JYP-pakki löi rätingit pöytään - "KalPa ei ole mitenkään fyysinen joukkue"

  • Sami Niku on noussut JYP-puolustuksen luottomieheksi. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Reilun vuoden takainen nuorten maailmanmestari Sami Niku, 20, pelaa uransa ensimmäisiä pudotuspelejä liigassa. Minuutteja olisi varmasti ollut luvassa vuosi sittenkin, mutta kausi päättyi loukkaantumiseen jo helmikuussa. Nyt vastuuta JYP-puolustuksessa on piisannut, keskimäärin yli 21 minuuttia ottelua kohden. Niku on pudotuspeleissä hurrikaanipuolustuksen peliaikatilaston kakkonen perusluuta Mikko Kuukan jälkeen.

- Koko kauden on tullut vastuuta. Jos peli kulkee, niin sen ansaitsee, runkosarjassa tehot 5+22 ja pudotuspeleissä tähän mennessä 0+3 kerännyt Niku yksinkertaistaa.

Puolivälierät HPK:ta vastaan olivat hurrikaanipaidoille kova testi. JYP joutui osittain epämukavuusalueelleen, hyvin liikkuva ja kiekkoa liikuttavat Kerho oli traktorimiehistölle välillä turhankin vikkelä vastus.

- Osasin odottaa tasaista sarjaa, mutta se vähän yllätti, että melkein jokainen peli oli maalin peli, JYP-pakiston vikkeläliikkeisin toteaa.

- Hyvä testi meille, oltiin juuri tuon verran parempia.

Me pysytään liikkeessä paremmin kuin Pelicans ja lyödään siihen se fyysisyys mukaan.

Kun puhe kääntyy tänään starttaavien hegemoniavälierien vastustajaan KalPaan, äityy hiljaisen ja rauhallisen, vähän ujonkin oloinen Niku suorastaan uhoamaan.

- Kyllä se on se fyysinen peli, hän listaa JYPin ykkösaseen kapinassa finaalipaikasta.

Mutta eikös Pelicans-sarjan pitänyt lopettaa nämä puheet? Pussinokka yritti suistaa kalakukon kesälomille murjomalla, mutta epäonnistui raskaasti.

- KalPa ei ole mitenkään fyysinen joukkue. Me pysytään liikkeessä paremmin kuin Pelicans ja lyödään siihen se fyysisyys mukaan, Niku linjaa.

Playoff-puhetta, ihan niin kuin pitääkin.

- Näkisin, että game seven on meille etu. KalPa pääsi jatkoon helpommalla, se ei joutunut läheskään yhtä lujille. Eikä niiden parilla ylimääräisellä huilipäivällä ole merkitystä, kyllä mekin ehdittiin tässä huokaista, Niku lataa.

Kun Yogi saa kiekon, niin se antaa sen mulle.

Nuori puolustaja on pelannut käytännössä koko kauden hiljattain 36 vuotta täyttäneen Nolan Yonkmanin kanssa. Lähes 800 AHL-ottelun veteraani on paitsi Nikun "henkivartija" myös mentori.

- Onhan se sellainen turva siinä. Ehkä mua ei ihan niin kovaa oteta, kun Yogi on samaan aikaan kaukalossa, Niku arvelee.

Kolmea eri AHL-seuraa kipparoinut Yonkman katsoo päältä myös pelillisiä asioita.

- Lähinnä sellaista vinkkiä on tullut, että ylirohkeasti ei voi pelata, varsinkaan playoffissa. Pitää olla joka tilanteessa huolellinen.

Roolijako 183-senttisen ja 80-kiloisen tuulispään sekä 199-senttisen ja 115-kiloisen järkäleen kesken on selkeä.

- Kun Yogi saa kiekon, niin se antaa sen mulle. Mun taas ei tarvitse juuri maalin edustan kahinoihin osallistua, Niku summaa osuvasti.