

Miltä näyttää tänään? Lampainen oli osaava brändin rakentaja ennen kuin sitä sanaa jääkiekossamme oli kuultukaan. Jo 1970 -luvun alussa hän mm. lanseerasi Jokereiden mestarijoukkueeseen ns. ”nallipyssyketjun”: Hiiros–Turunen–Kyntölä. Lampaisen vaikutus näkyy vielä tämän päivän Jokereissa. Hän loi Jokereille oman pelityylin ja profiloi joukkueen. Helsinkiläisyleisölle tarjottiin HIFK:n ryminäkiekon rinnalle selkeä vaihtoehto.

Syyskuun 13. 2016 ja Liigan Mediapäivä Tampereella: Kuvaillessaan tulevaa pelikautta liigavalmentajat puhuivat oman joukkueensa ”pelaavuuden/pelikykyisyyden” asteittaisen parantamisen tärkeyden merkityksestä – 43 vuotta tuon Lampaisen Jokeri-mestaruuden jälkeen.

Lisää Matti Lampaisesta voi lukea Jääkiekkomuseon sivuilta tai Jokereiden historiakatsauksesta.