JYP-tähti on pudotuspelien kivikova pisterohmu - "Se on luonnekysymys"

Jani Tuppurainen närkästyi Juho Keräsen otteista ensimmäisessä puolivälierässä ja ratkoi erimielisyyksia jäähyn arvoisesti poikittaisella mailalla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

JYPin otteluissa mediakuutiolle ilmestyy valikoiduilla pelikatkoilla niin sanottu hurrikaanifakta. Ensimmäisessä JYP-HPK -ottelussa kuutio kertoi, että Jani Tuppurainen on JYPin kaikkien aikojen ottelutilaston ykkönen pudotuspeleissä 82 ottelulla. Keskiviikon vääntö oli siis laatuaan 83:s.

Tämän kauden jyppiläisten osalta fakta toki pitää paikkansa, mutta itse asiassa tämän kauden Red Star Kunlunissa KHL:aa pelannut Miika Lahti on piikkipaikalla 92 ottelulla. Mutta ei se mitään, jo kahdeksatta playoff-kevättä hurrikaanipaidassa pelaava Tuppurainen on hyvä kakkonen.

- Vähän yllättäenkin on noin paljon pudotuspelejä. Se kertoo tietysti siitä, että täällä on ollut vuosia hyvä joukkue ja on pärjätty, Tuppurainen tuumaa.

Muhoksen miehen JYP-ura alkoi seuran ensimmäisellä mestaruuskaudella 2008-09.

- Kahdeksi vuodeksi tulin tänne. Ei silloin käynyt mielessä, että tulisi jäätyä ja rakennettua omakotitalo tänne. Nyt ei oikein osaa enää kuvitella, että olisi jossain muualla, Tuppurainen naurahtaa.

- Organisaatio mennyt koko ajan eteen päin. On ollut hienoa olla mukana rakentamassa tätä.

No Eki tietenkin on tuossa, mutta tuo oma pistemäärä tuli kyllä vielä isompana yllätyksenä kuin tuo pelimäärä.

JYPin pudotuspelien kaikkien aikojen pisteykkönen Tuppurainen sen sijaan on saldolla 21+34=55. Ensimmäisellä hurrikaanikaudella rooli oli hyökkäyssuuntaan pienempi ja pitkän loukkaantumisen rikkoma kausi päättyi 15 pudotuspeliin pistein 1+2.

Sitten alkoi tapahtua. Tämän vuosikymmenen playoffeissa Tuppurainen on takonut 68 ottelussa hulppeat 20+32=52 pistettä.

Onko mitään käryä, ketkä ovat 2010-luvun tehokkaimmat playoff-pelaajat SM-liigassa?

- Jaa-a... Kristian Kuusela ainakin on yksi... Sitten meneekin jo vähän kinkkisemmäksi, Tuppurainen pohtii.

Totta. Kuusela on kuluvan vuosikymmenen ykkönen 19+42=61 pisteellä, mutta seuraavalta sijalta löytyy herra Tuppurainen itse ja kolmantena on entinen pitkäaikainen ketjukaverinsa Eric Perrin (15+33=48). Perrin on takonut pisteensä 63 ottelussa. Kuuselalla pelejä on 87, joten pisteitä per ottelu -tilastossa Tuppurainen on tämän porukan ykkönen.

- Oho! No Eki tietenkin on tuossa, mutta tuo oma pistemäärä tuli kyllä vielä isompana yllätyksenä kuin tuo pelimäärä.

Toiset ovat luonteeltaan sellaisia, että ovat parhammillaan kovissa paikossa.

Tuppurainen, kuten esimerkiksi edellä mainitut kollegansakin, kuuluu niihin pelaajiin, jotka pystyvät nostamaan tasoan pudotuspeleissä. Puhe siitä, että joku on "playoff-pelaaja" ja joku toinen ei, on usein myytti, mutta on sillä faktapohjaakin. Vaan mihin se perustuu, että toisen taso nousee, toisen laskee runkosarjasta?

- Se on varmaan aika pitkälle luonnekysymys. Toiset ovat luonteeltaan sellaisia, että ovat parhammillaan kovissa paikossa, Tuppurainen arvioi.

- Periksiantamattomuus on tärkeää myös. Se on aika paljon päästä kiinni. Kun sarjat etenevät, kaikki ovat jossain vaiheessa väsyneitä. Joka silloin pystyy parhaiten itsensä lataamaan ja keskittymään peliin vain vaihto kerrallaan, on vahvoilla, kevään 2012 pudotuspelien arvokkain pelaaja lisää.

Nyt on opeteltu Larmin kikat.

JYP ja HPK ottavat toisessa puolivälierässä perjantaina Rinkelinmäellä.

- Yllättävän paljon oli maalipaikkoja ensimmäisessä pelissä ja alussa HPK pääsi liian helposti meidän alueelle. Peli varmasti tiivistyy jatkossa, Tuppurainen uskoo.

- Kummallakin on aktiivinen ote ja karvaus. Ei seisoskella träpissä, eikä kumpikaan hae koko ajan pelkkiä kontrollilähtöjä, hän huomauttaa.

Viikon kuluttua 37 vuotta täyttävä konkari haki ensimmäisessä ottelussa ahnaasti maalia ja laukoi peräti yhdeksän kertaa. Nuori HPK-vahti Emil Larmi veti kuitenkin joka kerta pidemmän korren.

- Nyt on opeteltu Larmin kikat, toivottavasti huomenna menee kiekko maaliin. Hyvä veskari hän on, vähän erilainen kuin perus perhostyylin maalivahdit. Haastaa hanakasti hyökkääjiä, vähän samalla tavalla kuin Markkasen Jussi, Tuppurainen analysoi.

- Mutta oli hyvä polte eilen maalintekoon, ehkä kauden paras. Oli monta laatupaikkaa, mutta ei mennyt tällä kertaa.

Vankasta pudotuspelikokemuksesta huolimatta playoff Rinkelinmäellä on Tuppuraiselle uutta. Kun joukkueet kohtasivat edellisen kerran keväällä 2013, oli Tuppurainen KHL:ssa Donbass Donetskin palkkalistoilla.

- Joo, en olekaan päässyt siellä aiemmin playoffia pellaamaan. Hienoa lähteä hyvään tunnelmaan.