Juuso Puustinen: Voitamme toisen CHL-pelin

Juuso Puustinen kamppailussa Tapparan Aleksi Salosen kanssa. Kuva Heikki Saukkomaa.

HIFK ja TPS jatkavat huomenna tiistaina CHL:ää selkeässä tilanteessa: voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle.

Joukkueet kohtasivat viikko sitten Turussa ensimmäisessä osaottelussa, joka päättyi 1–1. Teemu Eronen vei HIFK:n johtoon ensimmäisessä erässä ja Patrik Virta tasoitti toisessa. Kun vierasmaalisääntöä ei ole, niin ottelun päättyessä 60 minuutin jälkeen tasan vuorossa on ensin jatkoaika ja sitten voittomaalikilpailu. Täten on varmaa, että voittaja jatkaa.

HIFK:n laitahyökkääjä Juuso Puustinen uskoo oman joukkueensa voittoon.

– Me voitamme toisen ottelun. Meillä on kolme isoa juttua puolellamme: kotikaukalo, ei tarvitse matkustaa ja fanit. Uskon, että joukkue klaaraa tässä tilanteessa. Ensimmäisessäkin ottelussa tulimme hyvin peliin. Saimme vaihtoja heidän päätyynsä eli sitä mitä halutaan peliltä, mutta maalit jäivät puuttumaan. Meillä oli hyviä asioita ja ne on vietävä mukana. Ylivoima oli nihkeää silloinkin, mutta olemme tehneet kovasti hommia sen eteen, että saada palaset kohdalleen, hän sanoi.

Ennen viikonloppua HIFK:n ylivoima oli puhdas nolla, mutta kahdessa jatkoaikavoitossa se naksahti lopulta kohdalleen. Joukkue teki kuusi maalia kukistaessaan niin JYPin kuin Kärpät 3–2 ja puolet näistä maaleista tuli ylivoimalla.

Puustinenkin onnistui viikonloppuna, kun ensin teki Jyväskylässä maalin ja antoi Oulussa komean syötön Joonas Raskin maaliin. Tätä ennen hän oli pelannut alkukauden tehopisteittä.

Vaikka kyse on CHL:stä, niin suomalaisjoukkueiden kohdatessa Liiga on paras vertailukohde. Peli onkin todellinen huippuottelu, sillä vastakkain ovat Liigan kakkonen TPS ja viidentenä sarjassa oleva HIFK. Eroa näillä on vain kaksi pistettä.

TPS on pelannut viisi ottelua vieraissa ja sen molemmat tappiot ovat juuri vieraspeleistä. Toisessa ottelussa se hävisi Lahdessa 1–6 ja kärsi lauantaina 0–4-tappion Hämeenlinnassa. Mutta kärkipelissä se voitti Tapparan Hakametsässä 2–1 jatkoajalla, joten sillä on myös komeita vierasvoittoja.

Vieraissa ylivoima ei ole toiminut ja prosentti 10,53 onkin yksi Liigan heikoimmista. Sen sijaan alivoimaprosentti 88,89 kuuluu Liigan kärkipäähän.

HIFK on pelannut neljä kotiottelua. Kun kahden voiton jälkeen tuli kaksi tappiota, niin kotona sen menestys on ollut aika vaisu. Sijoitus kotiotteluiden sarjataulukossa onkin vasta 11.. Ylivoima naksahti paikoilleen vieraspeleissä. Kotona se on yhä nolla ja Jukurit se päästi tekemään alivoimalla. Eikä oma alivoimaprosenttikaan ole huima, kun se on vain 83,33.

Mutta noiden kotitappioiden jälkeen on tullut vieraissa kolme täyden peliajan tasapeliä. CHL:ssä Turun-peli siis päättyi 1–1, mutta Liigassa tuli kaksi jatkoaikavoittoa. Peli alkaa loksahdella paikoilleen, joten pohjaa Puustisen arvioon on.

Parin voittajan seuraava vastustaja on todennäköisesti ruotsalainen Linköping, joka voitti vierasottelussa sveitsiläisen Davosin 7–4. Kun kotiin päästään kolmen maalin voiton turvin, niin uskoisi joukkueen selviävän jatkoon.

Siinä tapauksessa Linköping on varmasti kotijoukkue, jos HIFK menee jatkoon. Sitä se lienee myös TPS:n jatkaessa. CHL:n lohkovaiheessa Linköping sai täydet pisteet. TPS menetti yhden, kun HIFK sai kahdestatoista vain neljä ja meni jatkoon vasta viimeisen ottelun turvin.

CHL jatkuu marraskuun alussa, kun toisen pudotuspelikerroksen ensimmäiset osaottelut pelataan 1. ja toiset 8. päivä.

Kävi tiistaina miten tahansa, niin TPS ja HIFK jatkavat keskinäisiä pelejä pian. Niiden välinen liigaottelu on lauantaina Turussa.